AWS EKS vs Self Managed Kubernetes op AWS
Wij krijgen van organisaties steeds meer de vraag wanneer het nou verstandig is om gebruik te maken van AWS EKS en wanneer je zelf Kubernetes op AWS beheert. Om zo goed mogelijk antwoord te geven op deze vraag, leggen wij in dit blog uit wat de voordelen van beide opties zijn en in welke scenario’s je kiest voor AWS EKS of self-managed Kubernetes op AWS. Hieronder de grootste verschillen uitgelegd in een infographic.
AWS EKS
Allereerst, wat is AWS EKS in het kort? AWS EKS is een beheerde service waarbij Amazon de Kubernetes clusters voor je managed. Zij zorgen voor de installatie, het onderhoud en de schaalbaarheid.
Voordelen AWS EKS
Beheerde service
AWS EKS neemt het beheer en onderhoud van je Kubernetes-clusters uit handen, inclusief provisioning, updates en patchbeheer. Hierdoor heb je binnen je team minder kennis over Kubernetes nodig en kan je eigen ontwikkelteam zich meer richten op applicatieontwikkeling.
Integratie met AWS-diensten
Uiteraard integreert EKS naadloos met andere AWS diensten zoals IAM voor toegangsbeheer, VPC voor netwerkisolatie, en CloudWatch voor monitoring en logging.
Schaalbaarheid en beschikbaarheid
Met ondersteuning voor automatische schaalbaarheid en verspreiding over meerdere Availability Zones (AZ’s), garandeert AWS EKS hoge beschikbaarheid en een betrouwbare prestatie.
Veiligheid
AWS EKS biedt ingebouwde beveiligingsmaatregelen en voldoet aan compliance-certificeringen. Dit omvat netwerkbeveiliging, rol gebaseerde toegangscontrole en data encryptie, wat helpt bij het beschermen van je gegevens en het naleven van industriestandaards.
Lees onze andere blog als je meer wilt weten over de voordelen van Kubernetes specifiek op AWS.
Wanneer kiezen voor AWS EKS
AWS EKS kan voor sommige organisaties de juiste keuze zijn, afhankelijk van het type organisatie en specifieke scenario’s die gelden voor deze organisaties.
Startups en kleine bedrijven
Vaak hebben kleine bedrijven en startups beperkte IT-teams en expertise in huis. Door AWS EKS te gebruiken, kunnen ze wel profiteren van managed service die een groot deel van de complexe architectuur wegneemt.
Snelle time-to-market vereist
Voor organisaties die snel een nieuwe applicatie of diensten moeten lanceren, kan EKS helpen door de set-up en beheer tijd van Kubernetes clusters aanzienlijk te verkorten. Dit is ideaal voor productlanceringen, MVP’s (Minimum Viable Products), en snelle iteraties.
Beperkte Kubernetes expertise
In situaties waar het inerne team beperkte ervaring heeft met Kubernetes, kan het gebruik van een managed service zoals EKS helpen om operationele fouten te minimaliseren en best practices te implementeren, zonder dat er uitgebreide training nodig is.
Overwegingen bij AWS EKS
Hoewel AWS EKS voordelen biedt, breng het ook uitdagingen met zich mee.
Minder customization
Omdat AWS het beheer overneemt, heb je minder controle, wat je vermogen van beperken om specifieke aanpassingen of configuraties te doen. Daarnaast kan het integreren van aangepaste tools of netwerkconfiguraties ingewikkelder zijn binnen de beheerde omgeving van AWS EKS.
Afhankelijk van AWS
Bij gebruik van AWS EKS word je afhankelijker van Amazon en kan er mogelijk sprake zijn van een vendor lock-in. Voor organisaties die een multi-cloud strategie nastreven kan dit daarom een belemmering zijn.
Kostenbeheersing
Doordat AWS EKS een managed service is, betaal je daar ook extra voor aan AWS. Maak daarom een goede Kosten vs. Waarde-analyse die bestaat uit een kosten-baten analyse en een Total Cost of Ownership (TCO) om te bepalen of AWS EKS een goede keuze is.
Self-managed Kubernetes op AWS
Naast de keuze voor AWS EKS, heb je ook de keuze om Kubernetes op AWS zelf te beheren ofwel ‘Self-Managed’. Je bent volledig verantwoordelijk voor het opzetten, configureren, beheren en onderhouden van je Kubernetes-clusters.
