September 17, 2024

Hoe kies je de juiste Kubernetes partner? 8 Essentiële selectiecriteria

Steeds meer organisaties ontdekken de voordelen van containertechnologie, en Kubernetes is daarbij hét platform voor containerorkestratie. Kubernetes biedt veel voordelen op het gebied van automatisering, schaalbaarheid en flexibiliteit, maar het platform brengt ook de nodige uitdagingen met zich mee. Vooral wanneer je Kubernetes op grote schaal wilt inzetten, neemt de complexiteit snel toe.

Er zijn talloze mogelijkheden met Kubernetes, maar met al die functionaliteiten en integraties – zoals Prometheus, Grafana en Istio – komt ook een grote verantwoordelijkheid. Wanneer er onvoldoende mankracht en expertise beschikbaar is, overwegen organisaties vaak om een ervaren Kubernetes-partner in te schakelen om het maximale uit deze technologie te halen. Maar hoe kies je de juiste partner? In dit blogartikel bespreken we acht selectiecriteria voor het vinden van een betrouwbare Kubernetes-partner.

Zelf beheren of managed?

Een van de eerste beslissingen die je moet nemen wanneer je aan de slag wilt met Kubernetes, is de mate van ondersteuning die je nodig hebt. Ga je volledig zelf met het platform aan de slag, of is Managed Kubernetes een betere optie voor jouw organisatie? Als je besluit het beheer in eigen hand te houden, heb je volledige controle over je containeromgeving, maar dat vereist wel de nodige expertise en tijd.

Met de managed-variant heb je veel minder omkijken naar je Kubernetes-omgeving, terwijl je toch de flexibiliteit behoudt om de omgeving naar wens in te richten. Dit biedt vaak het beste van twee werelden: ontzorging, maar tegelijkertijd voldoende mogelijkheden om zelf sturing te geven aan de configuratie en het beheer.

8 Selectiecriteria die je op weg helpen

Hoeveel rendement en meerwaarde je exact uit Managed Kubernetes haalt, hangt grotendeels af van de partner die je kiest. Hier zijn acht selectiecriteria die je helpen bij het vinden van een geschikte Kubernetes-partner.

1. Ervaring met verschillende cloudomgevingen

Kubernetes kan draaien in diverse cloudomgevingen zoals AWS, Azure of Google Cloud, maar ook private clouds en zelfs on premise. Hoe je Kubernetes optimaal inzet, verschilt vaak per omgeving. Het is dus essentieel dat je partner ervaring heeft met meerdere cloudomgevingen. Zo kun je jouw Kubernetes-omgeving optimaal afstemmen op je bestaande IT-infrastructuur en toekomstige cloudstrategie.

2. Certificeringen

Certificeringen zijn een belangrijke graadmeter voor de expertise van een serviceprovider. Een partner met Certified Kubernetes Administrators (CKA's) in dienst beschikt over de vereiste kennis van Kubernetes. Daarnaast is het van belang dat de partner gecertificeerd is als Kubernetes Certified Service Provider (KCSP). Dit bevestigt dat de organisatie door de Cloud Native Computing Foundation (CNCF) erkend is als een betrouwbare en ervaren Kubernetes-dienstverlener.

3. Beschikbaarheid van gekwalificeerde specialisten

Het vinden en behouden van Kubernetes-specialisten is een uitdaging, vooral in de huidige krappe IT-arbeidsmarkt. Daarom is het cruciaal om te beoordelen of je partner over voldoende ervaren engineers beschikt met de juiste certificeringen. Dit garandeert niet alleen de continuïteit van je Kubernetes-omgeving, maar geeft je ook toegang tot strategisch advies en diepgaande expertise om de maximale waarde uit je Kubernetes-investering te halen.

4. Hoge beschikbaarheid en uptime

Kubernetes-omgevingen draaien vaak op een architectuur van microservices, waarbij de uitval van één service een domino-effect kan hebben op de prestaties van je hele applicatie. Om deze risico’s te verminderen, is het essentieel dat je Kubernetes-partner oplossingen biedt voor ‘high availability’. Hiermee zorg je voor een betrouwbare infrastructuur met minimale downtime, zodat bedrijfskritische applicaties continu beschikbaar blijven.

