“Ik heb mijzelf leren programmeren door boeken te lezen uit de bibliotheek”
Meet Chris! Als Senior Systems Engineer bij ACC ICT vertelt hij over zijn 23 jaar ervaring bij ons. Hij vertelt over hoe hij het bedrijf zag veranderen (en toch ook weer niet), hoe hij zichzelf heeft ontwikkeld, is uitgegroeid tot top engineer en hoe hij mede door corona maanden vanuit Kroatië heeft gewerkt.
Chris Beuger, Senior Systems Engineer. Chris had geen IT-achtergrond, maar hobbyde altijd al met pc’s en schreef programmaatjes. Chris leerde destijds zichzelf programmeren. Hij haalde alle informatie uit boeken, die hij huurde bij de bibliotheek bij hem in de buurt. Op zijn twintigste begon Chris bij ACC. Inmiddels is hij al ruim 23 jaar werkzaam bij ACC en heeft hij het bedrijf zien groeien van toen enkele naar nu 30 medewerkers. Momenteel werkt Chris vanuit Kroatië. Wil je meer weten over hoe Chris van IT hobbyist tot Senior Systems Engineer is uitgegroeid? Wij hebben Chris een aantal vragen gesteld, dus lees vooral verder!
1998 – Begonnen bij ACC
Op mijn twintigste ben ik begonnen bij ACC. Toen ik binnenkwam werkte ik heel veel samen met Paul (Managing Director, destijds Technisch Commercieel Medewerker). Paul deed meer de businesskant en ik de techniek. Een van mijn eerste opdrachten was het inrichten van een internetcafé, dat vond ik erg leuk. We waren toen bezig met modems die automatisch konden inbellen. Nu, 23 jaar later, is networking nog steeds iets waar ik mij met veel plezier mee bezig houd.
Heb je altijd al affiniteit gehad met IT?
Ik ben gestart met de opleiding multimedia vormgeving, maar die studie heb ik destijds afgebroken. Thuis hobbyde ik wel met PC’s en vond ik het leuk om programmaatjes te schrijven. Ik had bijvoorbeeld boeken uit de bibliotheek gehaald om meer te leren over IT. Ik heb die boeken allemaal gelezen en op die manier mijzelf leren programmeren. Vervolgens ben ik terechtgekomen bij ACC, destijds nog Accent Computer BV. ACC heeft mij de kans gegeven om mij verder te ontwikkelen op het gebied van IT. Veel leerde ik hands-on en aan de hand van training on the job. Naast het leren vanuit de praktijk heb ik ook de kans gekregen om verschillende cursussen te volgen, om mijn kennis bij te spijkeren. Op die manier ben ik doorgegroeid binnen het bedrijf en mag ik mijzelf nu Senior Systems Engineer noemen.
Wat vind jij zo leuk aan jouw werk?
Ik vind het leuk om met softwareontwikkelaars te werken, omdat het geeks zijn; vaak hele slimme geeks. Dat werkt prettig. Heel veel van mijn collega’s op de afdeling waar ik werk zijn ook geeks en dat klikt goed. We hebben gemerkt dat hoe ‘geekier’ de klant is, hoe beter de relatie haha. Wat ik nog meer leuk vind aan mijn werk is dat het zo breed en divers is.
Ik haal vooral veel energie uit het creëren van dingen. Ik heb in het verleden bijvoorbeeld een tijdje websites gemaakt. Wat ik nog steeds leuk vind, is dingen wegautomatiseren en scripts maken voor herhalende taken, die je dan met één druk op de knop kan doen in plaats van met handwerk. Het geeft voldoening om zoiets te maken en in werking te zien.
De techniek blijft zich ontwikkelen en daar zitten we natuurlijk met ACC ook bovenop, we blijven vooroplopen. Zo zijn we een aantal jaar geleden met Kubernetes begonnen, wat ik erg leuk vind. Dat is ook zeker aangeslagen bij andere collega’s; we hebben als team behoorlijk wat Kubernetes-certificeringen gehaald en als bedrijf mogen we ons als een van de weinigen Kubernetes Certified Service Provider noemen! Dat zijn wel de coole dingen van mijn werk en gebeurtenissen waar ik trots op ben.
En de afgelopen jaren; als je één ding mag noemen waarvan je denkt ‘’dat was echt gaaf!”, wat zou dat dan zijn?
