November 7, 2022

Dutch IT Security Day 2022: belangrijkste trends

Donderdag 31 maart 2022 waren onze collega’s Dyone en Julia aanwezig op de Dutch IT Security Day in Den Haag. Tijdens dit event hebben ze veel kennis opgedaan over onder andere de top trends binnen de cyber security, het belang van meer vrouwen in de IT en de stand van zaken in Nederland omtrent security. Een aantal inzichten willen we graag met jullie delen.

Belangrijkste trends in de cyber security

1. Remote werken zorgt voor extra veiligheidsrisico’s

De eerste trend zal geen verrassing zijn: remote werken is het nieuwe normaal. Steeds meer mensen werken vanuit huis of op andere locaties dan op kantoor waardoor er meer diversiteit in Endpoint-gebruik is. Het werken vanaf verschillende locaties met meerdere apparaten (laptop, tablet, smartphone) brengt nieuwe veiligheidsrisico’s met zich mee. Bedrijven zullen moeten nadenken over locatie onafhankelijke beveiliging van apparaten.

Wist je dat 4 op de 10 Nederlanders ook  na de coronapandemie nog graag meerdere dagen vanuit huis wil werken?

2. Security beheer vanuit de cloud

Een tweede trend is dat  steeds meer bedrijven vanuit de cloud het security beheer te doen in plaats van on-premise. De migratie naar de cloud neemt in hard tempo toe wat inhoudt dat ook de complexiteit van de cyber security van de cloud in grote mate toeneemt. Hierdoor komen we allemaal voor nieuwe cyber security uitdagingen te staan. Elk bedrijf moet zichzelf cruciale vragen gaan stellen op gebied van beveiliging.

·         Hoe hebben wij onze gegevens in de cloud beveiligd?

·         Wie heeft toegang tot welke documenten?

·         Hoe monitoren we of de beveiliging wordt nageleefd en dit bekend is bij het personeel?  

Het opstellen van een policy omtrent cyber security is nu dus belangrijker dan dat het ooit is geweest.

3. War on Security Talent

Het wordt steeds moeilijker om de juiste mensen met de juiste expertise te vinden. Er is een grote skills gap in de markt van cyber security waardoor 82% van de IT-bedrijven moeite heeft met het vinden van de juiste mensen. Wanneer de juiste mensen gevonden zijn is het ook nog eens lastig om deze te behouden. Dit probleem zal ook zeker in 2022 nog aanwezig zijn. Ook hierin moet je als bedrijf kritisch naar jezelf kijken. Hoe zorg je ervoor dat je nieuw talent aantrekt en behoudt?

Vrouwen in de cyber security

Dyone en Julia hebben ook andere sessies bijgewoond over onder andere meer diversiteit in de cyber security markt en female leadership. Zo spraken een aantal inspirerende vrouwen met veel kennis omtrent cyber security over de kansen wanneer er meer vrouwen in de IT werken. Vandaag de dag melden zich nog steeds maar weinig vrouwen  aan voor een opleiding in de ICT en wordt er vanuit de maatschappij nog teveel het idee meegegeven dat de IT-wereld een echte “mannenwereld” is. Dit is natuurlijk echt niet altijd het geval en dit beeld moet van jongs af aan veranderd worden bij de gehele samenleving. Ook zijn er naast technische functies ook tal van andere functies bij IT-bedrijven waar in de opleidingen wel veel vrouwen vertegenwoordigd zijn. Denk aan marketing, sales  en HR. Meer diversiteit in de IT-wereld kan de skills gap kleiner maken. 

Deel deze post
Julia Mulder
Als contentmarketeer schrijft Julia graag over ontwikkelingen binnen de IT-branche. Naast marketing houdt Julia zich ook graag bezig met HR en Sales processen.