Voordelen self-managed Kubernetes
Volledige controle
Door Kubernetes zelf te beheren, behoud je de volledige controle over je Kubernetes-clusters. Dit is cruciaal voor sitauties waarin je snel moet schakelen.
Zelf configureren
Met self-managed Kubernetes kun je een cluster creëren dat precies is afgestemd op de unieke behoeften van jouw organisatie. Dit maatwerk kan leiden tot verbeterde prestaties en efficiënter gebruik van middelen, omdat je alle configuraties specifiek kunt aanpassen aan je eisen.
Meer flexibiliteit
Je hebt de mogelijkheid om specifieke tools en configuraties te gebruiken die mogelijk niet beschikbaar zijn in een beheerde oplossing zoals AWS EKS. Dit omvat aangepaste netwerkconfiguraties, speciale monitoringtools en unieke beveiligingsmaatregelen.
Concurrentievoordeel
Self-managed Kubernetes bied je de vrijheid om nieuwe technologieën en innovaties te integreren zodra ze beschikbaar zijn, zonder te wachten op ondersteuning van een derde partij. Dit stelt je in staat om voorop te blijven lopen in de technologische ontwikkelingen en concurrentievoordeel te behouden.
Wanneer kiezen voor self-managed Kubernetes op AWS
Grote organisaties met gespecialiseerde IT-teams
Voor organisaties die volledige controle over hun infrastructuur willen behouden en beschikken over de nodige middelen en expertise om Kubernetes zelf te beheren.
Organisaties met specifieke eisen
Voor bedrijven die een volledig op maat gemaakte Kubernetes-oplossing nodig hebben die niet kan worden gerealiseerd met standaard beheerde diensten. Bijvoorbeeld financiële instellingen met strenge beveiligings- en compliance vereisten.
Bedrijven die investeren in interne expertise
Voor organisaties die Kubernetes als strategische kerncompetentie beschouwen en bereid zijn te investeren in de ontwikkeling van interne vaardigheden en kennis.
Overwegingen self-managed Kubernetes op AWS
Kubernetes zelf beheren op AWS biedt voordelen, maar kent net zoals bij AWS EKS ook uitdagingen.
Voldoende kennis binnen de organisatie
Het vereist genoeg kennis en kunde binnen de organisatie om zorgvuldig beheer van instance types, auto-scaling, en netwerkconfiguraties zoals VPC, subnetten en load balancers te kunnen uitvoeren.
Monitoring en beveiliging goed regelen
Tools voor schaalbaarheid en monitoring, zoals Prometheus en Grafana zijn noodzakelijk, maar brengen complex onderhoud met zich mee. Beveiliging met moet stevig geïntegreerd zijn met netwerksegregatie, rol gebaseerde toegangscontrole (RBAC) en regelmatige audits.
Managed Kubernetes op AWS
Als je organisatie echter niet beschikt over de benodigde mankracht en expertise om Kubernetes zelf te beheren, maar je toch wilt profiteren van de voordelen van controle en maatwerk, biedt ACC ICT de ideale oplossing met Managed Kubernetes op AWS.
Wij nemen het volledige beheer en onderhoud van je Kubernetes-omgeving op ons. Met onze uitgebreide ervaring in de cloud en Kubernetes zorgen wij voor een betrouwbare, schaalbare en veilige infrastructuur. We beiden 24/7 ondersteuning en continue monitoring en waarborgen de veiligheid en nalevering van industriestandaards.
Conclusie
Zowel AWS EKS als zelfbeheer van Kubernetes op AWS hebben hun eigen sterke punten en passen bij verschillende behoeften. AWS EKS is geschikt voor organisaties die snel willen opschalen zonder zich bezig te hoeven houden met de details van infrastructuurbeheer. Aan de andere kant biedt zelfbeheer de mogelijkheid om volledige controle en flexibiliteit te behouden, wat cruciaal kan zijn voor bedrijven met specifieke vereisten en de nodige expertise.
Bij ACC ICT begrijpen we de uitdagingen van Kubernetes en bieden we ook expertise en ondersteuning wanneer je EKS hebt draaien. Benieuwd naar wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.