5. Mogelijkheden voor training

Een goede Kubernetes-partner gaat verder dan alleen het technische beheer; hij helpt je ook om kennis op te bouwen binnen je eigen organisatie. Door middel van webinars, workshops en op maat gemaakte trainingsprogramma’s kan je team snel vertrouwd raken met Kubernetes, wat niet alleen de adoptie versnelt maar ook de efficiëntie verhoogt. Zo bieden wij bij ACC ICT het hele jaar door Kubernetes-masterclasses aan, waarin zowel technische als strategische aspecten worden behandeld. Interesse? Meld je hier aan voor meer informatie.

6. Werkbaarheid voor ontwikkelaars

Kubernetes is ideaal voor het bouwen van CI/CD-pipelines waarmee ontwikkelaars automatisch codewijzigingen kunnen testen en uitrollen naar productie. Vraag je Kubernetes-partner naar ondersteuning voor tools zoals Jenkins of Argo CD, die specifiek zijn ontworpen om ontwikkelaars een soepele ervaring te bieden bij het werken met Kubernetes.

Download hier de whitepaper: Beste Kubernetes tools: 24 tools uitgelicht.

7. Flexibele schaalbaarheid

Bij het implementeren van Kubernetes wil je misschien klein beginnen en later opschalen. Je Kubernetes-partner moet in staat zijn om je omgeving mee te laten groeien met de behoeften van je organisatie. Dit betekent niet alleen toegang tot voldoende rekenkracht en opslagcapaciteit, maar ook dat deze flexibel en kostenefficiënt kan worden uitgebreid wanneer dat nodig is.

8. Hostingopties en cloud agnostisch

Containers kunnen worden gehost in verschillende omgevingen, van publieke tot private clouds. Een goede Kubernetes-partner biedt je de mogelijkheid om te kiezen tussen deze opties, of zelfs te combineren voor een optimale architectuur. Denk aan oplossingen zoals AKS, EKS of Google Kubernetes Engine, waarbij je maximale vrijheid hebt om je infrastructuur naar eigen inzicht vorm te geven.

ACC ICT als jouw Kubernetes partner

Bij het selecteren van een Kubernetes-partner zijn de eerder genoemde criteria van groot belang. ACC ICT biedt Managed Kubernetes-diensten die aansluiten bij de behoeften van organisaties die zowel efficiëntie als flexibiliteit in hun infrastructuur willen bereiken, zonder de complexiteit van het beheer zelf te moeten dragen.

Wat ACC ICT onderscheidt, is de combinatie van verschillende expertises en een sterke focus op betrouwbaarheid:

  • Multidisciplinair team: Onze Kubernetes-specialisten hebben uitgebreide ervaring met Kubernetes en diverse cloudomgevingen, wat ervoor zorgt dat we altijd een passende oplossing kunnen bieden.
  • 24/7 support: Door voortdurende monitoring en support kunnen eventuele problemen vroegtijdig worden opgespoord en opgelost, waardoor de continuïteit van jouw omgeving gewaarborgd blijft.
  • Veiligheid: Met certificeringen als ISO 27001, ISO 9001, ISAE 3402 Type II en KCSP, waarborgen we dat jouw Kubernetes-omgeving die aan de hoogste beveiligingsnormen voldoet.
  • Schaalbare en flexibele oplossingen: Onze Kubernetes-diensten kunnen op elke cloud worden ingezet en groeien mee met de behoeften van jouw organisatie.

Conclusie

Bij het kiezen van een Kubernetes-partner is het belangrijk om te letten op factoren zoals ervaring, certificeringen, beschikbaarheid van expertise en mogelijkheden voor training en ondersteuning. Deze elementen bepalen hoe goed een partner in staat is om jouw organisatie te helpen bij de implementatie en optimalisatie van Kubernetes.

Meer weten over wat ACC ICT voor jouw organisatie kan betekenen op het gebied van Kubernetes? Neem vrijblijvend contact met ons op voor een kennismaking.

Deel deze post
Lucien Luijkx
Lucien is Marketing Manager bij ACC ICT en heeft ruime ervaring in digital marketing, growth hacking en contentmarketing. Met een brede interesse in Marketing en IT schrijft hij graag over nieuwe ontwikkelingen die impact hebben op de branche.