January 30, 2023

DevOps-integratie met Azure: hoe werkt het en wat levert het op?

Omdat bedrijven en gebruikers steeds hogere eisen stellen aan IT-toepassingen, wordt software complexer en gespecialiseerder. Applicaties die een of enkele dingen heel goed kunnen, nemen steeds vaker de plek in van generieke alles-in-een-pakketten die weinig ruimte bieden voor maatwerk en specialistische (deel)functionaliteiten. Een goed voorbeeld van deze ontwikkeling is de opkomst van microservice-architecturen, waarbij je software opbouwt aan de hand van mini-applicaties die zowel afzonderlijk als in combinatie met elkaar werken.

Die evolutie van moderne software vraagt om nieuwe ontwikkelmethoden. Een model dat inmiddels grote belangstelling en populariteit geniet is DevOps. Deze manier van werken brengt voorheen van elkaar gescheiden onderdelen (ontwikkeling, operations en kwaliteitscontrole) van het ontwikkelproces samen onder één dak. Azure is een prima platform voor het volledig integreren van alle onderdelen van de DevOps-cultuur. Lees hoe DevOps-integratie met Azure werkt en wat je er als organisatie aan hebt.

De DevOps-cultuur

DevOps is geen kant-en-klare tool die je invoert, maar een manier van werken en ontwikkelcultuur. Het fenomeen dook voor het eerst op in 2009, toen ontwikkelaar Patrick Dubois het begrip introduceerde. DevOps brengt verschillende takken van softwareontwikkeling, te weten plannen, programmeren, bouwen, testen, uitrollen en beheren, samen in één centrale omgeving.

Voorheen was het gebruikelijk dat deze takken grotendeels apart van elkaar werkten. Development bouwde, waarna operations de boel draaiende hield en quality assurance het eindproduct aan een laatste serie kwaliteitschecks onderwierp. DevOps brengt deze voorheen grotendeels gescheiden processen samen in één cyclus. Het resultaat? Kortere ontwikkelcycli, meer en betere feedback, minder kans op fouten en de mogelijkheid om in een eerder stadium dingen te verbeteren of functionaliteiten toe te voegen.

DevOps met Azure

Microsoft biedt DevOps aan als een SaaS-oplossing in de vorm van Azure DevOps. Dit platform biedt een geavanceerde en flexibele totaaloplossing voor zowel het ontwikkelen als uitrollen van software en dekt de volledige levenscyclus van toepassingen. Azure DevOps voorziet in voor ontwikkelaars essentiële functionaliteiten als versiebeheer, vereistenbeheer, rapportage, projectbeheer, geautomatiseerde builds, testen en releasebeheer.

Het verschil met veel andere DevOps-tools is dat je Azure DevOps kunt gebruiken als backend voor een groot aantal verschillende geïntegreerde ontwikkelomgevingen (zogenoemde IDE’s). Hoewel Azure DevOps in de praktijk veelal gebruikt wordt met Microsoft Visual Studio of Eclipse, is de oplossing tevens te integreren met tal van andere development tools. In Azure DevOps breng je alles samen en creëer je geoliede en overzichtelijke pipelines voor het ontwikkelen van een applicatie of andersoortige softwaretoepassing. Daarnaast maakt de tool het mogelijk om snel en met betrekkelijk weinig handelingen releases te testen en uit te rollen.

Belangrijke Azure DevOps-services

Binnen Azure DevOps kun je gebruikmaken van diverse waardevolle services. Denk bijvoorbeeld aan:

●        Azure Boards. Hiermee beheer je eenvoudig diverse softwareprojecten. Plan en volg al je werkzaamheden en sprints met scrum- en kanbanborden, aanpasbare dashboards, backlogs en rapportages.

●        Azure Pipelines. Met deze dienst breng je CI en CD in de praktijk en maak je gestroomlijnde workflows voor het automatisch bouwen, testen en deployen van code. Azure Pipelines werkt voor vrijwel elke programmeertaal en cloud.

●        Azure Repos voor het beheren van jouw code, vastleggen van wijzigingen en het waarborgen van de kwaliteit van de code.

●        Azure Test Plans waarmee je, bijvoorbeeld aan de hand van concrete user stories, verkennende tests uitvoert.

