August 11, 2023

Hybrid Cloud migratie: kenmerken, voordelen en uitdagingen uitgelegd

De cloud is als een digitaal menu dat verschillende smaken biedt. Denk aan de public cloud, waarin je samen met andere organisaties gebruikmaakt van een gedeelde infrastructuur, en de private cloud. Bij die laatste variant beschik je over alle middelen, functionaliteiten en resources die je nodig hebt binnen een private infrastructuur, maar staan je applicaties en data niet in meerdere datacenters over de hele wereld.

Een andere optie is de hybrid cloud, een combinatie van een of enkele public en private clouds, eventueel aangevuld met een stukje on-premises. Welke mogelijkheden biedt een hybrid cloud? Wanneer is het een geschikte optie voor jouw organisatie? En waar moet je op letten bij het opzetten van een hybrid cloudomgeving? In dit artikel lees je alles over de kenmerken, uitdagingen en in welke scenario’s hybrid clouds interessant zijn voor organisaties.

Wat is een hybrid cloud?

Een hybrid cloud is een combinatie van een of enkele public en private clouds. De verschillende cloudinfrastructuren functioneren prima los van elkaar, maar zijn wel gekoppeld zodat je probleemloos applicaties en data kunt delen en uitwisselen tussen de verschillende clouds. De eindgebruiker ervaart de hybrid cloud als één gesmeerd geheel waarbinnen alle toepassingen, applicaties en databases naadloos samenwerken.

Een hybrid cloud kan verschillende praktische vormen aannemen. Een voorbeeld: je zet kritische bedrijfsapplicaties en privacygevoelige data in aparte private clouds met een extra hoog beveiligingsniveau, terwijl generieke bestanden en door veel medewerkers gebruikte applicaties met een laag risicoprofiel draaien in Azure of AWS. Om de verschillende applicaties in diverse clouds aan elkaar te koppelen (inloggen), gebruik je een dienst als Microsoft Active Directory Federation Services (ADFS).

Lees ook de blog: Identity providers voor je cloudomgeving: welke kies je?

Welke voordelen biedt een hybrid cloud?

Een hybrid cloud geeft je de mogelijkheid om te profiteren van het beste van meerdere werelden. Denk hierbij aan de onderstaande mogelijkheden en voordelen.

Integratie en consistentie

Door je complete IT-infrastructuur, dus zowel de componenten die on-premises als de onderdelen die in de public en private cloud staan, onder te brengen in een hybride model, kun je alle data en resources op één platform beheren. Een goed hybride model zorgt ook voor een consistente architectuur waarop al je hardware (ook als die on-premises staat) probleemloos werkt met de cloudelementen die je gebruikt.

Controle en compliance

Met een hybride cloudmodel voldoe je makkelijker aan de tegenwoordig zeer strenge eisen op het gebied van databescherming en -soevereiniteit, kwaliteitscontrole en privacybescherming. Je kunt data namelijk opslaan in een extra goed beveiligde private cloud waar maar een bescheiden aantal mensen toegang tot heeft. Je hebt de controle van on-premises en de flexibiliteit van de cloud, maar dan met een extra stuk veiligheid en de zekerheid dat je data op Nederlands grondgebied blijven (bij een public cloud heb je die garantie niet altijd).

Soepele digitale transformatie

Een hybrid cloud geeft je de mogelijkheid om soepel en gefaseerd naar de cloud te migreren. Je hoeft niet alle onderdelen van je IT-infrastructuur en -ecosysteem in één keer van on-premises naar de cloud over te zetten, maar kunt dit geleidelijk doen terwijl alles goed geïntegreerd blijft en je bedrijfsprocessen gewoon probleemloos doorlopen. Je leert de mogelijkheden van de cloud alvast kennen, zonder er direct helemaal afhankelijk van te worden.

Zelf je veiligheidsniveau bepalen

Een hybrid cloud geeft gebruikers volop mogelijkheden om zelf het gewenste beveiligingsniveau voor data, applicaties en netwerken te bepalen. Maximale bescherming voor gevoelige en bedrijfskritische informatie en toepassingen? Een private cloud met een krachtige firewall en een sterk IAM-systeem biedt uitkomst. Tegelijkertijd algemeen gebruikte applicaties met een laag risiconiveau breed toegankelijk houden? De public cloud is je beste vriend.

Resources optimaliseren

Met een hybrid cloudoplossing bouw je een specifieke configuratie waarmee je zowel cloudcomponenten als IT-onderdelen die nog on-premises staan optimaal benut. Zijn er processen die standaard een min of meer constante hoeveelheid resources gebruiken? Dan kun je die prima onderbrengen in de cloud. Dankzij het cloudprincipe ‘pay per use’ (alleen betalen voor wat je gebruikt) kun je zo een mooie kostenbesparing realiseren. Specialistische toepassingen die veel rekenkracht en dynamische workloads vergen, kun je tegelijkertijd on-premises blijven draaien op gespecialiseerde hardware.

Herstel na calamiteiten

Een hybrid cloudoplossing geeft je de kans om private en public clouds na een calamiteit te herstellen op een manier die overeenkomt met de specifieke behoeften van jouw organisatie. Dit komt de bedrijfscontinuïteit ten goede en zorgt voor minimale disruptie. 

