June 13, 2024

DevOps voor applicaties: zelf doen of uitbesteden?

De opkomst van DevOps en agile applicatie- en softwareontwikkeling lijkt de laatste jaren niet meer te stuiten. Een goede combinatie van de twee versnelt het ontwikkelproces aanzienlijk, bevordert de samenwerking tussen ontwikkelaars en operationele teams en verkleint de kans op fouten.

Tegelijkertijd betekent het volledig omarmen van DevOps wel dat je op organisatorisch vlak een aantal zaken goed moet inrichten en/of reorganiseren. In dit blogartikel gaan we in op een aantal belangrijke aandachtspunten en vragen die zich aandienen als je DevOps als filosofie en werkwijze structureel wilt verankeren in jouw organisatie en ontwikkelstrategie.

DevOps: de basisprincipes en uitgangspunten

Werken volgens DevOps-principes is een heel ander verhaal dan het uitvoeren of sourcen van klassieke watervalprojecten. DevOps-teams hebben dan ook een aantal belangrijke kenmerken en leidende principes:

  • De werkwijze is ‘customer centric’. Dit betekent dat korte feedbackloops met echte klanten en eindgebruikers centraal staan en alle ontwikkelactiviteiten draaien om het leveren van meerwaarde voor de klant.
  • De nadruk ligt op het geheel in plaats van vooral op de eigen rol of functie.
  • DevOps-teams zijn verticaal georganiseerd en dragen end-to-end-verantwoordelijkheid. Dit betekent dat ze verantwoordelijk zijn voor de hele levenscyclus van een applicatie, van het eerste ontwerp tot het opleveren van een volledig functioneel en werkend eindproduct.
  • Continu verbeteren is een belangrijk onderdeel van de mindset.
  • DevOps maakt gebruik van automatisering waar en wanneer dat mogelijk is om processen of processtappen te versnellen en de kans op fouten te verkleinen.

Lees ook de blog: DevOps vs SRE: wat zijn de verschillen en overeenkomsten?

DevOps-beheer organiseren: vragen, overwegingen en uitdagingen

DevOps-beheer doorbreekt de traditionele verkaveling, afbakening en grensscheiding tussen ontwikkeling, beheer, applicaties en infrastructuur en brengt zo een andere werk-, taak- en verantwoordelijkheidsverdeling met zich mee. Hierdoor komen bij de adoptie ervan een aantal belangrijke vragen, overwegingen en uitdagingen om de hoek kijken. We zetten de belangrijkste op een rij.

Capaciteit en kennis

Wat je precies met DevOps kunt doen en bereiken, is deels afhankelijk van de capaciteit die je hebt. Het gaat hierbij niet alleen om of je voldoende specialisten kunt vinden, het gaat er ook om dat zij een brede kennis en kunde hebben. Als je kijkt naar de krappe IT-arbeidsmarkt, zijn DevOps-specialisten gewild en schaars, waardoor het niet altijd makkelijk is omze voor langere tijd aan je organisatie te binden. Heb je een DevOps-team, maar bestaat deze uit slechts twee mensen? Dan is het lastig om een breed service window te leveren. Hoe halen zij de kennis in huis en hoe houden zij die kennis up-to-date? Een outsource partij als ACC ICT ontzorgt hierin. Wij als organisatie gaan niet op vakantie of wordt niet ziek. Je hebt niet te maken met het risico van werknemers die uitvallen. ACC ICT staat 24/7 voor je klaar en levert kwaliteit.

Eigen DevOps-team of uitbesteden?

Hoe je DevOps inzet, hangt ook af van de gekozen IT-verkaveling. Kies je voor een intern team met mensen in loondienst die alle aspecten van DevOps voor zijn rekening neemt? Die optie heeft het voordeel dat je mensen hebt die helemaal toegewijd zijn aan jouw organisatie en je bedrijf door en door leren kennen. Tegelijkertijd is het een dure en, door de krapte op de IT-arbeidsmarkt, niet altijd haalbare zaak.

