November 7, 2022

De voordelen van Kubernetes op AWS

De afgelopen jaren zijn er verschillende doorbraken en innovaties geweest binnen het boeiende en dynamische universum dat cloudcomputing heet. De uitbouw van belangrijke cloudplatforms als AWS en Azure en de opkomst van ‘distributed computing’ (rekenkracht wordt uitgevoerd door meerdere computers binnen een netwerk), containertechnologie en Kubernetes horen daar zeker bij.

Zeker voor organisaties die regelmatig te maken hebben met piekperioden en dus snel en flexibel moeten kunnen opschalen, biedt de combinatie van containerisatie en een orkestratieplatform als Kubernetes soelaas. Hetzelfde geldt voor bedrijven met een uitgebreid en complex IT- en applicatielandschap. Wat we ook zien is dat veel van die organisaties kiezen voor de combinatie AWS-Kubernetes. Dat heeft goede redenen. Lees verder om erachter te komen waarom Kubernetes en AWS samen zo’n goede combinatie vormen en wat de voordelen van Kubernetes op het AWS-cloudplatform zijn.

Kubernetes en AWS: een introductie

Kubernetes is een orkestratieplatform dat helpt om geautomatiseerd en snel containers te bouwen, schalen en beheren. Kubernetes begon als opensourceproject bij Google voor het beheren van gecontaineriseerde applicaties, maar wordt inmiddels gezien als hét platform voor containerbeheer. Wat Kubernetes vooral doet is het plannen en implementeren van containers, om ze vervolgens te schalen naar de gewenste status.

Het platform automatiseert containermanagement. Je kunt containers op basis van vooraf vastgelegde criteria opstarten of juist stopzetten. Kubernetes controleert bovendien of alle containers van een applicatie wel actief zijn en start de container opnieuw op of maakt een nieuwe aan als dit niet het geval is.

Amazon Web Services (AWS) is het cloudplatform van Amazon. Het is momenteel het veelzijdigste en wereldwijd meestgebruikte cloudplatform. AWS biedt verschillende mogelijkheden voor het managen van Kubernetes. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de infrastructuur van het orkestatrieplatform zelf te beheren met Amazon EC2. Dat gaat prima als je voldoende kennis in huis hebt over Kubernetes en containertechnologie. Een andere optie is Kubernetes met Amazon Elastic Kubernetes Service (EKS). In dat geval profiteer je van een stukje ontzorging op technisch en infrastructureel gebied. Met Amazon ECR versleutel en beheer je containerimages en zet je containers snel, veilig en flexibel in.

Wil je weten of Kubernetes geschikt is voor jouw organisatie? Download hier de whitepaper voor overstappen naar Kubernetes.

De voordelen van Kubernetes draaien in AWS

Kubernetes draaien in AWS heeft diverse voordelen, zeker als je EKS gebruikt. We zetten de belangrijkste voor je op een rij.

Portabiliteit

De combinatie Kubernetes-AWS functioneert in elk type IT-omgeving. Of je nu werkt in een publieke cloudomgeving, gebruikmaakt van een private cloud of applicaties en containers nog beheert op fysieke servers: Kubernetes en AWS bieden altijd uitkomst.

Gevoelige workloads beschermen

Bestaat een gedeelte van je workloads uit gevoelige of bedrijfskritische informatie? Dan kun je die met de combinatie AWS-Kubernetes draaien in een private cloud die on-premises staat, terwijl je andere workloads gewoon uitvoert in de publieke cloud. Je kunt workloads dus segmenteren naar gevoeligheidsniveau en houdt zo altijd de volledige controle over het opslaan en verwerken van belangrijke data.

Kostenefficiënt

Met AWS en Kubernetes wordt het schalen van containers en workloads makkelijker dan ooit. Het optimaal benutten van resources wordt de norm, wat je de mogelijkheid geeft om altijd kostenefficiënt te werken.

