April 23, 2021

De emmer achter de software development speedboot

Time to market, time to shine

Eén van de meest gehoorde pijnpunten in de softwareontwikkeling?

‘Het ontwikkelen van nieuwe features/functionaliteiten gaat te traag. We worden ingehaald door de realiteit en lopen achter met onze sprints.’

Sinds de intrede van COVID-19 werd ineens pijnlijk duidelijk in hoeverre de meeste organisaties al afhankelijk zijn van hun bedrijfskritische applicaties. En deze trend zet zich steeds verder door, met de nodige effecten op het IT-platform.

Wat we zien is dat steeds meer organisaties niet alleen meer software gebruiken, maar zelf een softwarebedrijf worden. Denk alleen al aan de lokale winkel, die ineens online moet gaan verkopen en dus een webwinkel functie (erbij) krijgt. Of, op grotere schaal, voor een verzekeraar stopt het niet bij verzekeren. Er is een online portal nodig om polissen te kunnen aanvragen, wijzigen en inzien. Schades online melden, foto’s uploaden en ga zo maar door. Tegelijkertijd moet de applicatie altijd beschikbaar zijn, gebruikersvriendelijk functioneren en is de dataveiligheid van groot belang. Daarnaast moeten ze dan ook nog snelheid maken om marktaandeel te kunnen blijven behouden dan wel te winnen van de concurrent. ‘Eat or be eaten’ en ‘software rules’ dus.

En intussen wordt de consument steeds veeleisender. Online is het nieuwe normaal en we willen nu eenmaal het liefst het ‘McDonalds principe’; overal dezelfde hoogwaardige gebruikerservaring hebben. Dit vraagt nogal wat van de prestaties van de gebruikte applicaties, evenals de online platformen waar zij op draaien.

En dus is het podium aan de softwareontwikkelaars en de devops engineers en staan zij in de ‘spotlight’. Een optimale gebruikerservaring leveren onder tijdsdruk van de ‘time to market’, is eigenlijk topsport. In de ideale wereld worden ontwikkelaars dan ook ontzorgd zodat ze zich kunnen concentreren op de gebruiker, de voorkant, de business.

Dat leidt tot focus, de snelste time to market en van daaruit meer sales. Maar goed, de ideale wereld is vaak nog niet de realiteit.

Dus, om waarde toe te kunnen voegen in de gehele keten, moet IT naar ons idee een meer prominente plek in gaan nemen. Als CIO of IT-manager, moet je dit gaan faciliteren. Bijvoorbeeld door een nauwere samenwerking met de business aan te gaan, maar vooral ook door de hele organisatie mee te nemen in de digitale transformatie waaraan geen afdeling of medewerker ontkomt. Dan hebben we het echt over een stuk cultuurverandering.

Tegelijkertijd ook door oplossingen te vinden om ontwikkelteams te ontzorgen, zodat ze zich weer volledig kunnen focussen op hun passie: het ontwikkelen van innovatieve software. Een softwareontwikkelaar, zonder de bekende ‘emmer achter de speedboot’, heeft meer focus. Wat niet alleen leidt tot meer snelheid, maar ook minder stress. En vanuit ontspanning zijn we allemaal creatiever in het vinden van innovatieve oplossingen.

Ons advies? Maak van software ontwikkelen weer een specialisme en faciliteer ontwikkelaars om de speedboot van je organisatie te worden.

Meer weten over onze ideeën hierover? Graag een keer sparren over jullie specifieke development uitdaging? Stuur mij een berichtje.

Deel deze post
Paul Bijleveld
Paul Bijleveld is Managing Director en Senior Partner bij ACC ICT. Hij houdt zich bezig met het uitzetten van de strategie, de ontwikkeling van de organisatie én collega's en de innovatie van cloudinfrastructuren. Om fit te blijven sport hij 3x per week. Driften vindt hij de allerleukste activiteit in de regen. Paul schrijft graag over complexe IT-vraagstukken die herkenbaar zijn voor veel organisaties.