DevOps beheer uitbesteden is in veel gevallen een prima alternatief. Dat kan eventueel via zzp’ers, maar ook door gebruik te maken van een gespecialiseerde IT-partner die de expertise en mensen heeft om jou te laten profiteren van alle voordelen van DevOps. Een gespecialiseerd IT-bedrijf heeft vaak verschillende specialismen in huis, waardoor je de mogelijkheid krijgt om een heel team van experts in te huren tegen veel lagere kosten dan wanneer je een dergelijk team zelf in dienst hebt. 

Combinatie van intern en extern DevOps team

In sommige gevallen is een combinatie van intern en extern DevOps team een goede optie. Wanneer je - wat eerder benoemd is - een klein DevOps team hebt, is het fijn dat je kunt vertrouwen op een externe partij die (een gedeelte) van het werk overneemt. Dit kan op verschillende niveaus. Bij ACC ICT ontzorgen we het operationele deel zoals routinematige werkzaamheden. Als je kijkt naar het strategische deel komen wij naar voren als kennis partner en kun je met ons sparren.

Kostenvergelijking

Bij het organiseren van je DevOps-beheer is het zaak om een goede kostenvergelijking te maken tussen de verschillende mogelijkheden die tot je beschikking staan. Wat kost het inhuren van twee medior DevOps engineers je? En hoe verhouden die zich tot het samenstellen van (werven) en bouwen (onboarding, loonkosten, secundaire arbeidsvoorwaarden, verzekeringen) aan een intern team van DevOps-specialisten?

Risicobeheer

Bestaat je interne DevOps-team slechts uit twee of drie personen? Dan brengt dit de nodige risico’s met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een single point of failure (SPOF). Dit is binnen de IT een onderdeel binnen een systeem of organisatie dat cruciaal is voor de zakelijke of operationele continuïteit. Faalt het? Dan heeft dit zwaarwegende gevolgen voor je bedrijfsprocessen en dienstverlening.
  • Veiligheidsrisico’s. Onderbezetting vergroot de veiligheidsrisico’s binnen je ontwikkelomgeving en DevOps-processen.
  • Het 24/7 monitoren van je ontwikkelomgeving en pipelines wordt een stuk lastiger bij een (te) krappe DevOps-bezetting.

Als je kiest voor een klein intern DevOps-team, is het belangrijk dat je jezelf een aantal vragen stelt. Is er een plan B als een of enkele van je DevOps-specialisten wegvallen? Wie neemt het werk in dat geval over? En heb je voor hetzelfde geld niet ook een kundig extern team dat altijd voor je klaarstaat?

Bouwstenen van een succesvol partnerschap

Een belangrijk kenmerk van DevOps en agile applicatieontwikkeling is dat de behoeften en scope van een project meebewegen met de inzichten van ontwikkelaars en klanten. Er is dus geen plaats voor een statische inrichting van het werk en in beton gegoten processen. Door de behoefte aan een hoge mate van flexibiliteit, haal je met een goed partnerschap vaak het beste uit DevOps.

Het is wel belangrijk dat zo’n samenwerking rust op een aantal onmisbare bouwstenen. De SLA moet bijvoorbeeld gericht zijn op het creëren van duurzame klantwaarde op basis van een open en veranderbare scope in plaats van op de gesloten scope die veel traditionele SLA’s hebben. Realtime monitoren en het minimaliseren van de time-to-market van nieuwe functionaliteiten moeten centraal staan. 

ACC ICT: jouw DevOps-specialist

Heb je niet de middelen of wens om zelf een intern team te creëren voor je DevOps-beheer? Of wil je je eigen DevOps team complementair of redundant maken?  Dan helpen we je graag verder met een sterke combinatie van expertise en ontzorging. Bij ons krijg je de beschikking over een multidisciplinair team van DevOps-specialisten dat de flexibiliteit, kennis en kunde heeft om jou te assisteren bij al je ontwikkeltrajecten en -projecten. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact met ons op.

Deel deze post
Lucien Luijkx
Lucien is Marketing Manager bij ACC ICT en heeft ruime ervaring in digital marketing, growth hacking en contentmarketing. Met een brede interesse in Marketing en IT schrijft hij graag over nieuwe ontwikkelingen die impact hebben op de branche.