Makkelijker configureren

Amazon EKS helpt je om veel van het complexe en zware manuele configuratiewerk in Kubernetes te vereenvoudigen. Amazon EKS zorgt voor een hoge beschikbaarheid door het Kubernetes-besturingsvlak uit te voeren en te schalen in verschillende AWS-beschikbaarheidszones. Het detecteert en vervangt automatisch ongezonde ‘control plane instances’ en biedt automatisch geautomatiseerde versie-updates. Met behulp van de opensourcetool eksctl kun je Kubernetes binnen enkele minuten in EKS laten draaien.

Support voor Linux en Windows

AWS ondersteunt ook het inplannen van containers en het beheren van ‘worker nodes’ in Windows. Je kunt worker nodes van Windows en Linux moeiteloos naast elkaar inzetten en dus hetzelfde cluster gebruiken voor het beheren van applicaties in beide besturingssystemen.

Uitgebreide veiligheidsfunctionaliteiten

AWS en Amazon EKS bieden een hoop waardevolle functionaliteiten voor het waarborgen van de veiligheid van je Kubernetes-omgeving. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Support voor IPv6. Dit geeft extra mogelijkheden om je gecontaineriseerde applicaties veilig te schalen zonder dat je gebonden bent aan de limieten van IPv4
  • Met AWS Service Mesh kun je de routing van traffic definiëren en veiligheidsfunctionaliteiten als encryptie nauwkeurig configureren. Met App Mesh Mutual TLS versleutel je alle requests tussen verschillende diensten, zelfs als het gaat om verkeer binnen je privénetwerken
  • Met Amazon VPC creëer en gebruik je jouw VPC-veiligheidsgroepen en lijsten voor access network control. Zo zorg je ervoor dat je geen resources deelt met andere AWS-gebruikers en in een geïsoleerde omgeving bouwt aan veilige en betrouwbare applicaties. Met de AWS IAM Authenticator ontwikkel je een sterk, gedetailleerd en veilig systeem van rollen en toegangsrechten

Volledige compatibiliteit met het Kubernetes-ecosysteem

Met AWS profiteer je van een volledige compatibiliteit met het ecosysteem rondom Kubernetes. Denk bijvoorbeeld aan waardevolle communitytools en nuttige add-ons als CoreDNS en de kubectl-commandotool. Met de EKS Connector kun je elk cluster in Kubernetes moeiteloos verbinden met AWS.

Zichtbaarheid

Dankzij geavanceerd loggen (AWS CloudTrail) en een handig dashboard heb je altijd inzicht in en een actueel overzicht van je containerlandschap en volledige Kubernetes- en AWS-omgeving. Is de performance goed? Of doen zich ergens problemen voor op het vlak van snelheid, efficiëntie of security? Met Kubernetes in AWS zie je het direct en los je problemen snel en adequaat op. [EK3] 

Managed Kubernetes op AWS

Je ziet: Kubernetes draaien op AWS brengt de nodige functionele, praktische en technische voordelen met zich mee. Maar het optimaal opzetten van Kubernetes in AWS is geen klusje dat je zomaar even klaart. Het is een operatie die een stevige hoeveelheid planning en de nodige technische expertise vereist.

Bij ACC ICT kennen we alle ins en outs van Kubernetes en weten we hoe je AWS inzet om het maximale rendement uit het veelzijdige orkestratieplatform te halen. We kunnen je dan ook gericht adviseren en helpen bij het inrichten van Kubernetes op AWS. Kies je voor Managed Kubernetes bij ACC ICT? Dan profiteer je onder meer van:

  • 24/7 support en altijd direct contact met een expert. Wij houden ons doorlopend en proactief bezig met jouw Kubernetes-omgeving
  • Managed Kubernetes is in ons geval geschikt voor applicaties die draaien in elk type cloudomgeving en on-premises
  • We zijn een van de weinige bedrijven in Nederland met de status Kubernetes Certified Service Provider (KSCP)

Deel deze post
Ronald Kers
Ronald behoort tot de harde kern die meer dan 10 jaar in dienst is bij ACC ICT. Als contentmarketeer schrijft Ronald graag over technologische ontwikkelingen binnen de IT-branche. Met een achtergrond als system administrator weet hij als geen ander complexe materie in begrijpelijke taal uit te leggen.