DANKZIJ DE BLUEBOX WERKT DE EO MAKKELIJKER, VEILIGER EN SNELLER AAN NIEUWE APPLICATIES

Van monolithische webapplicatie naar moderne stack in combinatie met Kubernetes

KLANT

Evangelische Omroep

manaGed services

BlueBox, Kubernetes, CI/CD

branche

Softwareontwikkeling

INLEIDING

Over de EO

De Evangelische Omroep, oftewel de EO, is bij het grote publiek vooral bekend van de televisieprogramma’s die het bedrijf produceert. Maar de EO doet meer: ‘Wij maken ook veel podcasts en bouwen online communities,’ zegt Keoma Ong-A-Fat, senior frontend developer bij de omroep. De focus ligt steeds meer op online aanwezigheid. Websites zijn vernieuwd en intern vond een reorganisatie plaats. Bij deze vernieuwingsslag ligt de focus op agile software-ontwikkeling.

In de afgelopen jaren is het softwareontwikkelteam van de EO behoorlijk uitgebreid. Recent werd daarom gekozen om te gaan werken met multidisciplinaire teams. ‘Er zijn nu twee teams van 7 à 8 mensen die verantwoordelijk zijn voor het reilen en zeilen van al onze webapplicaties,’ vult scrum master en developer Mark Huijser aan.

Deze teams bouwen applicaties die direct gerelateerd zijn aan de televisieprogramma’s, radioprogramma’s, podcasts en allerlei andere producten die de EO maakt. Momenteel zijn er twaalf grote applicaties. ‘Tel je daar alle randprojecten bij op dan kom je misschien zomaar op 25 tot 30 applicaties,’ aldus Huijser.

UITDAGING

Van monolithische applicaties naar moderne stack

Het ontwikkelingsteam van de EO zocht een IT-partner ter ondersteuning van de vernieuwingsslag rondom het contentmanagementsysteem. ‘We hadden een vrij traditionele infrastructuur met een behoorlijk grote monolithische webapplicatie, maar wilden dat op een modernere manier insteken,’ vertelt Huijser. Het team maakte de overstap naar een stack op basis van Javascript die vooral client-side en slechts voor een gedeelte op de serverkant draait. De data wordt opgeslagen in een headless CMS en dat is de content hub. Javascriptapplicaties hosten aan de serverkant was nieuw voor het team en voor het opzetten van Node-services besloten ze een externe partij in te schakelen.

Het team ging op zoek naar een IT-partner met ruime ervaring en een goede reputatie op het vlak van Kubernetes. ‘Dat is niet ons specialisme,’ zegt Huijser. ‘Daarom zijn we op zoek gegaan naar een hostingpartij die erin gespecialiseerd is dat op een goede, schaalbare manier in te zetten. Na wat uitzoeken en goede gesprekken zijn we bij ACC ICT uitgekomen en hebben wij hen in de arm genomen als Kubernetes-specialist. In Kubernetes zetten zij kleine containers neer met Node-processen die onze applicatie op schaalbare manier draaien. Wij zijn hier erg blij mee, want zo hoeven wij de hosting en het beheer niet op te voeren en kunnen we ons vooral richten op datgene waar wij het liefste mee bezig willen zijn: applicaties bouwen.’

"ACC ICT heeft de BlueBox bij ons uitgerold. Dat hebben ze gedaan door eerst de Azure-omgeving en Kubernetes cluster op te tuigen en daarna de deployment pipelines in te richten."
Mark Huijser - Scrummaster / Dev Ops (EO)

oplossing

ICT-advies passend bij het bestaande werkproces

‘ACC ICT is vanaf het begin af aan met ons meegelopen om de manier waarop wij als team met elkaar werken goed in beeld te krijgen. Ze hebben eerst ons hele werkproces leren kennen voordat zij ons advies gaven over de manier waarop wij onze interne processen het beste konden inrichten om goed aan te sluiten bij het platform. ACC ICT kwam daarbij met specialisten die ons goed adviseerden, zodat deze processen goed aansluiten op de technische oplossing. Van beide kanten is dat een beetje geven en nemen, maar dat resulteert wel écht in een enorme verbeterslag als het gaat om wat wij als afdeling kunnen bijdragen aan nieuwe technologie en nieuwe producten. Ook is de snelheid waarmee we dit kunnen doen enorm verbeterd,’ zegt Huijser.

