18/3/2021

Van stagiair tot mede-eigenaar: “Tijdens de kerstborrel kreeg ik een kans en die heb ik gegrepen.”

Het is vandaag de koudste dag van het jaar meteen temperatuur van -10 en samen met Werner loop ik naar de keuken voor een lekker kopje warme thee. Werner Halfman, operations manager bij ACC, is 18 jaar geleden begonnen als stagiair bij ons en dus werd het wel een keer tijd vooreen leuk interview. Samen met hem bespreek ik hoe de IT-wereld eruit zag toen hij begon, hoe hij binnen het bedrijf is doorgegroeid en welke kansen hij heeft gekregen. Daarnaast vertelt hij hoe hij de toekomst van het bedrijf voor zich ziet.

Goedemorgen Werner, niet elke bezoeker van onze website kent jou. Kun je jezelf kort voorstellen?
“Ik ben Werner Halfman, operations manager bij ACC ICT. Dat houdt in dat ik eindverantwoordelijk ben voor alle dagelijkse operationele zaken; ik stuur de teamleads aan en begeleid projecten. Daarnaast houd ik mij bezig met het uitstippelen van het beleid en de organisatiecertificeringen zoals ISO27001, ISO 9001, NEN7510 en ISAE3402. Ik ben 38 jaar en ik woon in Nieuwegein. Daar ben ik ook geboren, dus wat dat betreft een thuiswedstrijd hier op kantoor. Ik ben getrouwd en ik heb twee kinderen. Een dochter van 12 en een zoontje van 8. Daarnaast doe ik al jaren aan aikido en sinds corona ben ik begonnen met hardlopen.

Werner Halfman


Wat goed. Dat klinkt alsof je door corona juist meer bent gaan sporten. Dat kunnen er niet veel zeggen denk ik. Nu hoorde ik in de wandelgangen ook dat je een fervent gamer bent, heb je je Playstation 5 ook al binnen?

“Haha, die heb ik inderdaad al binnen! Ik moet zeggen dat ik nog niet heel veel tijd heb gehad om te gamen… maar ik ga daar binnenkort zeker weer tijd voor vrijmaken.”

Oké, terug naar de serieuze zaken. Wanneer ben je begonnen bij ACC en welke functie had je toen?

“Ik ben in 2002, toen ik 20 jaar was, begonnen als stagiair bij ACC. Destijds heette het bedrijf nog Accent Computer B.V. In 2003 ben ik officieel in dienst gekomen. Ze hadden op dat moment plek voor één medewerker en ze hebben toen gevraagd of ik bleef. Ik had zoiets van het is mijn eerste baan, het is lekker in de buurt en het is een kleine club dus daar kun je een hoop leren. Ik begon als junior systeembeheerder; voor klanten werkplekken klaarmaken, beheer, onderhoud en dat soort zaken.”

Je zei net dat ACC destijds dicht in de buurt was van jouw huis, maar hoe ben je nou echt bij ACC terechtgekomen?

“Ik heb eigenlijk gewoon gezocht en Paul, destijds operationeel verantwoordelijk, aangeschreven. Ik schreef dat ik een stageplek nodig had en vroeg of zij wellicht wat voor mij hadden. Paul had een plekje voor mij en wat ik heel leuk vond is dat Paul ook meteen een hele specifieke stageopdracht voor mij had. Uren bijhouden gebeurde destijds in een excelletje en eigenlijk hebben we tijdens mijn stage ons eerste ticketingsysteem gemaakt in een Access database. Dat was mijn stageopdracht. Ik vond het heel leuk om iets te maken wat het bedrijf ook echt kon gebruiken. Vervolgens kwam er nog een medeleerling, die ook nog op zoek was naar een stageplek waar op ik zei: “Goh, misschien kan je wel met mij mee?” Toen had Accent Computer B.V. opeens twee stagiairs. We hebben het ticketsysteem eigenlijk in een halfjaar gebouwd. Wat wel grappig is, is dat we het daarna nog jarenlang hebben gebruikt en iedere keer een beetje hebben bijgehouden en geoptimaliseerd. Zelfs de rapportagetool die wij nu gebruiken is gebaseerd op wat we toen allemaal bedacht hebben! Alleen zit het nu met input van mijn collega Marijn wel wat professioneler in elkaar😉.”

