Wat is Kubernetes en wat zijn de voor- en nadelen?
In de IT-wereld hoor je de term Kubernetes steeds vaker. Een open-source platform waarmee je automatisch op en af kan schalen. Maar wat houdt Kubernetes nu precies in? In deze blog nemen we je mee in de wereld van Kubernetes, wat het is en waarom het steeds vaker door organisaties geïmplementeerd wordt.
Wat is de uitdaging?
Voordat we in gaan op wat Kubernetes is, gaan we het eerst hebben over wat de uitdaging is. Dit is bijvoorbeeld het uitrollen en/of deployen van een applicatie wat erg lang duurt. Dit wordt lastig wanneer je een monolith hebt, dan zou je namelijk bij iedere verandering van de applicatie alles moeten uitrollen. Dit is gelijk de reden dat de voorkeur gaat naar microservices in de vorm van containers. Een container is een applicatie die één specifiek doel heeft. Denk hierbij aan het hosten van een framework of aan het inloggen. Des te meer doelen, des te meer containers ofwel een berg aan containers. Benieuwd of jouw organisatie klaar is voor de overstap naar Kubernetes? Download de whitepaper: Overstappen naar Kubernetes.
Kubernetes en containers
Wanneer er sprake is van meerdere containers die op meerdere servers geïmplementeerd worden, zorgt Kubernetes ervoor dat er altijd genoeg containers actief zijn. Kubernetes beheert ook automatisch service detectie, omvat taakverdeling, bewaakt de toewijzing van bronnen en schaalt op basis van reken gebruik. Bovendien wordt de gezondheid van individuele bronnen gecontroleerd en kunnen de applicaties zelf worden hersteld door containers automatisch opnieuw te starten of te kopiëren. Ga naar Managed Kubernetes voor meer informatie.
"Kubernetes: een open-sourceplatform ofwel container management die zorgt dat je containers op de juiste plek terecht komen."- Jan Stomphorst
Waarom zou je Kubernetes willen?
Kubernetes wordt ook wel container management genoemd. Het is een manier van denken en verplicht je in containers te werken en geen shortcuts te nemen met de deployment van de software. Een deployment gaat ook ontzettend snel. Dit betekent dat je meer kwaliteit krijgt en kwaliteit geeft meer snelheid. Minder bugs in productie betekent ook dat je minder hoeft te repareren, dus hier gaat geen tijd aan verloren. Wanneer je software uit verschillende microservices bestaat en als je meer dan één developer hebt, past het al snel in Kubernetes. Daarnaast passen databases ook goed in Kubernetes. Voor clustering in een nosql database zoals Apache Cassandra is het perfect gemaakt.
Het uitvoeren van gecontaineriseerde applicaties kan moeilijk zijn omdat er vaak veel verschillende containers op verschillende computers nodig zijn. Kubernetes biedt een manier om deze containers te ontwerpen en te implementeren, ze naar de gewenste status te schalen en hun levenscyclus te beheren. Gebruik Kubernetes om gecontaineriseerde applicaties op een draagbare en uitbreidbare manier te implementeren. Zie hieronder de voor- en nadelen van Kubernetes op een rij.
Voordelen Kubernetes
· Sneller deployen van de applicatie
· Automatisch op- en afschalen
· Hoge beschikbaarheid van je applicatie
· Updaten zonder downtime
Nadelen Kubernetes
· De Learning curve, Kubernetes is lastig
· De applicatie moet er voor geschikt zijn, anders kun je Kubernetes niet toepassen
· Het forceert je om met een bepaalde structuur te werken
Conclusie
Als je alles in Kubernetes hebt, zit je applicatie in containers en lever je meer kwaliteit waardoor je kosten bespaard. Je gebruikt de voordelen van containers en Kubernetes zorgt ervoor dat de container altijd blijft leven om zo te zeggen. Ben je na het lezen van deze blog geïnteresseerd naar de mogelijkheden van Kubernetes. Schrijf je dan in voor de Kubernetes Masterclass.