July 2, 2024

Succesvol migreren naar Azure

Steeds meer organisaties migreren vanuit een on-premises-situatie naar de cloud of hebben plannen om dit in de nabije toekomst te doen. De cloud biedt diverse voordelen zoals meer flexibiliteit, sneller beschikbare resources en de mogelijkheid om plaats onafhankelijk te werken. Bij het selecteren van een geschikt cloudplatform valt de keuze vaak op Azure, het krachtige en veelzijdige cloudplatform van Microsoft dat in Nederland erg populair is.

Succesvol migreren naar Azure vereist echter wel een gedegen voorbereiding, strategie en uitvoeringsplan. Wat komt er allemaal kijken bij het migreren naar Azure? En waar moet je op letten? In dit blogartikel geven we antwoord op die vragen en laten we aan de hand van een handig stappenplan zien hoe je jouw IT-omgeving succesvol naar Azure migreert.

Lees ook onze blog: Cloudmigratie: de belangrijkste uitdagingen.

Waarom Azure?

Veranderingen op IT-gebied voltrekken zich tegenwoordig razendsnel. Met een erkend, krachtig en veelzijdig cloudplatform als Azure beschik je over de mogelijkheden om snel op nieuwe innovaties en marktontwikkelingen te reageren.

Voordelen van het werken in en met Azure zijn bijvoorbeeld:

  • Realtime-inzicht in zaken als IT-kosten, security en uptime. Dashboards brengen deze data op een overzichtelijke manier voor het voetlicht.
  • Eenvoudig op- of afschalen. Heb je in een piekperiode tijdelijk meer capaciteit en rekenkracht nodig? Of wil je een bepaalde applicatie snel live zetten of juist tijdelijk uitschakelen? In Azure regel je het in een handomdraai.
  • Werken met de nieuwste technologie. Gebruikmaken van een cloudplatform als Azure verzekert je van automatische updates, de nieuwste functionaliteiten en de snelste (gevirtualiseerde) hardware. 
  • Met Azure betaal je maandelijks voor wat je gebruikt en alleen voor de functies en capaciteit die je nodig hebt. Die prijsstructuur maakt het cloudplatform in potentie kostenefficiënt.
  • Een goede en veelzijdige publieke cloudomgeving als Azure helpt je om soepel mee te bewegen met veranderingen in de markt en het actuele technologielandschap. Je zet diensten als AI, language understanding en machine learning gelijk in voor het verwerven van nieuwe inzichten en formuleren van nog betere zakelijke strategieën.

Migreren naar Azure: de stappen en aandachtspunten

Veilig, pragmatisch en efficiënt migreren naar Azure vraagt om een goed doordachte strategie. Hoewel elke organisatie uniek is, zijn er wel een aantal vaste fasen en stappen die je altijd moet doorlopen als je overschakelt op Azure. We tonen je de belangrijkste stappen en aandachtspunten aan de hand van een helder stappenplan.

Stap 1: formuleer een duidelijke migratiestrategie

Het formuleren van een heldere migratiestrategie is de eerste stap. In die strategie overdenk en formuleer je met alle belanghebbenden de motivaties voor het overstappen naar Azure (het waarom), documenteer je bedrijfsresultaten en -motivaties, maak je een concreet tijdplan voor de verschillende migratiefases en onderzoek je hoe je de migratiewerkzaamheden uitvoert met een minimale impact (beperkte downtime en zo weinig mogelijk verstoring van dagelijkse bedrijfsprocessen) op de normale bedrijfsvoering.

Wij helpen organisaties bij het opstellen van een strategie om veilig en gefaseerd naar Azure te migreren. Daarnaast kunnen we ook het volledige beheer overnemen om organisaties te ontzorgen. We voeren zowel routinematige werkzaamheden uit op operationeel gebied, maar we denken ook mee als sparringpartner op strategisch niveau. Lees meer over hoe wij helpen bij migraties en beheer in Azure.

Stap 2: stel een migratieplan om je eigen mensen voor te bereiden

Inzicht en een sterk migratieplan vormen de basis voor je Azure-migratie. Maar medewerkers moeten wel klaar zijn voor de veranderingen die gepaard gaan met het werken in een nieuwe IT-omgeving. Vertrouwde processen, werkwijzen en taken zullen veranderen. Bereid mensen daarom voor op de nieuwe situatie met goede informatie, leerplannen en demo’s.

Door een landingszone te creëren, heb je vóór de daadwerkelijke implementatie al een ontwerp van je Azure-omgeving dat inzicht geeft in de architectuur, beheersbaarheid, kosten, security, schaalbaarheid en governance van je cloudomgeving. Dit helpt enorm bij het ondersteunen van de cloudacceptatie binnen je organisatie.

Stap 3: Deel je migratieproces op in gedeeltes en maak gebruik van een actieplan

Nu het fundament staat, is het tijd om daadwerkelijk te gaan migreren. Gebruik een actieplan om in kleine stappen de belangrijkste applicaties en vooraf gedefinieerde ‘quick wins’ (zaken die snel en met relatief weinig inspanning resultaat opleveren) naar Azure over te brengen. In de landingszone kun je de eerste werkbelastingen hosten en gelijk aan de slag gaan met Azure.

Andere belangrijke aspecten van het migratieproces zijn:

  • Gebruik een uitgebreide checklist om het migratieproces te monitoren en scenario’s te identificeren die mogelijk vragen om wijzigingen in de toekomstige architectuur, migratieprocessen of beslissingen over migratietools.
  • Hanteer en valideer de belangrijkste best practices bij het migreren van applicaties en andere IT-componenten naar Azure.
  • Herontwerp applicaties of functionaliteiten die niet een op een overdraagbaar zijn vanuit je huidige omgeving naar Azure.
  • Zorg voor snelle en nauwkeurige feedbackloops. Die zorgen voor betere tests en prestatiemetingen en versnellen de migratie en Azure-implementatie.

Stap 4: de nieuwe cloudomgeving beheren

Na het migreren ben je nog niet klaar. Je moet je Azure-omgeving vanuit het oogpunt van functionaliteit en kostenmanagement tevens zorgvuldig monitoren op het vlak van performance, veiligheid en lifecycle- en capaciteitsmanagement. Een goede managementbaseline helpt bij het opstellen van kritische KPI’s en de belangrijkste prestatievereisten waar jouw Azure-omgeving aan moet voldoen. Besef dat het beheren van de cloud een doorlopend proces van continu verbeteren is. Onze Azure-specialisten begeleiden je bij het migratieproces zodat de overgang soepel en zonder onderbrekingen verloopt. Vervolgens beheren wij je complete Azure omgeving met onze Managed Azure service. Wij ontzorgen je met 24/7 support en monitoring, een sterke focus op security, gecertificeerde Azure-expertise en een multidisciplinair team van cloud-, security- en netwerkspecialisten specifiek voor jouw applicaties.  

Deel deze post
Marijn Lergner
Marijn is Lead Engineer en tevens Partner bij ACC ICT. Marijn is vanaf 2010 werkzaam bij ACC ICT in verschillende rollen en begeleidt met veel enthousiasme en precisie zeer technische en complexe klantprojecten. Marijn schrijft graag over technische onderwerpen binnen de IT-branche.