Het ticketsysteem waar ik mijn uren in bijhoud is dus door jou als stagiair ontwikkeld 18 jaar geleden? Dat wist ik helemaal niet, wat leuk! Je bent hier als stagiair begonnen en niet meer weggegaan. Hoe ben je doorgegroeid naar de positie die je nu bekleedt?

“Ja, dat is wel een leuk verhaal. Ik ben dus in 2003 echt in dienst gekomen en begin 2009 had ik zoiets van: het is m’n eerste baan, dus ik ga verder kijken; nieuwe dingen leren, ander bedrijf en nieuwe mensen… Toen had ik mijn baan bij ACC al opgezegd en vervolgens kwam ik met Paul senior, de vader van Paul, in contact op de kerstborrel. Hij was destijds directeur van ACC. Daar raakte ik met hem in gesprek en hij zei: “Ik hoorde van Paul dat je weggaat. Wat jammer en zonde, want Paul zoekt eigenlijk iemand waarmee hij samen het bedrijf kan gaan leiden en heeft daarbij jouw naam genoemd. Maar goed, hij heeft nog niks gezegd, want hij wilde het eerst concreet kunnen maken.” Aan de hand van dit gesprek met de vader van Paul, ben ik weer in gesprek geraakt met Paul zelf. Ik vertelde hem dat ik zijn vader had gesproken en ik vond het een mooie kans. We hebben met elkaar gesproken over de toekomst van het bedrijf, zijn rol, mijn rol en de kansen die er liggen. De kans om ondernemer te worden heb ik toen gegrepen en de baan waar ik eigenlijk heen zou gaan heb ik toen afgezegd. Vervolgens zijn we gaan kijken hoe we er concreet invulling aan konden geven. Ik ben in 2009 meer de operationele functie ingegaan, dus wat minder het beheer. Dat deed ik in die tijd nog best wel veel, want we waren natuurlijk nog maar met een man of tien. Van 2009 tot aan nu heb ik gaandeweg steeds meer de aansturende rol gekregen.”


Dus als ik het goed begrijp zijn jullie van het moment dat je bij ACC binnenkwam gegroeid van een handje vol mensen naar een organisatie die nu bestaat uit bijna 30 man. ACC heeft dus een enorme groei doorgemaakt de afgelopen jaren! Zou je iets meer over dit verloop kunnen vertellen?
“Ja, dat klopt zeker! Toen ik een paar jaar in dienst was kwamen Ronald en Jeroen er kort achter elkaar bij. Vervolgens kwam Bert erbij en zaten we op een man of acht. Leuk te vermelden is dat ze hier alle drie nog werken. En Chris ook, Chris was er al toen ik stage kwam lopen. Dat aantal is een tijdje zo gebleven. Vervolgens maakten we weer een volgende stap naar tien/elf man. Uiteindelijk zijn wij hier in 2015 op de Edisonbaan gevestigd. Op dat moment waren er 12 medewerkers in dienst. We zijn inmiddels uitgegroeid tot bijna 30 medewerkers en hebben alle lijnen uitgezet om verder door te groeien naar een man of 50.”

Wat leuk om te horen dat jullie nog verder willen gaan doorgroeien en uitbreiden! Nog even terug naar jouw groei binnen ACC; je hebt veel kansen gekregen na je stage. Welke kansen heb je in je loopbaan nog meer gekregen en gegrepen? En zou je iets kunnen vertellen over de kansen en doorgroeimogelijkheden die er binnen ACC zijn?

