February 24, 2023

Azure vs AWS vs Google Cloud: welke cloudprovider kiezen?

Bij het opstellen van een cloudstrategie is het belangrijk om het juiste cloudplatform te kiezen. Veel organisaties kiezen voor een public cloud, waarbij je een deel van een grote server huurt of koopt om essentiële IT-taken uit te voeren, zoals het opslaan van data en het uitvoeren van applicaties. Het gebruik van een public cloud biedt voordelen, zoals ontzorging en schaalbaarheid tegen voorspelbare kosten. De top drie van publieke cloudaanbieders zijn Microsoft Azure, Amazon Web Services en Google Cloud Platform. Hoe bepaal je welke public cloud het beste bij jouw organisatie past? Je leest het in deze blog of download de uitgebreide whitepaper vergelijking van public clouds.

Bepaal je doelstellingen

Voordat je als organisatie overstapt naar de cloud, is het belangrijk om jezelf de vraag te stellen waarom je dit wilt doen. Het antwoord 'omdat iedereen het doet' is een verkeerde instelling en kan leiden tot het kiezen van een public cloud die niet goed past bij jouw organisatie en business. Het is daarom belangrijk om duidelijke doelstellingen te formuleren die helder maken wat de publieke cloud voor jou kan en moet betekenen.

  • Thuiswerken en hybride werken faciliteren voor je medewerkers.
  • Sneller nieuwe markten betreden of je invloed vergroten binnen markten waar je al actief bent. Met de cloud kun je bedrijfsprocessen verbeteren en klanten makkelijker nieuwe digitale kanalen (portalen, e-commerce) aanbieden.
  • Winnen aan flexibiliteit en schaalbaarheid. Zo anticipeer je sneller op nieuwe ontwikkelingen en groeit je IT mee met je business.
  • Het beheer van je infrastructuur en securitylandschap (deels) uitbesteden. Dit scheelt geld en tijd.
  • Aantrekkelijk worden of blijven voor jonge talenten door ze de beschikking te geven over de nieuwste IT technologie.

Welke voorkeur heeft het ontwikkelteam?

Bij het kiezen van een public cloud is het belangrijk om rekening te houden met de compatibiliteit van het cloudplatform met je applicatielandschap, bredere IT-ecosysteem en zakelijke behoeften. Om de juiste keuze te maken, is het verstandig om het ontwikkelteam te raadplegen, aangezien zij veel met het platform zullen werken. Om dit goed te kunnen doen, kunnen de volgende vragen aan het ontwikkelteam worden gesteld:

  • Welke public cloudomgeving heeft hun voorkeur en sluit het beste aan bij het technologische profiel van de organisatie?
  • Welke publieke cloudomgeving levert de architectuur en functionaliteiten die optimaal aansluiten op jouw business en zakelijke uitdagingen?

Stel een eisenlijst op

Het kan voorkomen dat een public cloud die perfect past bij het ene bedrijf, niet geschikt is voor het andere. Het is daarom belangrijk om het aanbod van elke cloudprovider zorgvuldig te analyseren en te kijken welke het beste past bij jouw organisatie. Het opstellen van een lijst met eisen kan zeer behulpzaam zijn bij het kiezen van de juiste public cloud. Hierbij dien je vooral aandacht te besteden aan de volgende punten:

  • Welke public cloud en provider biedt de functionaliteiten die ik nodig heb om zakelijke uitdagingen te tackelen?
  • Is de cloudoplossing toekomstbestendig? En blijkt dat uit een duidelijke roadmap richting de toekomst?
  • Hoe zit het met de SLA’s? Voldoen die aan de eisen die wij stellen aan dienstverlening, service en support?
  • Welke veiligheidsoplossingen en -standaarden gebruikt de cloudprovider? Voldoen die aan de eisen die de organisatie en branche stelt?
  • Biedt de public cloud van jouw voorkeur voldoende flexibiliteit om data naar en vanuit het cloudplatform te migreren?

Ondersteunt je huidige IT-partner je keuze?

Als je merkt dat je IT-partner niet de ondersteuning biedt die past bij je keuze voor de public cloud, sta je voor een lastige beslissing: een nieuwe samenwerking aangaan met een andere IT-partner of je huidige IT-partner overtuigen van de potentie van een andere public cloud. De keuze die je maakt, zal een belangrijke rol spelen in je strategie.

