January 13, 2023

Wat staat er op de MT-agenda? Edge computing?

Van onze klanten en relaties krijgen we geregeld vragen over nieuwe producten, technieken en diensten die het IT-landschap verrijken of blijvend zullen veranderen. Althans die suggestie wordt nog weleens gewekt. Vele afkortingen vliegen hen om de oren en als het niet je dagelijkse werk is om de nieuwste ontwikkelingen op de voet te volgen, dan is het gewoonweg niet meer bij te houden. In de reeks 'Wat staat erop de MT-agenda' behandelen wij telkens een veelgehoorde term en lichten we kort toe wat het is, wat het doet en waarom je het wel of niet kunt inzetten.

Naam of afkorting:

Edge computing

Waar staat het voor:

Met de edge wordt de “rand van het netwerk” bedoeld. De eindpunten in het netwerk waar gegevens (beeld, geluid, tekst etc.) worden gegenereerd.

Wat is het:

Zoveel mogelijk verwerken van data op het apparaat dat de data genereert, denk hierbij bijvoorbeeld aan smartphones, beveiligingscamera’s, auto’s, slimme thermostaten en andere slimme sensoren (IoT devices).

Wat doet het?

Edge computing minimaliseert de hoeveelheid gegevens die moet worden verstuurd en ontvangen over een netwerk en stelt apparatuur in staat om sneller en autonomer te reageren.

3 redenen waarom wel/niet inzetten?

  1. Netwerkverbindingen zijn niet 100% betrouwbaar. Ze zijn niet altijd beschikbaar, de snelheid kan variëren en kwaadwillenden zijn soms in staat om gegevens te onderscheppen en manipuleren. Edge computing verlaagt de afhankelijkheid van de betrouwbaarheid van het netwerk. Zelfrijdende auto’s zijn een goed voorbeeld waarbij deze elementen van belang zijn. Deze auto’s moeten in staat zijn om de gegevens uit een aantal van de sensoren heel snel te verwerken om bijvoorbeeld te remmen of uit te wijken. Daarbij kunnen ze niet afhankelijk zijn van beschikbaarheid, snelheid of veiligheid van een netwerk om gegevens van sensoren te verwerken.
  2. Netwerkverbindingen kunnen kostbaar zijn. Dit geldt bijvoorbeeld in gebieden waar nog weinig verbindingen beschikbaar zijn, of voor verbindingen waar veel data over wordt verzonden. Edge computing apparaten verwerken een belangrijk deel van de gegevens die ze genereren zelf. Daardoor hoeven er minder gegevens over het netwerk te worden gestuurd. Gevolg hiervan is dat er verbindingen kunnen worden gebruikt met lagere kosten dan wanneer er gebruik wordt gemaakt van meer traditionele apparatuur. Slimme beveiligingscamera’s kunnen bijvoorbeeld zelf beelden en geluiden analyseren. Daardoor worden beelden en geluiden alleen verstuurd als dat nodig is, wat veel dataverkeer bespaart.
  3. Kosten en complexiteit van edge computing apparaten zijn hoger dan van meer traditionele apparatuur. Hoewel de kosten voor dataverkeer afnemen, zijn edge computingapparaten in het algemeen duurder dan traditionele apparaten. En omdat de hardware en software van edge computing apparatuur complexer is biedt die voor kwaadwillenden meer mogelijkheden om daar misbruik van te maken.

Zet je het op jouw MT-agenda?

Edge computing is met name interessant voor organisaties waar sensoren zoals videocamera’s, thermostaten, stroomverbruikmeters etc. belangrijk zijn voor de bedrijfsvoering. Ook voor producenten van apparaten die in staat moeten zijn om zelfstandig, snel te kunnen reageren op externe gebeurtenissen is edge computing van belang. Denk hierbij aan de eerdergenoemde zelfrijdende auto, maar bijvoorbeeld ook aan pacemakers en ICD’s. Voorbeelden van sectoren waarin het belang van edge computing steeds groter wordt zijn nutsvoorziening, gezondheidszorg, beveiliging, onderhoudsdiensten voor complexe (industriële) apparaten en (openbaar) vervoer.

Deel deze post
Marijn Lergner
Marijn is Lead Engineer en tevens Partner bij ACC ICT. Marijn is vanaf 2010 werkzaam bij ACC ICT in verschillende rollen en begeleidt met veel enthousiasme en precisie zeer technische en complexe klantprojecten. Marijn schrijft graag over technische onderwerpen binnen de IT-branche.