“Naast dat ik inderdaad de kans kreeg om in dienst te komen bij ACC en in 2009 de organisatie samen met Paul ben gaan leiden, heb ik toen ook de kans gekregen om mij voor een kleine 25% in te kopen. Vanaf dat moment was ik dus samen met Paul eigenaar en trekken we samen de kar. ACC biedt veel kansen en mogelijkheden wat betreft het ontwikkelen en groeien binnen het bedrijf. Merijn en Marijn zijn bijvoorbeeld tien jaar geleden hier binnengekomen als beheerder en die zijn vervolgens ook doorgegroeid tot partner. Of de groeikansen nu richting het managementrollen of diepgaande specialisaties, kansen worden er meer dan genoeg geboden. Ronald is ook een heel mooi voorbeeld. Hij is hier als systeembeheerder binnengekomen en heeft op een gegeven moment aangegeven dat hij de marketing kant op zou willen. Deze mogelijkheid was er en hij is momenteel Content Marketeer bij ACC. Dus kansen genoeg als je ze ook wilt grijpen!

Werner (L) en Paul (R)

Nou, dat klinkt inderdaad als kansen genoeg! Je benoemt onder andere dat je de kans kreeg om je in te kopen. Is er voor andere medewerkers ook de mogelijkheid om zich in te kopen?
“Ja, die mogelijkheid hebben andere medewerkers sinds vorig jaar ook. Toen hebben we de participatieregeling geïntroduceerd met als doel om een stukje continuïteit van de organisatie te borgen en alle medewerkers de mogelijkheid te geven om te investeren in onze organisatie. Wat we ook altijd belangrijk vinden is om in de groei een stukje tegenspraak te organiseren. Totdat moment kon je wel zeggen dat we met z’n tweeën alles beslisten. Door de participatieregeling ontvangen we input vanuit een veel breder perspectief. Meningen van wat er allemaal leeft en speelt binnen de organisatie maar ook in de markt. Wij geloven dat we hiermee beter gefundeerde besluiten kunnen maken en daarmee de continuïteit van de organisatie nog beter borgen. Uiteindelijk motiveer je met de participatieregeling medewerkers om kritisch mee te denken. En om zelf hun verantwoordelijkheid te nemen en zich af te vragen “wat doe ik nu eigenlijkzelf om de organisatie verder te helpen?” Dat is wel een hele mooie ontwikkeling waar ik trots op ben😊.”

Dat zijn zeker mooie ontwikkelingen! Je bent inmiddels al 18 jaar werkzaam binnen ACC, dus ik denk dat je mij wel iets kan vertellen over de sfeer en werkzaamheden. Wat spreekt jou het meeste aan binnen ACC?
“Haha, ja dat kan ik zeker! Wat mij aanspreekt is dat wij iedere keer weer meegroeien met de technologische ontwikkelingen. Dus vanuit beheerder naar meer hosten en vanuit hosten nu meer naar continious integration en continious delivery. Om klanten verder te helpen met hun applicatieontwikkeling. Waar willen ze over vijf jaar staan met hun applicatie? En vervolgens samen met de klant de route uitstippelen zodat hij daadwerkelijk zijn doel gaat bereiken. Wat ik verder heel leuk vind is de informele sfeer binnen ACC. We zijn nu dus met een kleine 30 man en we zijn nog steeds heel collegiaal en niet-hiërarchisch ingesteld. Natuurlijk, als het moet dan moet het en dan is het ook duidelijk. We praten niet in termen van ‘manager’, maar in termen van ‘collega’. En wat ik nog meer heel leuk vind, is de focus op continuïteit. Ervoor zorgen dat klanten hun 100% beschikbaarheid halen en de manier waarop de organisatie zich continu blijft ontwikkelen en verbeteren. Geen dag is hetzelfde en juist die uitdagingen maken het zo leuk. We krijgen het ook iedere keer voor elkaar om complexe projecten binnen te halen, waardoor we blijven groeien. Juist die uitdagingen en kansen maken het zo leuk.”

