Hoe DevOps as a Service het verschil maakt
DevOps mag zich al een hele poos verheugen in een groeiende populariteit. Dit jaar zien we bijvoorbeeld een stijgend gebruik van geavanceerde DevOps-tools zoals het grootschalige gebruik van containers, infrastructure automation en CI/CD. Allied Market Research voorspelt zelfs dat de globale DevOps-markt tegen 2030 een duizelingwekkende waarde van zo’n 58 miljard dollar zal vertegenwoordigen.
Niet zo vreemd als je bedenkt dat DevOps het ontwikkelen en opleveren van software versnelt door de samenwerking tussen alle bij het proces betrokken personen te stimuleren en de kracht van automatisering ten volle te benutten. Tegelijkertijd vinden veel bedrijven het lastig om de juiste, meest actuele tools en praktijken te kiezen voor het optimaal benutten van de filosofie en best practices achter DevOps. In zo’n geval is DevOps as a service, een van onze specialiteiten als langjarige DevOps-kenners en -pioniers, een interessante optie.
Maar wat is DevOps as a service precies? Wat zijn de voordelen die het interessant maken om deze dienst in je werkwijze te integreren? En hoe werkt DevOps as a service in de dagelijkse praktijk? Je leest het allemaal in dit blogartikel!
Wat is DevOps as a service?
In het geval van DevOps as a service (DaaS) neem je de DevOps-diensten, -tools- en -infrastructuur af bij een managed service provider (MSP). Die stelt deze onderdelen van het DevOps-ecosysteem beschikbaar via een servicemodel in de cloud. In tegenstelling tot traditionele DevOps in eigen beheer, biedt DaaS de kant-en-klare infrastructuur, gereedschappen, technieken, diensten en specialisten die je nodig hebt om van DevOps een succes te maken. Voorbeelden van DaaS zijn Azure DevOps en AWS-functionaliteiten als CodePipeline, CodeBuild en CodeDeploy.
Je profiteert dus van een stuk ontzorging en bent beduidend minder tijd kwijt aan het beheren van je DevOps-omgeving en -processen dan bij de traditionele variant. Het vermaarde IT-onderzoeks- en adviesbureau Gartner voorspelt dat de meeste grote organisaties op het internationale toneel in de nabije toekomst DevOps as a service zullen gebruiken.
De voordelen: waarom het een goed idee is om DaaS te integreren
DevOps as a service adopteren en deze dienst integreren in je IT- en bedrijfsprocessen heeft een aantal voordelen. We zetten de belangrijkste op een rij.
Sneller software opleveren
Omdat technologische innovaties zich tegenwoordig in sneltreinvaart voltrekken, is het belangrijk dat je nieuwe applicaties en software snel kunt ontwikkelen en in gebruik kunt nemen. Als je de principes, uitgangspunten en werkwijzen van DevOps as a service goed en consequent in de praktijk brengt, is het mogelijk om softwareupdates beduidend sneller (een tijdwinst van 50 procent behoort tot de mogelijkheden) door te voeren. DaaS-aanbieders leveren vaak kant-en-klare DevOps-workflows en -toolchains die je betrekkelijk eenvoudig aanpast aan jouw unieke vereisten. Het resultaat? Lagere ontwikkelkosten en de mogelijkheid om diensten, producten en functionaliteiten sneller dan ooit uit te rollen naar de klant.
Betere softwarekwaliteit
Met DevOps as a service verlaag je de drempel om continuous integration (CI) en continuous development (CD) in te bouwen als een vast onderdeel van je ontwikkelroutine. Specialisten helpen je om CI/CD-trajecten in te richten, waardoor jij met minder overhead werkt aan het creëren van hoogwaardige software. Bugs en fouten komen eerder in het ontwikkelproces aan het licht, waardoor software uiteindelijk stabieler en betrouwbaarder wordt.
Toegang tot expertise en technologie
DaaS geeft je toegang tot een schat aan expertise en toonaangevende technologie in ruil voor een voorspelbaar en behapbaar bedrag. Intern een team van uiteenlopende DevOps-deelspecialisten samenstellen is op de huidige, zeer krappe IT-arbeidsmarkt duur (de vraag overstijgt het aanbod) en lastig. Dankzij DevOps as a service krijg je de beschikbaarheid over een schaalbare pool aan diensten, tools en specialisten die helemaal afgestemd is op de actueelste inzichten en best practices binnen het vakgebied.
Geautomatiseerde DevOps-workflows
DaaS-aanbieders beschikken over de kennis en middelen die je nodig hebt om jouw DevOps-workflows te automatiseren. Denk bijvoorbeeld aan:
- Infrastructure as code (IaC) om het beheer van de infrastructuur te automatiseren, stroomlijnen en vergemakkelijken.
