April 8, 2024

Automatiseer je DevOps-taken met AWS OpsWorks

Omdat IT tegenwoordig de hoeksteen is van vrijwel alle bedrijfsprocessen, is het belangrijker dan ooit om nieuwe software snel en veilig te ontwikkelen zonder daarbij de kwaliteit en functionaliteit uit het oog te verliezen. Het creëren en verfijnen van goede software vraagt om een goede en gestroomlijnde samenwerking tussen ontwikkelteams en operationele teams.

Dat was in het verleden zeker niet altijd een vanzelfsprekendheid. Daarom groeide DevOps in de loop der jaren uit tot een populaire methodologie en cultuur voor het ontwerpen, ontwikkelen en bouwen van software. DevOps combineert ontwikkeling en operations namelijk fysiek of virtueel in één responsief en collaboratief team. DevOps maakt korte metten met informatiesilo’s en zorgt door de nadruk op samenwerking en data-uitwisseling voor een snellere en effectievere productlevering.

Een logische volgende stap richting verdere efficiëntie is DevOps-automatisering. Je hebt dan nog minder menselijke hulp nodig om taken uit te voeren en processen te voltooien, terwijl het mogelijk wordt om de foutenlast verder naar beneden te brengen. Een van de manieren om DevOps-taken te automatiseren is het gebruiken van AWS OpsWorks. In dit blogartikel vertellen we je wat OpsWorks precies is en welke mogelijkheden het biedt voor het automatiseren van DevOps-taken.

Lees ook de blog: De rol van DevOps bij applicatieontwikkeling.

Wat is AWS OpsWorks?

AWS OpsWorks is een dienst die je helpt om applicaties te beheren in alle stadia van de DevOps-methodologie. Je kunt het zien als de meer geavanceerde opvolger van AWS Elastic Beanstalk. De tool voegt extra niveaus van automatisering toe dankzij uitgebreide integratiemogelijkheden met populaire software voor configuratiebeheer zoals Chef en Puppet.

Daarnaast levert OpsWorks uitgebreide functionaliteiten voor application lifecycle management. OpsWorks is beschikbaar in drie hoofdvarianten:

  • AWS OpsWorks voor Puppet Enterprise. Deze variant is een volledig beheerde configuration management service die hosting biedt voor Puppet Enterprise en je de beschikking geeft over diverse automatiseringstools. 
  • AWS OpsWorks voor Chef Automate. Bij deze set-up krijg je de beschikking over een compleet beheerde Chef Automation-server, een handige interface die je inzicht geeft in nodes en hun status, en een suite met automatiseringstools voor continuous deployment en het automatisch testen van veiligheid en compliance.
  • AWS OpsWorks voor Stacks geeft je de mogelijkheid om applicaties en servers in AWS of on-premises te beheren.

Voor een stukje extra flexibiliteit kan OpsWorks je applicatie definiëren in makkelijk configureerbare stacks. Die stacks herbergen al de AWS-resources die je applicatie nodig heeft om goed te functioneren. Denk bijvoorbeeld aan applicatieservers, webservers, load balancers en databases. Schalen kan in OpsWorks zowel handmatig (met 24/7-instances) als geautomatiseerd (met load-based of time-based instances).

Unieke functionaliteiten van OpsWorks

OpsWorks heeft een aantal functionaliteiten die DevOps-automatisering ondersteunen en professionaliseren. We zetten ze kort voor je op een rij.

Support voor elke applicatie

Je kunt elk type applicatie in gebruik nemen in de configuratie die je kiest in Amazon, Linux of Ubuntu. OpsWorks geeft je de mogelijkheid om een applicatie te modelleren in lagen. Die lagen vertegenwoordigen een set resources die het systeem samen beheren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een weblaag die bestaat uit EC2-instances en die koppelen aan Elastic-IP’s. Je kunt ook de softwareconfiguratie voor elke laag definiëren. Als je een instance toevoegt aan een laag, past OpsWorks automatisch de door jou gespecificeerde configuratie toe.

Taken automatiseren

OpsWorks stelt je in staat om verschillende beheertaken te automatiseren zodat ze snel en op een betrouwbare manier worden uitgevoerd. Je profiteert dus van automatische failovers, package management en time- of rule-based autoscaling. Met OpsWorks hoef je niet langer in te loggen bij verschillende machines en je configuratie handmatig te updaten. Als je omgeving verandert, actualiseert OpsWorks automatisch je configuratie.

Controleer de toegang

OpsWorks helpt je ook bij het controleren van de toegang tot je applicatie. Je bepaalt zelf welke gebruikers toegang hebben tot de resources van een applicatie en wie toestemming heeft om wat te doen. Zo voorkom je dat ongenode gasten toegang krijgen tot je ontwikkelomgeving en verklein je de kans op ongewenste of ongeautoriseerde aanpassingen. OpsWorks heeft ook een event view die de ontwikkelgeschiedenis van een applicatie toont.