De sfeer zit volgens mij wel goed binnen ACC, als ik het zo hoor! Wat vond je het leukste bedrijfsuitje dat je de afgelopen jaren hebt gehad?

“Het allerleukste uitje was een weekend Antwerpen met z’n allen, ter ere van ons 40-jarig bestaan. We gingen toen met ongeveer 20 man op pad. Tijdens zo’n weekend leer je je collega’s weer op een hele andere manier kennen. Dat was echt super gaaf! Daarnaast proberen we altijd  stil te staan bij alles wat te vieren valt. Een verjaardag vieren we met een gebakje voor iedereen hier op kantoor en we organiseren elk jaar een kerst- of nieuwjaarsontbijt. Tot de coronatijd gingen we bijvoorbeeld ook na iedere kwartaalmeeting met z’n allen uiteten. Dat werd altijd erg gewaardeerd. Daarnaast organiseren we een paar keer per jaar een leuk uitje voor de hele organisatie. De ene keer is dat een uitje en de andere keer proberen we iets aan teambuilding te doen. Ik hoop dat Corona niet lang meer gaat duren en we snel weer eens iets leuks met z’n allen kunnen plannen!”

Laten we dat hopen inderdaad, dat er snel weer een uitje gepland kan worden! Nu we het toch over de toekomst hebben; hoe zie je de toekomst van ACC?

“Onze BHAG is: “marktleider zijn in Business Critical OTAP-oplossingen”. Dit betekent dat we met ACC softwareontwikkelaars echt willen ontzorgen, zodat zij zich echt puur en alleen hoeven te focussen op het ontwikkelen van de software en dat wij zorgen dat de software en de data altijd veilig online beschikbaar is. Dit betekent dat ACC de specialist is daar waar het gaat om OTAP-oplossingen. Daarnaast is de groei naar 50 man en de verhuizing naar ons nieuwe kantoorpand top of mind!”

Hé dat is niet niks; een nieuw kantoorpand!😊  Waar is het nieuwe kantoorpand gevestigd? En wanneer zal de verhuizing plaatsvinden?
“Haha, nee dat klopt. Dat zijn erg leuke ontwikkelingen. We gaan in augustus 2021 verhuizen naar ons nieuwe kantoorpand hier in Nieuwegein. We zijn nu druk in de weer met de voorbereidingen ervan (verbouwen, inrichten etc.) en we kijken er heel erg naar uit om er na de zomer in te trekken.”

Dat is een mooi vooruitzicht voor ACC! Tot slot ben ik benieuwd naar jouw eigen toekomst; hoe zie je die voor je?

“In september 2020 ben ik terug in de schoolboeken gedoken en begonnen aan de opleiding Bedrijfseconomie. Het is een deeltijd opleiding via het NCOI. Ik zit één keer in de twee weken op zaterdag in de klas. Althans ik zit nu op kantoor, omdat de lessen online zijn. Ik ben begonnen met het Propedeusejaar, omdat ik eerst even wil kijken of het me bevalt en of ik er genoeg tijd in kan steken. Ik moet het natuurlijk wel kunnen combineren met mijn werk en privéleven. Ik zie voor mezelf door de groei van ACC de komende jaren meer een financiële rol. Dus ik wil mijn operationele taken wat meer overdragen aan mijn collega’s en mij meer richten op de management accounting, zoals; budgetten, investeringen, participeren in start-ups, etc. dus de bedrijfseconomische onderwerpen oppakken.”

Deel deze post
Marloes Lucas Luyckx
Marloes heeft een brede interesse in Marketing, HR en Employer Branding en is trendwatcher en contentmarketeer bij ACC ICT. Marloes schrijft bij ACC ICT prachtige verhalen over collega's en nieuwe ontwikkelingen binnen ACC.