February 24, 2023

Azure vs AWS vs Google Cloud: welke cloudprovider kiezen?

Bij het opstellen van een cloudstrategie is het kiezen van het juiste cloudplatform cruciaal. Veel organisaties kiezen voor een public cloud, waar je een deel van een grote server huurt om IT-taken uit te voeren, zoals dataopslag en applicatiebeheer. Public clouds bieden voordelen zoals schaalbaarheid, ontzorging en voorspelbare kosten. De drie grootste aanbieders zijn Microsoft Azure, Amazon Web Services (AWS) en Google Cloud Platform (GCP). Maar hoe bepaal je welke het beste past bij jouw organisatie? In deze blog helpen we je op weg.

Bepaal je doelstellingen

Voordat je overstapt naar de cloud, is het belangrijk om te weten waarom je dit doet. De cloud kiezen "omdat iedereen het doet" is niet genoeg. Stel duidelijke doelen op, zoals:

  • Hybride werken faciliteren: Cloudoplossingen maken het eenvoudiger om werken op afstand te ondersteunen.
  • Markten sneller betreden: Dankzij de cloud kun je nieuwe producten en diensten sneller lanceren.
  • Schaalbaarheid en flexibiliteit: De cloud groeit mee met jouw bedrijf, wat zorgt voor meer wendbaarheid.
  • IT-beheer en security uitbesteden: Dit bespaart tijd en geld, terwijl je kunt vertrouwen op expertise van derden.
  • Werken met de nieuwste technologieën: Dit maakt je aantrekkelijker voor jong IT-talent.

Betrek je ontwikkelteam

Bij het kiezen van een public cloud is het essentieel om je ontwikkelteam te raadplegen. Zij werken immers het meest met het platform. Stel vragen zoals:

  • Welke cloudomgeving heeft hun voorkeur?
  • Welke functionaliteiten en architectuur sluiten het beste aan bij jullie projecten?
  • Hoe goed integreert het platform met ons bestaande IT-landschap?

Stel een eisenlijst op

De ideale cloudoplossing verschilt per organisatie. Maak een lijst met de eisen en functionaliteiten die je nodig hebt. Denk hierbij aan:

  • Functionaliteit en flexibiliteit: Kan de cloudprovider voldoen aan jouw zakelijke behoeften, nu en in de toekomst?
  • Service Level Agreements (SLA’s): Voldoen de SLA’s aan jouw eisen voor service en ondersteuning?
  • Veiligheidsoplossingen: Beschermt de provider jouw data op de manier die nodig is in jouw branche?
  • Data-migratie: Kun je eenvoudig data migreren naar en vanuit het platform?

Ondersteunt je huidige IT-partner jouw keuze?

Als je IT-partner niet goed aansluit bij de gekozen public cloud, sta je voor een beslissing: kies je voor een andere partner, of probeer je je huidige partner mee te krijgen? De samenwerking met een IT-partner die ervaring heeft met jouw gekozen platform kan het verschil maken.

Microsoft Azure, AWS of Google Cloud?

Nu we de belangrijke punten kennen voor het opstellen van een cloudstrategie en het kiezen van een cloudplatform, is het tijd om te kijken naar de specifieke kenmerken van de drie meest populaire public clouds: Microsoft Azure, AWS en Google Cloud. Een uitgebreide vergelijking tussen de de drie grote cloudaanbieders lees je in deze whitepaper.

Microsoft Azure

Azure is wereldwijd het op één na grootste public cloudplatform en biedt een breed scala aan clouddiensten op het gebied van opslag, applicatieontwikkeling en -beheer, databeheer en AI, meestal in de vorm van SaaS, zoals Microsoft 365. Het is vooral geschikt voor organisaties die al veel software van Microsoft gebruiken. Azure is een betrouwbare keuze, ondersteund door een uitgebreide SLA en je betaalt alleen voor wat je gebruikt en kan snel capaciteit op- of afschalen. Het optimaal inrichten van een Azure-omgeving vereist echter wel technische expertise vanwege het uitgebreide aanbod aan diensten en functionaliteiten.

Lees hier de blog kosten optimaliseren in Azure: 5 best practices.

Amazon Web Services

AWS is wereldwijd de grootste aanbieder van publieke clouddiensten en beschikt over de meeste cloudervaring. Het platform biedt duizenden functionaliteiten en voegt regelmatig nieuwe toe. AWS is vooral sterk op het gebied van ontwikkeling en beheer, en heeft ook uitgebreide tools voor management en rapportage. Maar het kan complex en overweldigend zijn, vooral als je geen technische kennis hebt. Het selecteren en inrichten van de benodigde diensten kan een uitdaging zijn binnen het omvangrijke AWS-ecosysteem. In tegenstelling tot Azure en Google Cloud Platform biedt AWS geen SaaS-pakket aan.

Google Cloud Platform

Het Google Cloud Platform is de kleinste van de drie grote publieke cloudplatforms, maar heeft nog steeds meer dan honderd diensten, waaronder netwerkbeheer, computing, big data en applicatieontwikkeling. Het biedt ook SaaS-oplossingen, vergelijkbaar met Microsoft 365, en onderscheidt zich op het gebied van AI en tools voor gegevensanalyse. Het Google Cloud Platform biedt de mogelijkheid om live VM's te migreren, wat ontbreekt in Azure en AWS. Google biedt ook goede beveiliging en kostenbeheersing. Hoewel het Google Cloud Platform de jongste van de drie is en qua ervaring en aantal producten en functionaliteiten nog achterloopt, is het zeer geschikt voor kleinere bedrijven en start-ups vanwege de technische expertise van het bedrijf en de toegankelijkheid van het platform.

Conclusie

De keuze voor de juiste public cloud hangt af van jouw doelstellingen, de voorkeur van je ontwikkelteam en de eisen die je aan de cloud stelt. Ze hebben alle drie hun eigen sterke punten, maar het is belangrijk om een weloverwogen keuze te maken die past bij jouw organisatie. Bij ACC ICT maakt het niet uit of je kiest voor Azure, AWS of Google Cloud. Wij hebben de expertise om je in elke cloudomgeving te ondersteunen. Met onze Managed Cloud-diensten zorgen we voor optimaal beheer, van implementatie en security tot kostenoptimalisatie.

Ons team biedt 24/7 monitoring en ondersteuning, zodat jij je kunt richten op je business. Dankzij onze ervaring in alle grote public clouds bieden wij flexibele en schaalbare oplossingen, ongeacht het platform.

Wil je meer weten over onze dienstverlening? Neem contact met ons op.

Deel deze post
Merijn Plaisier
Merijn is Lead Engineer en tevens Partner bij ACC ICT. Merijn is vanaf 2010 werkzaam bij ACC ICT in verschillende rollen en maak je blij met de meest technische vraagstukken waar hij zich in vast kan bijten. Merijn schrijft graag over ontwikkelingen in de IT-branche.