May 3, 2023

De OTAP-ontwikkelstraat: vier fases uitgelegd

De term OTAP zie en hoor je tegenwoordig geregeld langskomen in IT-kringen. Hij staat bijvoorbeeld vaak in richtlijnen of hostingcontracten. Het begrip heeft betrekking op een methode en filosofie voor het ontwikkelen van software en bevat de eerste letters van de fasen die je doorloopt bij het uitvoeren van een softwareproduct: ontwikkeling, test, acceptatie en productie.

Een ontwikkelomgeving waarin we gebruikmaken van deze werkwijze heet een OTAP-ontwikkelstraat. Vergelijk het met het idee achter een wasstraat voor je auto. In elke fase van het proces voer je bepaalde handelingen op een gestandaardiseerde manier uit, waardoor je de continuïteit, veiligheid en efficiëntie van het proces borgt. Maar wat houden de verschillende fases van een OTAP-ontwikkelstraat precies in? En wat is de belangrijkste winst die je boekt met deze werkwijze? In dit artikel leggen we het uit.

Wat is een OTAP-ontwikkelstraat?

Het idee achter een OTAP-ontwikkelstraat lijkt misschien vanzelfsprekend, maar toch werken veel organisaties nog met een enkele live-omgeving waarin alle wijzigingen direct worden doorgevoerd. Dit brengt risico’s met zich mee, zoals het mogelijk offline gaan van de website of applicatie wanneer er iets misgaat. Met een OTAP-straat worden de verschillende ontwikkel- en testomgevingen gescheiden van de productieomgeving, waardoor je in een veilige omgeving kunt experimenteren zonder dat gebruikers hier last van hebben.

Een OTAP-ontwikkelstraat biedt je de mogelijkheid om veranderingen gestructureerd door te voeren, fouten tijdig op te sporen en een stabiele productieomgeving te behouden. Dit maakt het een essentieel onderdeel van elke moderne ontwikkelstrategie.

De vier fases van de OTAP-straat

Een OTAP-straat heeft vier fases. Tijd om die eens nader te bekijken en toe te lichten wat er in elke fase gebeurt.

Fase 1: Ontwikkelen

De eerste fase vindt plaats in de ontwikkelomgeving, waar ontwikkelaars aan de broncode werken zonder invloed op andere omgevingen. In deze fase wordt de basis gelegd voor nieuwe functionaliteiten en wordt er gebruikgemaakt van versiebeheersystemen zoals Git om wijzigingen te beheren en te delen met andere teamleden.

Een goed beheerde ontwikkelomgeving is cruciaal om ervoor te zorgen dat wijzigingen op een gecontroleerde manier door de organisatie worden geïmplementeerd.

Fase 2: Testen

Je wilt natuurlijk weten hoe gedane aanpassingen zich vertalen naar de praktijk voordat je de wijzigingen definitief doorvoert in de liveversie. In de testomgeving kun je precies nagaan hoe de nieuwe code werkt op een webserver. De testserver geeft je de mogelijkheid om zowel technisch als functioneel te testen. Je kunt bijvoorbeeld onderdelen aan- of uitzetten en kijken welk praktisch effect dit sorteert.

De resultaten van het testwerk zet je vervolgens klaar voor de ontwikkelaars, die er de volgende dag mee aan de slag kunnen. Zet je een release voort? Dan kunnen alle betrokken developers en stakeholders die uitgebreid testen. Specialisten op het gebied van OTAP-hosting kunnen bovendien de invloed van hardware in testomgevingen nauwkeurig in kaart brengen.

Fase 3: Acceptatie

In de acceptatiefase wordt de software in een omgeving geplaatst die bijna identiek is aan de productieomgeving. Hier kunnen stakeholders de nieuwe functionaliteiten beoordelen en goedkeuren zonder dat de liveomgeving wordt verstoord. Dit is vaak het laatste moment om eventuele fouten of onvolkomenheden te ontdekken.

Tijdens deze fase is het van groot belang dat de infrastructuur robuust en betrouwbaar is, vooral omdat de acceptatieomgeving zo dicht bij productie staat.

Fase 4: Productie

In de laatste fase wordt de software live gezet in de productieomgeving. Dit is het moment waarop de nieuwe versie van de applicatie beschikbaar wordt voor eindgebruikers. De productieomgeving moet veilig, betrouwbaar en schaalbaar zijn, omdat downtime hier grote gevolgen kan hebben.

Een efficiënte OTAP-straat inrichten?

Zoals je ziet zorgt een OTAP-straat ervoor dat developers op een efficiënte, beheersbare en veilige manier nieuwe releases en patches kunnen implementeren. Je voorkomt onaangename verrassingen bij de livegang door fouten vroegtijdig op te sporen en te herstellen, bespaart kosten door meer efficiëntie en voorspelbaarheid en maximaliseert de uitwisselbaarheid van developers tussen verschillende projecten.

Wij hebben ruime ervaring in het opzetten en beheren van een OTAP-straat voor tal van organisaties. Met Managed OTAP profiteer je van een cloudonafhankelijk (je kunt in elke fase kiezen voor on-premises, een public cloud, een private cloud of een combinatie van verschillende clouds) en gestandaardiseerd OTAP-proces. Security by design, correctief en proactief beheer van onze kant, een multidisciplinair team, monitoring, logging en korte communicatielijnen zorgen ervoor dat je het beste haalt uit de OTAP-methodiek en zonder zorgen kunt focussen op de verdere ontwikkeling van je software.

Wil je meer weten hoe wij je kunnen helpen met het inrichten van een effectieve OTAP-straat? Neem contact met ons op.

Deel deze post
Paul Bijleveld
Paul Bijleveld is Managing Director en Senior Partner bij ACC ICT. Hij houdt zich bezig met het uitzetten van de strategie, de ontwikkeling van de organisatie én collega's en de innovatie van cloudinfrastructuren. Om fit te blijven sport hij 3x per week. Driften vindt hij de allerleukste activiteit in de regen. Paul schrijft graag over complexe IT-vraagstukken die herkenbaar zijn voor veel organisaties.