July 13, 2023

Private Cloud in bedrijfsomgevingen: voor- en nadelen onderzocht

Veel organisaties hebben inmiddels wel door dat de cloud in veel opzichten ‘the way to go’ is als je wilt beschikken over een toekomstbestendig IT-landschap. De cloud schenkt je bijvoorbeeld een hoge mate van flexibiliteit en schaalbaarheid, waardoor je makkelijker inspeelt op veranderende markten en nieuwe technologische innovaties. Tegelijkertijd is het in de cloud een stuk makkelijker dan on-premises om je IT-systemen en applicatielandschap organisch mee te laten groeien en bewegen met je bedrijf.

Aan de andere kant bestaat er bij veel organisaties nog de nodige weerstand tegen het onderbrengen van bedrijfskritische data bij aanbieders van publieke cloudoplossingen. De private cloud is een alternatief voor partijen die optimale controle nastreven en sceptisch staan tegenover de publieke cloud. Maar wat houdt een private cloud precies in? Wat zijn de voor- en nadelen van dit cloudtype? En welke organisaties doen er wel of juist niet verstandig aan om te kiezen voor de private cloud? In dit artikel gaan we daar dieper op in.

Wat is een private cloud?

Een private cloud is een volledig afgeschermde cloudomgeving die helemaal toegewezen is aan één organisatie of gebruiker. Alle resources en functionaliteiten binnen die cloud zijn dus enkel en alleen voor jouw organisatie beschikbaar en toegankelijk. Dat is een groot verschil met de publieke cloud, waar je resources deelt met een of meerdere andere gebruikers.

Er zijn verschillende manieren om een private cloud te hosten. Een private cloud kan in een extern datacenter of op de hardware van de cloudleverancier draaien, maar bijvoorbeeld ook op locatie bij de gebruiker worden gehost. Private clouds maken in de regel gebruik van moderne virtualisatietechnologie om fysieke hardware samen te brengen in een gedeelde pool die gebruikers een gescheiden toegang biedt.

Lees ook de blog over de specifieke private cloud van ACC ICT: datacenter onafhankelijke infrastructuur van ACC ICT.

De voordelen van een private cloud

Er is de laatste jaren behoorlijk wat vraag naar private clouds. Er zijn verschillende redenen waarom organisaties besluiten dat zo’n oplossing de beste match vormt met hun IT-landschap en -behoeften. Tijd dus om eens stil te staan bij de belangrijkste voordelen van een private cloud.

1. Veiligheid van data en IT-infrastructuur

Hoewel public clouds door de jaren heen een stuk veiliger zijn geworden, zijn datalekken wel nog een periodiek terugkerend issue. Een van de voordelen van een private cloud is dat die je beduidend meer zeggenschap geeft over de beveiliging van je data en IT-infrastructuur omdat je servers en databases niet deelt met andere gebruikers.

Je bepaalt zelf welke beveiligingsprotocollen je toepast, waardoor het makkelijker is om het beoogde veiligheidsniveau te realiseren. Plannen voor disaster recovery gaan dan ook vaak uit van private cloudhosting, waarbij een cloudleverancier failover ondersteunt door terug te vallen op datacenters in andere regio’s. Je profiteert op veiligheidsvlak van alle voordelen van on-premises en krijgt er nog een hoop extra’s bij.

2. Meer controle over data en applicaties

Omdat je in een private cloud gebruikmaakt van een omgeving die privé gehost wordt, heb je als gebruiker meer controle over je gegevens, applicaties en de totale infrastructuur dan in een public cloud. Bovendien profiteer je van resources on demand, wat extra mogelijkheden biedt om grote workloads aan te kunnen en flexibel meer rekenkracht toe te voegen als dat nodig is (bijvoorbeeld tijdens jaarlijks terugkerende perioden van piekbelasting).

3. Meer maatwerk mogelijk dan bij public cloud

Een private cloud biedt veel mogelijkheden voor maatwerk, veel meer dan zijn publieke tegenhanger. De cloudomgeving is namelijk helemaal ontworpen voor een specifieke organisatie en gebruikt dedicated hardware. De bouw en configuratie van de infrastructuur, de manier waarop je resources beheert en het definiëren van opslag- en netwerkfuncties: in een private cloud kun je heel veel kanten uit en al deze zaken grotendeels naar eigen inzicht inrichten.

4. Lagere en voorspelbaardere kosten

Kostenbesparing was lange tijd een van de belangrijkste redenen voor bedrijven om de public cloud te omarmen, zeker voor start- en scale-ups. Toch zit er een addertje onder het gras. Zeker als je heel snel opschaalt, is het gemak waarmee je in de public cloud nieuwe services en servers opstart een valkuil. Dit leidt namelijk vaak tot een gebrek aan overzicht en een complex licentie- en prijsmodel dat de kosten flink de hoogte in kan jagen.

Bij grootschalig cloudgebruik en snelle uitbreiding is een private cloud vaak aanzienlijk goedkoper, vooral omdat die meer inzichten biedt in het gebruik en de daadwerkelijke kosten die je maakt. Je kostenplaatje wordt op de lange termijn voorspelbaarder. Volgens een rapport van het onderzoeksbureau 451 Research meldt 41 procent van de gebruikers totale kostenbesparingen bij een private cloud vergeleken met een public cloud. Het rapport suggereert dat effectiever beheer hieraan ten grondslag ligt. Vooral goede tools voor het plannen van de capaciteit en automatisering helpen bij het verlagen van de kosten van een private cloud.