Ik vind het heel gaaf dat we in 2016 volop op Kubernetes zijn gedoken. Daar waren we heel vroeg bij en hebben we snel op ingezet. Vandaar dat we met deze techniek echt voorop lopen, dat is een hele goede keuze geweest. Overigens ben ik binnen ACC ook een van de eersten geweest die Kubernetes als opkomende trend zag en hier met Paul over in gesprek ging.
Hoe blijf jij op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen binnen IT, zoals Kubernetes?
Ik luister heel veel podcasts waar ik trends opvang. Vooral podcasts die heel specifiek gericht zijn op een niche, zoals netwerk podcasts, podcasts over Kubernetes, Google Cloud, networking en meer algemene tech shows. Ik doe mijn inspiratie dus vooral op in Amerikaanse podcasts en nieuwssites.
Zou je iets kunnen vertellen over de groei die ACC heeft doorgemaakt?
ACC is de afgelopen jaren flink gegroeid. Toen ik binnenkwam bij ACC waren we met een paar medewerkers, inmiddels zijn er 30 medewerkers werkzaam bij het bedrijf. Het is heel gaaf om dat van dichtbij mee te maken. Als ik ACC nu vergelijk met twintig jaar geleden, dan gaan veel dingen beter. We kunnen nu goed de kennis verdelen en dat doen we ook. We zijn niet meer afhankelijk van één persoon. We zetten nu een team op een klant of specialisatie en dat is goed voor de continuïteit. Daarnaast beschikken we nu ook over ISO-certificeringen. In die zin is zijn we dus een stuk professioneler geworden. Daarnaast beschikken we natuurlijk ook over veel meer kennis. Op een bepaalde manier is het bedrijf nauwelijks veranderd, want het is nog steeds een hele platte organisatie, dus niet-hiërarchisch. Dat vind ik heel fijn. Er komt natuurlijk wel steeds iets meer “diepte” in het bedrijf en ik ben blij dat anderen binnen het bedrijf de managementtaken op zich nemen, wat ruimte geeft om de technische kant goed te doen waar ik wel plezier aan beleef.
Kan je iets vertellen over de eerste hostingdienst van ACC?
Dat was RAPtelewerken.nl, fantastisch haha. Het was onze eerste hostingdienst. We waren toen een Application Service Provider en we hadden servers ingericht met Citrix en DSL-verbindingen. ISDN-modems gebruikten we als back-up. Hier hosten we destijds applicaties op voor zorg- en boekhoudorganisaties. Wij hadden toen al een portal waar mensen op konden inloggen en zo de software konden starten. Dat is ook alweer 20 jaar geleden. In die tijd waren de internetverbindingen nog niet zo stabiel en was het lastig voldoende bandbreedte beschikbaar te hebben om de applicaties goed te kunnen ontsluiten. Ja en kwam er een oplossing vanuit Fiberlogic, dat was ook mooi.
Wat was Fiberlogic?
FiberLogic is een producent van IT hardware uit Taiwan. Ik weet niet precies meer hoe het gelopen is, maar Paul had een contract gesloten met FiberLogic om exclusief voor de Benelux hun producten te mogen importeren en distribueren. Wij wilde hostingdiensten qua beschikbaarheid naar een hoger niveau tillen, dus we gebruikten de apparatuur zelf ook. Fiberlogic had hele mooie routers, waarmee je meerdere niet zo betrouwbare internetverbindingen samen kon smelten tot één betrouwbare link. Dat was in 2005, dus dat was wel erg cool. Dat was de tijd dat we met meer distributies en routers experimenteerden. En eigenlijk liepen we daarmee wel vooruit op wat nu software defined networking wordt genoemd (software defined WAN verbinding). De router bepaalt namelijk aan de hand van een aantal meetwaarden over welke internetverbinding er data verstuurd moet worden en over welke internetverbinding hij de data terug wil ontvangen. Dat laatste was nog niet zo eenvoudig. Dit werd gedaan met een zogenaamde Dynamische DNS-server die op de router werd gehost. Door het IP-adres van de, op dat moment, best beschikbare internetverbinding te koppelen aan de DNS-naam van de hostingdienst, werd gemanaged dat het dataverkeer over de juiste internetverbinding communiceerde met ons hostingplatform. Het bepalen van de juiste internetverbinding werd continu automatisch door de router gedaan, dus dat wisselde over de dag. En de gebruiker merkte het niet als er storing was. Daarmee liepen we destijds wel echt ver vooruit. Nu is dat de norm, maar toen was dat nieuw.
Waar ben je trots op?
