October 5, 2022

Wat is Kubernetes?

Tegenwoordig wordt Kubernetes steeds populairder onder applicatieontwikkelaars en dat heeft een goede reden. Wat is Kubernetes nu precies? Hoe is deze containertechnologie tot stand gekomen? In deze blog vertellen we je de belangrijkste ins en outs over Kubernetes. Hebben we je interesse opgewekt? Je leest het hieronder verder.

Kubernetes uitgelegd

Allereerst wordt de belangrijkste vraag beantwoord: Wat is Kubernetes? Kubernetes is een door Google ontwikkelde containertechnologie. Het is een open source platform dat wordt gebruikt voor het beheer van gecontaineriseerde diensten en workloads. Kubernetes maakt zowel automatisering als declaratieve configuratie mogelijk. Daarnaast zijn Kubernetes diensten, tools en ondersteuning beschikbaar op grote schaal. Met Kubernetes is het mogelijk om componenten te orkestreren die bij de hosting van applicaties komen kijken. Denk hierbij aan diverse type workloads, opslag, netwerk en computing.

Wil je weten of jouw organisatie klaar is voor Kubernetes? Download hier de whitepaper voor overstappen naar Kubernetes.

Geschiedenis Kubernetes

Hoe komt Kubernetes aan zijn naam? Een leuk weetje is dat deze term afkomstig is uit het Grieks met als betekening de stuurman. De afkorting van Kubernetes is K8s, wat voortkomt uit het tellen van in totaal acht letters die tussen de “K” en de “s” plaatsvindt. Het Kubernetes project werd in 2014 door Google geopend. Engineers van Google hebben de software ontwikkeld zodat er meer kennis vergaard kon worden. Ze hebben Kubernetes opensource te maken, zodat andere engineers ook in de ontwikkeling mee konden werken.

Hoe werkt Kubernetes?

Nu je weet wat Kubernetes is, gaan we verder in op hoe Kubernetes werkt. Wanneer er sprake is van meerdere containers die op meerdere servers geïmplementeerd worden, neemt de complexiteit op operationeel niveau toe. Het handige aan Kubernetes is, dat het een opensource-API biedt, wat betekent dat je zelf kan beheren hoe en waar deze containers uitgevoerd worden. Op deze manier beheers je in feite de complexiteit.

 

Met Kubernetes organiseer je een set virtuele machines en ontwerp je de containers om te draaien volgens de beschikbare computer bronnen van de virtuele machine en de vereisten van elke container. Containers zijn gegroepeerd in pods. Deze pods zijn op te schalen naar de gewenste ruimte. Kubernetes beheert ook automatisch service detectie, omvat taakverdeling, bewaakt de toewijzing van bronnen en schaalt op basis van reken gebruik. Bovendien wordt de gezondheid van individuele bronnen gecontroleerd en kunnen de applicaties zelf worden hersteld door containers automatisch opnieuw te starten of te kopiëren.

Waarom Kubernetes gebruiken

Het uitvoeren van gecontaineriseerde applicaties kan moeilijk zijn omdat er vaak veel verschillende containers op verschillende computers nodig zijn. Kubernetes biedt een manier om deze containers te ontwerpen en te implementeren, ze naar de gewenste status te schalen en hun levenscyclus te beheren. Gebruik Kubernetes om gecontaineriseerde applicaties op een draagbare en uitbreidbare manier te implementeren. Redenen om Kubernetes een must is:

·         Het draagbaar maken van workloads

·         Containers eenvoudig op- en afschalen

·         Beter uitbreidbare apps bijeenkrijgen

Meer weten over Kubernetes?

Wij hopen dat je na het lezen van de blog, de belangrijkste inzichten over Kubernetes tot je in hebt kunnen nemen. Wil je meer weten over Kubernetes? Ga naar Managed Kubernetes. Wil je een keer komen sparren over jouw doelstellingen om te kijken hoe Kubernetes jouw organisatie kunt verbeteren? Neem gerust contact met ons op.

Deel deze post
Marijn Lergner
Marijn is Lead Engineer en tevens Partner bij ACC ICT. Marijn is vanaf 2010 werkzaam bij ACC ICT in verschillende rollen en begeleidt met veel enthousiasme en precisie zeer technische en complexe klantprojecten. Marijn schrijft graag over technische onderwerpen binnen de IT-branche.