- Geautomatiseerde testprocedures. Hiermee valideer je sneller codewijzigingen en zie je nauwkeurig wat het effect van nieuwe functionaliteiten is op de totale performance van de software.
- Geautomatiseerde beveiligingsscans en kwetsbaarheidsbeoordelingen die ervoor zorgen dat de veiligheid gewaarborgd blijft tijdens de hele ontwikkelings- en implementatiepijplijn.
Betalen voor wat je gebruikt
Als je organisatie groeit of krimpt, veranderen hoogstwaarschijnlijk ook je behoeften en eisen op het gebied van softwareontwikkeling. Met DevOps as a service profiteer je van een pay-as-you-go-model waarbij je alleen betaalt voor de resources die je daadwerkelijk gebruikt. Je elimineert effectief onnodige processen en overhead, waardoor de flexibiliteit ontstaat om resources naar actuele behoefte te schalen.
Volledige functionaliteit, minder complexe beheerstaken
DevOps as a service is een goede manier om met een minimum aan complexe beheerstaken toegang te krijgen tot de nieuwste diensten, technologieën en tools binnen het DevOps-landschap. Je hoeft namelijk niet zelf je infrastructuur te bouwen en onderhouden en profiteert dus feitelijk van DevOps in een plug-and-play-variant. Een applicatie klaarstomen voor gebruik en ‘up and running’ krijgen gaat makkelijker dan ooit omdat je geen omkijken meer hebt naar infrastructurele beheertaken en randzaken. Ontwikkelaars kunnen hun volledige aandacht richten op de kwaliteit van de code en functionaliteit van de applicatie.
Uniform en gecentraliseerd overzicht
Een van de belangrijkste voordelen van DevOps as a Service is dat alle tools, diensten en processen geïntegreerd zijn in één centraal en traceerbaar platform. Zo wordt het monitoren van activiteiten en prestaties, maar ook het maken van eventuele aanpassingen, een stuk makkelijker. Je hebt altijd een glashelder en gecentraliseerd overzicht van al je DevOps-processen en -onderdelen.
DevOps as a service in de praktijk
Voordelen te over dus als je kiest voor DevOps as a service bij een goede en gerenommeerde MSP. Maar hoe ziet DaaS er in de praktijk uit als je kiest voor deze managed-dienst bij een erkende DaaS-kennispartner als ACC ICT?
Bij ons krijg je allereerst de beschikking over een multidisciplinair team van DevOps-specialisten dat de flexibiliteit, kennis en kunde heeft om jou te assisteren bij al je ontwikkeltrajecten en -projecten. Een deskundige teamlead stuurt een groep aan die bestaat uit erkende cloud-, security- en netwerkspecialisten. DevOps as a Service bij ACC ICT is een totaaloplossing die bestaat uit Managed Kubernetes, Managed CI/CD en Managed OTAP. We zorgen er steevast voor dat nieuwe ontwikkelaars snel zijn ingewerkt én dat je softwareontwikkelaars makkelijk uitwisselt tussen ontwikkelteams door een volledige standaardisatie van het OTAP-proces.
Daarnaast kun je bij DevOps as a service rekenen op:
- Monitoring en logging. Hiermee voorkom je potentiële verstoringen en weet je altijd wie wat uitvoert op de verschillende onderdelen van je IT-omgeving.
- Compleet beheer. Zo kun jij je zonder afleiding volledig focussen op je corebusiness.
- DaaS is bij ons toepasbaar op elk type cloud. Public clouds als Azure, AWS en Google Cloud, private clouds of hybride clouds: het kan allemaal.
- Bereikbaarheid. We staan 24/7 voor je klaar. Onze korte communicatielijnen zorgen ervoor dat je altijd snel in contact komt met de juiste specialist.
- We beschikken over de certificeringen (ISO 9001, ISO 27001, NEN 7510, ISAE 3402) die nodig zijn om te voldoen aan alle eisen rondom wet- en regelgeving.
Meer weten?
DevOps biedt veel interessante handvatten om je ontwikkelprocessen te bespoedigen en professionaliseren. Tegelijkertijd maak je het beheer van je DevOps-omgeving een stuk minder complex omdat je veel technisch uitdagende taken automatiseert of overdraagt aan erkende specialisten.
Wil je weten wat DevOps as a service kan betekenen voor jouw organisatie? En ben je op zoek naar een partij die je helpt om het beste uit deze oplossing te halen? Neem contact met ons op.