September 14, 2023

Cloudmigratie: de belangrijkste uitdagingen

Ook voor de coronapandemie was de cloud al aan een stevige opmars bezig, maar zeker erna kwam de cloudmigratie bij veel organisaties in een spectaculaire stroomversnelling terecht. Een onderzoek van de Enterprise Strategy Group (ESG) uit 2021 toonde aan dat destijds de strategie van meer dan de helft van de organisaties al primair gericht was op de cloud. Dat aantal is sindsdien alleen maar gestegen. De beloften en potentie die de cloud biedt, zoals meer flexibiliteit en schaalbaarheid, een betere performance en nieuwe innovatiemogelijkheden, hebben op menig bedrijf een positief effect.

Wie van on-premises naar de cloud wil, krijgt natuurlijk te maken met een cloudmigratie. Dit is een proces dat best wat voeten in de aarde kan hebben en vraagt om een goede voorbereiding en nauwkeurig uitgetekend migratieplan. Maar wat zijn de belangrijkste uitdagingen en aandachtspunten bij het uitvoeren van een cloudmigratie? Waar moet je allemaal op letten? En welke maatregelen kun je nemen om van jouw cloudmigratie een frictieloos succes te maken? Wij vertellen het je aan de hand van een overzichtelijk stappenplan.

Lees ook de blog: Hybrid cloud migratie: kenmerken, voordelen en uitdagingen uitgelegd.

1. Breng je huidige IT-ecosysteem in kaart

Een cloudmigratie begint idealiter met een gedegen inventarisatie van je huidige IT-omgeving. Bij veel bedrijven is inzicht in de locatie van applicaties een pijnpunt. Bovendien is vaak niet duidelijk wat precies de onderlinge afhankelijkheden tussen bepaalde applicaties en systemen zijn. Het is dus van cruciaal belang dat de IT-afdeling zorgt voor zichtbaarheid en controle bij het monitoren van de performance en waarborgen van een consistente gebruikerservaring in de cloud.

En dat proces begint al ruimschoots voor de migratie door het in kaart brengen van je huidige IT-ecosysteem. Wat heb en mis ik aan functionaliteiten? Welke applicaties kunnen mee naar de cloud? En welke bedrijfskritische tools en apps moet ik ombouwen of helemaal vervangen door een nieuwe (eventueel cloud-native) oplossing?

2. Bepaal wat je nodig hebt in de nieuwe situatie

Een uitgebreide analyse van je bestaande IT-omgeving geeft je inzicht in de sterke punten en beperkingen. Door die goed op een rij te zetten en ze te koppelen aan je business(behoeften) en je redenen voor het migreren naar de cloud, weet je wat je al in huis hebt en nog mist. Een nogal eens onderschat onderdeel van zo’n overzicht zijn verborgen cloudkosten. Veel organisaties die nog betrekkelijk weinig ervaring in de cloud hebben, trappen in de valkuil die overbodige clouduitgaven heet. Met zogenoemde cloudflow-oplossingen kun je zien wat de duurste typen clouddata zijn en hier rekening mee houden bij het plannen en budgetteren van je cloudmigratie.

3. Regel de cloudbeveiliging

Het beveiligen van de cloud moet een absolute topprioriteit zijn en is, zeker in het tijdperk waarin cybercriminaliteit vaak professionele vormen aanneemt en de gevolgen van cyberincidenten ingrijpend kunnen zijn, voor veel organisaties ook een bron van zorg.

Er zijn verschillende aspecten van het veiligheidsvraagstuk die je kritisch onder de loep moet nemen:

  • Welke wet- en regelgeving is van toepassing op je branche, data en cloudomgeving? Zo mag je bepaalde privacygevoelige data, zoals medische gegevens, bijvoorbeeld niet op servers buiten Nederland opslaan.
  • Dataclassificatie. Welke data kan en mag je in de cloud opslaan en welke niet?
  • Aan welke (minimale) vereisten moet je security en databescherming voldoen? En welke cloudleveranciers en -typen zijn in staat om aan jouw eisen en wensen tegemoet te komen?

Al deze vragen en overwegingen moet je meenemen voordat je een definitieve keuze maakt en een cloudinfrastructuur op poten gaat zetten. Het helpt om extra te investeren in goede cloudbeveiliging in de vorm van een SOC en oplossingen als SIEM en NDR.

4. Kies het geschikte cloudtype

De moderne cloud is een digitale menukaart die verschillende smaken biedt. Als je weet wat je al hebt, wat je nodig hebt en aan welke veiligheidseisen je cloudomgeving moet voldoen, kun je ook een goed onderbouwde keuze voor een bepaald cloudtype maken. Een public cloud is bijvoorbeeld snel gebruiksklaar en in staat om ultieme schaalbaarheid te leveren.

Een private cloud biedt daarentegen een uitgebreider palet aan beveiligingsmaatregelen en meer mogelijkheden voor maatwerk. Wil je het beste van beide werelden, eventueel zelfs nog met het behoud van een stukje on-premises? Dan is een hybride cloud ideaal. Met dit model kun je breed inzetbare applicaties met een laag risiconiveau bijvoorbeeld in de public cloud draaien, terwijl je privacygevoelige en bedrijfskritische data en toepassingen in een strakker beveiligde en gereguleerde private cloud onderbrengt.

Download de whitepaper: Welk type cloud is geschikt voor mijn organisatie? 5 type clouds vergeleken.

5. Maak een goed migratieplan

Een goed doordacht en duidelijk uitgestippeld migratieplan is de basis en plattegrond voor je cloudmigratie. Zo’n routekaart bevat een duidelijke tijdlijn die de migratie opdeelt in fases en precies laat zien welke onderdelen je wanneer overhevelt naar de nieuwe cloudomgeving. Daarnaast is het belangrijk om vast te leggen in hoeverre de migratiestappen (applicaties of systemen die even niet beschikbaar zijn, migratiewerkzaamheden die boven op ‘gewone’ taken komen) dagelijkse bedrijfsprocessen tijdelijk beïnvloeden. 

6. Testen en monitoren

Een cloudmigratie is pas een succes als alles in de nieuwe omgeving werkt zoals het hoort te werken. Testen en monitoren is daarom ook een belangrijk sluitstuk van de cloudmigratie. Werken alle functionaliteiten, systemen en applicaties zoals gepland? Is iedereen binnen de organisatie bekend met de nieuwe procedures en werkwijzen? Zit het goed met de externe back-ups? En zijn er onverwachte bugs, problemen of complicaties waar je vooraf geen rekening mee had gehouden? De cloudomgeving technisch en functioneel optimaliseren voor je zakelijke behoeften is een kwestie van continu verbeteren en ‘agile’ inspelen op marktontwikkelingen, technologische innovaties en veranderende klantbehoeften.

Plannen is vooruitzien

Elke dag worden meer organisaties afhankelijk van de cloud voor het waarborgen van hun productiviteit en faciliteren van toekomstige groei. Een goed geplande en foutloos uitgevoerde cloudmigratie zorgt ervoor dat je de cloud snel en effectief kunt gebruiken als katalysator voor jouw digitale transformatie. 

Deel deze post
Merijn Plaisier
Merijn is Lead Engineer en tevens Partner bij ACC ICT. Merijn is vanaf 2010 werkzaam bij ACC ICT in verschillende rollen en maak je blij met de meest technische vraagstukken waar hij zich in vast kan bijten. Merijn schrijft graag over ontwikkelingen in de IT-branche.