BENIEUWD HOE WIJ JOUW
IT-INFRASTRUCTUUR

verder kunnen professionaliseren?

SAMENWERKING

Releases zijn veiliger en sneller geworden

Ook Martijn Smit, webdeveloper bij de EO, is erg te spreken over de resultaten die de samenwerking met ACC ICT opgeleverd heeft. ‘Dat we elke feature op een geïsoleerde omgeving kunnen testen, heeft het werk voor onze developers efficiënter en leuker gemaakt. Vooral het actief meedenken en meehelpen van ACC ICT bij problemen die op het snijvlak van development en operations liggen is voor ons erg prettig.’ Daarbij zijn de releases veiliger en sneller geworden door de implementatie van Continuous Integration en Continuous Delivery. ‘ACC ICT bleek een partner die onze zorgen van hosting overneemt, zodat wij ons kunnen richten op impact maken op onze bezoekers.’

Ong-A-Fat voegt hieraan toe: ‘De testomgevingen maken het voor ons veel makkelijker om te ontwikkelen, te testen en te deployen. Dat maakt het werk een stuk leuker. Daarnaast merken we dat we door CI/CD makkelijker en veiliger kunnen deployen. Dat maakt nieuwe features live zetten en updates uitvoeren een stuk sneller. Het is ook gemakkelijker om elkaars werk na te kijken. Wij zijn er heel tevreden mee.’

"Dat we elke feature op een geïsoleerde omgeving kunnen testen, heeft het werk voor onze developers efficiënter en leuker gemaakt. Vooral het actief meedenken en meehelpen van ACC ICT bij problemen die op het snijvlak van development en operations liggen is voor ons erg prettig."
Keoma Ong-A-Fat - Senior Frontend Developer (EO)

RESULTAAT

Een grote vooruitgang dankzij de BlueBox

Nadat ACC ICT zich verdiept heeft in de EO en de manier waarop zij zich ontwikkelen, werd gekozen voor een oplossing in de vorm van de BlueBox. Hiermee kon de deployment pipeline naadloos worden aangesloten op de bestaande workflow. Om de effectiviteit van deze oplossing aan te tonen, is gestart met een Proof of Concept (POC). De EO was overtuigd van het succes en ACC ICT begon met het bouwen.

‘ACC ICT heeft de BlueBox bij ons uitgerold. Dat hebben ze gedaan door eerst de Azure-omgeving en Kubernetes cluster op te tuigen en daarna de deployment pipelines in te richten. Hierin is vervolgens CI/CD geïmplementeerd, waardoor wij Continuous Delivery konden gebruiken: een ontwikkelmethode waarmee je ideeën zo snel mogelijk naar productie krijgt. Dat was een grote vooruitgang voor ons,’ vertelt Ong-A-Fat.

‘Met de deployment pipelines heeft ACC ICT testomgevingen gebouwd voor elke pull request. Hierdoor krijgen voor elke feature en elke pull request die we aanmaken een aparte testomgeving waarin wij specifiek die feature kunnen testen. Wanneer deze feature is goedgekeurd, wordt er gemerged en wordt de testomgeving ook weer opgeruimd. Zo gebruiken wij nooit te veel resources voor het testen en hebben wij altijd dedicated testomgevingen op onze features.’ Het plan is om alle EO-applicaties via deze methode over te zetten.

"Blauwe Achtergrond met Golfjes en USP's