Ik ben trots op heel veel dingen die we bereikt hebben de afgelopen jaren, zoals dat we ISO-gecertificeerd zijn. Dat is mooi voortgeborduurd op de stevige basis die we altijd hadden. Ook ben ik trots op dat we veel vaste klanten hebben, we hebben zelfs klanten die al 15 jaar met ons samenwerken. Daarnaast vind ik het ook een hele mooie ontwikkeling dat de participatieregeling is geïntroduceerd. Deze regeling maakt het mogelijk om als werknemer aandeelhouder van ACC te worden en ik ga volgend kwartaal ook deelnemen als participant. Wel spannend, maar ik heb er veel vertrouwen in!
Waar denk je dat ACC over 5 jaar staat? En met welke technieken ben je dan bijvoorbeeld bezig?
Had ik maar een glazen bol haha. Ik vind het lastig om te zeggen met welke technieken ik over vijf jaar bezig zal zijn. We zitten met ACC vooral aan de Operations kant – tenminste ik – en voor steeds meer zaken wordt Machine Learning ingezet. Daarmee kunnen nog meer handelingen weggeautomatiseerd worden. Het zou natuurlijk ook leuk zijn als je een systeem kan trainen op patronen en daarop acteert. Nu is dat vooral menselijke kennis en ervaring. Een monitoringsysteem bijvoorbeeld, die kijkt of alles goed gaat. Met zo’n systeem kun je bepaalde patronen ontdekken en daar vervolgens naar handelen. Wellicht kunnen we als organisatie hierop inspelen in de toekomst. Op die manier kunnen we sneller zicht hebben op iets dat dreigt stuk te lopen en kunnen we dus issues voorkomen in plaats van repareren.
Ik merk dat de techniek steeds abstracter worden. Zelfs voor ons; als ik kijk naar onze eigen hosting-omgeving, dan werken we met eigen hardware en infrastructuur. Ik denk echter dat het steeds minder zal worden en dat er meer abstracte lagen tussenkomen. Wij blijven nog steeds de specialisten die weten hoe het werkt en hoe optimaal van de verschillende lagen gebruik kunnen maken. Mijn werk is het leven van softwareontwikkelaars makkelijk maken. Om dat te blijven doen zullen we dus moeten zorgen dat we op de hoogte blijven van nieuw ontwikkelingen, voorop blijven lopen en goed weten hoe onze klanten hun werk op de meest optimale manier kunnen uitvoeren.
Net zoals velen heb jij de afgelopen periode vanuit huis gewerkt, maar voor jou betekende het thuiswerken toch nét iets anders dan voor jouw collega’s binnen ACC. Je hebt namelijk tijdelijk vanuit Kroatië gewerkt. Hoe was dat voor jou?
Voorheen werkte ik altijd op kantoor en de werktijden waren redelijk flexibel. Zo werkte ik bijvoorbeeld van half negen tot vijf (of later) of ik begon om half acht en stopte om vier uur. In 2019 kreeg ik een relatie met mijn vriendin die in Kroatië woont en mocht ik één keer per maand een week “thuiswerken” vanuit Kroatië. Dit was voor mij destijds een hele fijne uitkomst.
Toen er volgens door Corona een lockdown kwam zat ik vast in Nederland. Uiteindelijk heb ik een auto gekocht en ben ik naar Kroatië gereden. Daar heb ik het thuiswerk advies van de overheid gevolgd. Ik heb flink wat maanden vanuit Kroatië gewerkt. Thuiswerken was even omschakelen maar toch beviel dit uitstekend. Het was niet heel anders dan hoe de rest van de medewerkers vanuit huis werkte. Mijn werkzaamheden bleven hetzelfde en ik moet eerlijk zeggen dat veel werk mij zelfs beter afging. Ik werd bijvoorbeeld minder vaak gestoord door mijn collega’s en hierdoor kon ik mij iets beter concentreren dan wanneer ik op kantoor zou zitten. Aan de andere kant miste ik gedurende mijn thuiswerkperiode in Kroatië wel de laagdrempeligheid om even met elkaar te sparren over een issue. Via chat en video calls vind ik het toch wat formeler. Ik ben heel blij dat ik de mogelijkheid had om vanuit het buitenland te werken. Het thuiswerkbeleid bij ACC vind ik dit jaar flink gemoderniseerd, voor iedereen. Je kunt er voor kiezen om een aantal dagen ongestoord thuis te werken of juist op (ons prachtige nieuwe!) kantoor om collega’s te ontmoeten.