5. Betere compliance met regelgeving

In een tijd van strenge data- en privacybescherming (AVG, sectorspecifieke regelgeving) is compliance met regelgeving erg belangrijk. Het voorkomt torenhoge boetes en reputatieschade. Een private cloud-infrastructuur geeft je meer controle over gevoelige gegevens en ondersteunt dataveiligheid en privacybescherming door gegevens binnen de eigen of gehuurde privé-infrastructuur van je bedrijf te houden. Zo worden het veilig bewaren van gegevens en het controleren van de toegang ook een stuk makkelijker.

6. Betere support met een persoonlijke touch

Als je een private cloud afneemt, kun je in regel rekenen op een meer persoonlijke dienstverlening dan in de public cloud. Heb je een vraag of probleem? Binnen no-time heb je een engineer aan de lijn die je meteen verder helpt. Bij multinationale techgiganten als Microsoft of Amazon, wier hoofdkantoren overzees liggen, is het veel lastiger om snel goede en persoonlijke ondersteuning te krijgen.

Nadelen van de private cloud

Voordelen te over dus als je kiest voor een private cloud. Maar is het alleen maar rozengeur en maneschijn? Of heeft de private cloud ook nadelen? Afhankelijk van je wensen en het type organisatie kan dit zeker het geval zijn.

1. Opzetten en inrichten kost meer tijd

Omdat een private cloud helemaal afgestemd is op de behoeften en wensen van jouw organisatie, kost het opzetten, inrichten en configureren van servers, databases en de infrastructuur meer tijd dan wanneer je gebruikmaakt van een publieke cloudomgeving.

2. Meer specialistische kennis vereist

Omdat een private cloud helemaal gemodelleerd is naar een specifieke bedrijfsomgeving, is er meer specialistische kennis nodig om zo’n cloudomgeving in te richten en te onderhouden dan bij een meer generieke public cloud het geval is. Dit betekent dat je moet beschikken over een intern team met cloudspecialisten (en die zijn tegenwoordig duur en schaars) of het beheer uitbesteedt aan een externe partij.

3. Hogere opstartkosten

Zeker als je kiest voor een interne private cloud, waarbij de hardware vaak bij jouw op locatie staat, heb je te maken met hogere opstart- en onderhoudskosten dan wanneer je kiest voor een of meerdere public clouds. Door te opteren voor een gehoste private cloud (bijvoorbeeld op colocatie) kun je die kosten aardig terugbrengen.

Voor welke organisaties is een private cloud geschikt?

Bij het kiezen van de juiste cloud is het belangrijk om je één ding goed te realiseren: de cloud is geen doel op zich, maar een middel om je zakelijke doelen te realiseren. Er is dan ook geen sprake van een ‘one-size-fits-all-scenario’ dat dicteert dat de private cloud automatisch de meest geschikte oplossing is voor elk type organisatie.

Een private cloud is vooral ideaal voor organisaties die streven naar veel controle over hun IT-landschap en moeten voldoen aan strenge regels op het gebied van security en compliance met wet- en regelgeving. Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen (persoonsgegevens, vertrouwelijke medische data), banken (persoonsgegevens, financiële informatie) en overheidsinstellingen (persoonsgegevens, BSN-nummers, belastinggegevens).

Het onderhouden van een eigen private cloud betekent dat je zelf over de kennis moet beschikken die nodig is om je cloudomgeving in te richten en te beheren. Een alternatief is kiezen voor een managed private cloud, een constructie waarbij een gespecialiseerde partij je veel van het complexe beheer uit handen neemt.

Het beste halen uit de private cloud?

Met onze managed private cloud helpen wij je om het beste te halen uit de mogelijkheden die de private cloud biedt en zorgen we tevens voor een stuk ontzorging. Je profiteert van:

  • Een stabiele en voorspelbare kostenstructuur voor je bedrijfskritische applicaties.
  • Een partij die de continuïteit én de bijbehorende beheerprocessen borgt in het geval van een faillissement. De Stichting Continuïteit ACC ICT neemt dan voor een periode van drie maanden de dienstverlening over en voorkomt datalekken.
  • Diverse certificeringen. We zijn in het bezit van de certificeringen ISO 9001:2015, ISO 27001:2013 en NEN 7510-1:2017. Daarnaast kunnen we een ISAE 3402 type II-verklaring voorleggen.
  • De garantie dat jouw gegevens op Nederlands grondgebied staan én dat je voldoet aan de laatste beveiligings- en compliance-eisen.
  • Een kwalitatief hoogwaardige dienstverlening. Reken op een uitstekende bereikbaarheid, security by design, compleet beheer, monitoring en logging, een multidisciplinair team dat bestaat uit kundige cloudspecialisten en duurzame datacenters.

Wil je meer weten over onze managed private cloud? Neem contact met ons op of lees meer over onze datacenter onafhankelijke infrastructuur.

Deel deze post
Lucien Luijkx
Lucien is Marketing Manager bij ACC ICT en heeft ruime ervaring in digital marketing, growth hacking en contentmarketing. Met een brede interesse in Marketing en IT schrijft hij graag over nieuwe ontwikkelingen die impact hebben op de branche.