●        Azure Artifacts, een package management platform dat je de mogelijkheid biedt om van zowel openbare bronnen als privébronnen pakketten code te maken die je kunt hosten en delen met je team.  

De voordelen van DevOps-integratie met Azure

Nu we weten wat Azure DevOps kan en hoe het platform werkt, is het tijd om in te zoomen op de belangrijkste voordelen van DevOps-integratie met Azure.

Meer automatisering, minder handelingen

Dankzij de pipelines die je bouwt in Azure DevOps, kun je veel taken automatiseren die voorheen manueel gebeurden. Je bevrijdt ontwikkelaars van tijdrovende repetitieve taken zodat ze zich kunnen concentreren op het echte en complexe programmeerwerk. Dit voegt waarde toe en komt de kwaliteit van het eindproduct ten goede. Slimme automatisering verkleint bovendien de kans op (menselijke) fouten tijdens het ontwikkel-, test- en releaseproces.

Traceerbaarheid en controle

Als je Azure DevOps combineert met Visure Requirements ALM, hebben gebruikers binnen een ontwikkelproject en -omgeving toegang tot alle crossfunctionele informatie en de bijbehorende context. Het resultaat? Meer controle, transparantie, samenwerking en zichtbaarheid binnen je teams. Je kunt taken, problemen, bugs en verzoeken beheren en ze automatisch aan vereisten koppelen.

Dezelfde hulpprogramma’s gebruiken

Omdat Azure DevOps honderden hulpprogramma’s ondersteunt, hoeven ontwikkelteams niet over te schakelen op andere hulpprogramma’s als ze het platform in gebruik nemen. Of je nu programmeert in Java, Ruby of PHP: je kunt Azure DevOps voor vrijwel elke taal inrichten. Hetzelfde geldt voor versiebeheer (je kunt in Azure DevOps prima werken met zowel GIT als TFVC) en besturingssystemen (ontwikkelen voor Android, iOS, Windows, Linux en MacOS kan allemaal met Azure DevOps).

Agile werken

Azure DevOps is prima te verenigen met agile werkvormen. De planningstools binnen het platform zijn te gebruiken voor het inrichten van sprints, de korte tijdsperiodes binnen een agile ontwikkeltraject waarin je bepaalde functionaliteiten bouwt en oplevert. DevOps-integratie via Azure brengt tevens verschillende disciplines samen in een en dezelfde projectomgeving. Ook dit is een belangrijke voorwaarde voor agile werken.

Werkwijzen standaardiseren

Azure DevOps geeft je de mogelijkheid om werkwijzen te standaardiseren. Je maakt namelijk moeiteloos vaste templates aan voor projecten en workitems. Die zijn bovendien aanpasbaar om nog beter tegemoet te komen aan de eisen en behoeften voor een bepaald ontwikkelproject.

Extra zichtbaarheid

Door Azure DevOps te integreren met Visure Requirements wordt samenwerken nog makkelijker. Elementen en updates zijn te im- en exporteren tussen beide omgevingen middels functionaliteiten voor automatische en bidirectionele synchronisatie. Een directe communicatielink zorgt voor realtime-updates die alle betrokkenen bij een project op de hoogte houden van de laatste vorderingen en wijzigingen.

Haal het beste uit Azure DevOps met ACC ICT

ACC ICT is uitstekend thuis in de wereld van Azure DevOps. We kennen de ins en outs van het platform en zijn bekend met alle aspecten van de DevOps-werkwijze. Wij helpen organisaties met het effciiënt inrichten van Azure DevOps voor een compleet en efficiënt ontwikkelproces. Door meerdere automatiseringen maken we jouw ontwikkelproces een stuk sneller en flexibeler, waardoor je jouw ontwikkelcapaciteit vergroot, de time-to-market van je applicaties verkort en parallel nieuwe features en updates ontwikkelt.

Deel deze post
Ronald Kers
Ronald behoort tot de harde kern die meer dan 10 jaar in dienst is bij ACC ICT. Als contentmarketeer schrijft Ronald graag over technologische ontwikkelingen binnen de IT-branche. Met een achtergrond als system administrator weet hij als geen ander complexe materie in begrijpelijke taal uit te leggen.