Azure vs AWS vs GCP

Nu we de belangrijke punten kennen voor het opstellen van een cloudstrategie en het kiezen van een cloudplatform, is het tijd om te kijken naar de specifieke kenmerken van de drie meest populaire public clouds: Microsoft Azure, AWS en Google Cloud. Een uitgebreide vergelijking tussen de de drie grote cloudaanbieders lees je in deze whitepaper.

Microsoft Azure

Azure is wereldwijd het op één na grootste public cloudplatform en biedt een breed scala aan clouddiensten op het gebied van opslag, applicatieontwikkeling en -beheer, databeheer en AI, meestal in de vorm van SaaS, zoals Microsoft 365. Het is vooral geschikt voor organisaties die al veel software van Microsoft gebruiken. Azure is een betrouwbare keuze, ondersteund door een uitgebreide SLA en je betaalt alleen voor wat je gebruikt en kan snel capaciteit op- of afschalen. Het optimaal inrichten van een Azure-omgeving vereist echter wel technische expertise vanwege het uitgebreide aanbod aan diensten en functionaliteiten.

Lees hier de blog kosten optimaliseren in Azure: 5 best practices.

Amazon Web Services

AWS is wereldwijd de grootste aanbieder van publieke clouddiensten en beschikt over de meeste cloudervaring. Het platform biedt duizenden functionaliteiten en voegt regelmatig nieuwe toe. AWS is vooral sterk op het gebied van ontwikkeling en beheer, en heeft ook uitgebreide tools voor management en rapportage. Maar het kan complex en overweldigend zijn, vooral als je geen technische kennis hebt. Het selecteren en inrichten van de benodigde diensten kan een uitdaging zijn binnen het omvangrijke AWS-ecosysteem. In tegenstelling tot Azure en Google Cloud Platform biedt AWS geen SaaS-pakket aan.

Google Cloud Platform

Het Google Cloud Platform is de kleinste van de drie grote publieke cloudplatforms, maar heeft nog steeds meer dan honderd diensten, waaronder netwerkbeheer, computing, big data en applicatieontwikkeling. Het biedt ook SaaS-oplossingen, vergelijkbaar met Microsoft 365, en onderscheidt zich op het gebied van AI en tools voor gegevensanalyse. Het Google Cloud Platform biedt de mogelijkheid om live VM's te migreren, wat ontbreekt in Azure en AWS. Google biedt ook goede beveiliging en kostenbeheersing. Hoewel het Google Cloud Platform de jongste van de drie is en qua ervaring en aantal producten en functionaliteiten nog achterloopt, is het zeer geschikt voor kleinere bedrijven en start-ups vanwege de technische expertise van het bedrijf en de toegankelijkheid van het platform.

Conclusie

Het kiezen van het juiste cloudplatform is cruciaal bij het opstellen van een cloudstrategie voor een organisatie. Er zijn veel voordelen verbonden aan het gebruik van een public cloud, zoals ontzorging en schaalbaarheid tegen voorspelbare kosten. Bij het kiezen van de juiste public cloud moet rekening worden gehouden met de doelstellingen van de organisatie, de compatibiliteit met het applicatielandschap en bredere IT-ecosysteem, de zakelijke behoeften en het opstellen van een eisenlijst. Ook moet er worden gekeken naar de ondersteuning van de huidige IT-partner bij de keuze voor een public cloud. De top drie publieke cloudaanbieders zijn Microsoft Azure, Amazon Web Services en Google Cloud Platform. Om de beste keuze te maken, moet je als organisatie de specifieke kenmerken en functionaliteiten van elke provider grondig analyseren en beoordelen welke het beste past bij de organisatie. Opzoek naar een partij die je deskundig advies geeft? Wij hebben ervaring in alle top 3 public clouds waaronder Managed Azure, Managed AWS en Managed Google Cloud.

Deel deze post
Merijn Plaisier
Merijn is Lead Engineer en tevens Partner bij ACC ICT. Merijn is vanaf 2010 werkzaam bij ACC ICT in verschillende rollen en maak je blij met de meest technische vraagstukken waar hij zich in vast kan bijten. Merijn schrijft graag over ontwikkelingen in de IT-branche.