Voor welke organisaties is de hybrid cloud geschikt?

Hoeveel profijt een organisatie heeft van de hybrid cloud, hangt af van het organisatieprofiel, de branche en de specifieke IT-behoeften. In de regel is de hybrid cloud een prima oplossing voor de volgende organisatietypen:

  • Organisaties die te maken hebben met speciale of strenge wet- en regelgeving op het gebied van data- en privacybescherming, geografische toegankelijkheid, databescherming en reactietijd. Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen, financiële instellingen en overheidsorganisaties. De hybrid cloud geeft ze de mogelijkheid om datascheiding toe te passen. Gevoelige en bedrijfskritische informatie komt in een private cloud met speciale beveiligingsvereisten, terwijl de rest van de data in een public cloud kan voor een efficiënte verwerking en opslag.
  • Organisaties die te maken hebben met dynamische workloads , bijvoorbeeld door seizoenspieken en dagelijkse of wekelijkse schommelingen op het gebied van vraag en aanbod. In een hybrid cloudomgeving kun je stabiele behoeften aan resources in een private cloud onderbrengen, terwijl je voor dynamische workloads profiteert van de kostenefficiënte schaalbaarheid naar behoefte waar de public cloud om bekendstaat.
  • Organisaties die zich in een overgangsfase bevinden, bijvoorbeeld van een volledig lokale infrastructuur naar de cloud, kunnen een hybrid cloud gebruiken om geleidelijk te migreren en integreren, waardoor de risico's en impact van de overgang worden verminderd.

Overstappen naar een hybrid cloud: de grootste uitdagingen

Overstappen naar een hybrid cloudmodel kan vanuit het oogpunt van techniek en business grote voordelen opleveren. Tegelijkertijd is het een stap die diverse uitdagingen met zich meebrengt. We zetten de belangrijkste op een rij.

Grip krijgen op de complexiteit

Een hybrid structuur brengt een grotere complexiteit met zich mee. De combinatie van meerdere clouds en eventueel on-premises kan leiden tot fragmentatie als een organisatie niet genoeg technische expertise in huis heeft of zonder goed doordachte strategie een hybrid cloud omarmt. Het is dus belangrijk om veel aandacht te besteden aan het beheer om te voorkomen dat systemen slecht op elkaar zijn afgestemd en het uitwisselen van data stroef verloopt.

Kostenbeheersing

Ook kostenbeheersing is een uitdaging in de hybrid cloud. Een complexe infrastructuur gaat namelijk gepaard met meer licenties, verschillen tussen statische en dynamische workloads en verschillende cloudcomponenten. Zonder een goede strategie en inzicht in kostenopbouw en licentiestructuren, kan een hybrid cloud duur uitvallen.

Weten wat je verhuist

‘Wat ga ik verhuizen’ is een vraag die elke organisatie zich moet stellen voordat ze de definitieve stap zet naar de hybrid cloud. Op welke plek komen workloads en applicaties het beste tot hun recht? Welke data moeten in meerdere omgevingen beschikbaar zijn? En hoe creëer je een naadloze uitwisseling tussen de verschillende omgevingen? Zorg er altijd voor dat de gekozen strategie voor data-integratie aansluit op de operationele behoeften en veiligheidseisen van je organisatie.

Performance waarborgen en testen

Het is bij elke migratie belangrijk om je ervan te verzekeren dat bestaande applicaties goed functioneren in de nieuwe omgeving. In de hybrid omgeving is het testproces nog iets omvangrijker. Een applicatie moet misschien zowel in de private als de public cloud draaien en bij veranderingen aan het ene platform dezelfde prestaties blijven leveren op het andere platform.

Het beste halen uit de hybrid cloud?

De hybrid cloud geeft je de mogelijkheid om te profiteren van het beste van meerdere werelden. Tegelijkertijd kan het inrichten en beheren van zo’n omgeving een pittige klus zijn, zeker als je binnen jouw organisatie beschikt over een beperkt aantal cloudspecialisten of een klein IT-team.

ACC ICT helpt je bij de implementatie en beheer van een hybrid cloud. Je profiteert dan van de kracht en veelzijdigheid van twee verschillende typen clouds zonder dat je veel tijd, inspanning en geld kwijt bent aan het beheer. We combineren de stabiele workloads, veiligheid en voorspelbare kostenstructuur van de private cloud met de flexibiliteit en bijna oneindige (realtime) schaalbaarheid van de public cloud. Applicaties en IT-onderdelen die je liever on-premises gebruikt, kunnen gewoon in de vertrouwde omgeving blijven staan.

Als je kiest voor onze managed hybrid cloud profiteer je van:

  • korte lijnen met onze engineers en 24/7-bereikbaarheid;
  • focus op security met onze security specialisten;
  • een multidisciplinair team dat voor jou wordt samengesteld;
  • cloudonafhankelijk en compleet beheer;
  • inzetbaarheid van Kubernetes, CI/CD en OTAP;
  • 24/7 monitoring en logging.

Lees meer over onze managed hybrid cloud.  

Deel deze post
Lucien Luijkx
Lucien is Marketing Manager bij ACC ICT en heeft ruime ervaring in digital marketing, growth hacking en contentmarketing. Met een brede interesse in Marketing en IT schrijft hij graag over nieuwe ontwikkelingen die impact hebben op de branche.