Wat zijn de mogelijkheden voor DevOps-automatisering?

Met behulp van een handig stuk ondersteunende technologie als AWS OpsWorks is het mogelijk om diverse DevOps-processen te automatiseren. Het is wel belangrijk om dit niet zomaar lukraak te doen, maar zorgvuldig te overwegen welke (deel)processen binnen de DevOps-workflow het meest in aanmerking komen voor automatisering. Tijd om de mogelijkheden voor DevOps-automatisering eens nader te verkennen.

Planning

Tijdens de planningsfase moeten DevOps-teams inzicht hebben in de bedrijfs- en toepassingsdoelen en de vereisten van het product of de functie. Met DevOps-automatisering wordt het makkelijker om de KPI’s en meetwaarden te bepalen en bij te houden die de prestaties en het succes van een ontwikkelproject meten.

Codering

DevOps-automatisering geeft ontwikkelaars de mogelijkheid om code automatisch te compileren, op te slaan, te implementeren in testomgevingen en uiteindelijk vrij te geven aan de eindgebruikers. Zo verloopt het hele proces sneller en slinkt de kans op fouten. Ontwikkelaars kunnen DevOps-automatisering zelfs gebruiken om code te genereren.

Bouwen van de applicatie

Na de codering kun je met DevOps-automation geautomatiseerde tests uitvoeren. Die verzekeren je ervan dat de uitgevoerde code goed en klaar voor implementatie is. Je kunt de meetwaarden die een systeem als OpsWorks in deze fase genereert ook gebruiken om de kwaliteit van de code en de (bouw)prestaties te meten voordat een team het product goedkeurt voor release. Dankzij DevOps-automation bespaar je veel tijd op typische bouwfase-activiteiten als metingen, regressietests en continue integratie. Je kunt al deze taken namelijk makkelijk standaardiseren.

Testen

Ook tijdens de testfase kan DevOps-automation uitstekend van pas komen. Automatiseer unit- en acceptatietests, regressietests, beveiligings- en kwetsbaarheidsanalyses, configuratietests en prestatiemetingen voor het sneller en makkelijker detecteren van problemen en eventuele ontwerpfouten.

Release en ontwikkeling

Het coördineren en controleren van releases is een proces dat nogal wat voeten in de aarde kan hebben. Door planningen en getimede releases te automatiseren, voer je updates veiliger, effectiever en sneller door. Zo neemt de doorlooptijd af, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteitscontrole en het eindresultaat.

Governance

Ook als je tijdens het ontwikkelproces veel verandert, zorgt DevOps-automatisering ervoor dat zaken als audit compliance, wijzigingsbeheer en informatiebeveiliging gewaarborgd blijven. Zo weet je zeker dat jouw applicatie altijd voldoet aan belangrijke veiligheidseisen en complianceregels op het vlak van data- en privacybescherming.

De voordelen van DevOps-automatisering

Het gericht toepassen van DevOps-automatisering met een gespecialiseerde tool als AWS OpsWorks biedt ontwikkelaars en organisaties diverse voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een betere samenwerking en communicatie. Teamleden kunnen repetitieve taken overlaten aan de techniek en de focus leggen op collaboratieve en strategische taken die waarde toevoegen aan het ontwikkelproces.
  • Een hogere productiviteit. Ontwikkelaars krijgen meer tijd en gelegenheid om zich te richten op het perfectioneren van de code
  • Sneller ontwikkelen. Door de hoge automatiseringsgraad neemt de ontwikkelsnelheid toe en de time-to-market juist af. Je rolt applicaties sneller uit, wat een positief effect heeft op de klanttevredenheid.
  • Minder handmatige fouten. Kleine foutjes kunnen grote gevolgen hebben bij het ontwikkelen van software. DevOps-automatisering vergroot de nauwkeurigheid van het ontwikkelproces.
  • Gestroomlijnde processen. DevOps-automatisering helpt bij het standaardiseren en vereenvoudigen van processen, waardoor de DevOps-cyclus gestroomlijnder wordt.

DevOps-automatisering ontdekken? ACC ICT helpt je graag!

Zoals je ziet kan DevOps-automatisering veel voordelen met zich meebrengen op het gebied van snelheid, flexibiliteit, nauwkeurigheid en veiligheid. Dat is zeker het geval als je een professioneel, speciaal op deze rol toegespitst hulpmiddel als AWS OpsWorks gebruikt.

Wil je de voordelen van DevOps-automatisering en OpsWorks ontdekken? Dan helpen wij je graag verder. Bij ACC ICT zijn we prima thuis in de wereld van DevOps, hebben we veel ervaring met de methodiek en kennen we AWS op ons duimpje. Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem contact met ons op.

Deel deze post
Lucien Luijkx
Lucien is Marketing Manager bij ACC ICT en heeft ruime ervaring in digital marketing, growth hacking en contentmarketing. Met een brede interesse in Marketing en IT schrijft hij graag over nieuwe ontwikkelingen die impact hebben op de branche.