August 1, 2024

Azure security: tools en best practices

Veiligheid in de cloud is essentieel. Azure, het cloudplatform van Microsoft, biedt diverse tools om je cybersecurity te waarborgen. In deze blog bespreken we enkele belangrijke beveiligingstools, zoals Microsoft Defender for Cloud, Azure Sentinel en Azure Firewall. Ook delen we best practices voor een robuuste beveiligingsstrategie, zoals role-based access control, multifactorauthenticatie en het continu monitoren van veiligheidsconfiguraties. Je leest in dit blogartikel hoe je jouw Azure-omgeving optimaal kunt beveiligen.

Draaien jouw applicaties al in Azure en wil je de beveiliging van je cloudomgeving naar een hoger niveau tillen? Ons Azure team heeft ruime ervaring in Azure beheer met security specialisten die de veiligheid van jouw applicaties aanzienlijk verhogen, onder meer door de juiste combinatie van Azure services en tools. Het veilig houden van jouw Azure cloud en applicaties is onderdeel van onze Managed Azure service.

Veiligheid in Azure: securitytools

Azure beschikt over een brede waaier aan hulpmiddelen voor het waarborgen van je cybersecurity. We zetten de belangrijkste hieronder op een rij.

Wil je meer weten over SaaS-beveiliging in het algemeen, lees dan onze blog: SaaS-beveiliging: bescherm je gegevens in de cloud.

Microsoft Defender for Cloud

Microsoft Defender for Cloud is een (uitgebreidere) variant van Defender voor Windows die vooral gericht is op bescherming tegen malware en het geven van notificaties bij bedreigingen. Defender for Cloud breidt die functionaliteiten uit naar cloud-native applicaties en geeft je de mogelijkheid om DevSecOps-capaciteiten in te zetten gedurende het hele proces van softwareontwikkeling. Daarnaast levert Defender for Cloud uitgebreide functionaliteiten voor cloud posture management (CPSM) en beschermt de oplossing servers, containers en databases.

Microsoft Identity Platform

Het Microsoft Identity Platform helpt je bij identiteitsmanagement en het veilig beheren van de toegang tot accounts. De oplossing is volledig compatibel met OAuth 2.0 en OpenID en heeft een portaal voor het beheren van applicaties, een configuratie-API en Powershell.

Azure Sentinel

Sentinel is een SIEM- en SOAR-oplossing die gegevens en beveiligingsincidenten uit allerlei bronnen (ook van buiten Microsoft) verzamelt en deze samenbrengt in één centrale applicatie. Sentinel is in staat om gegevens te verzamelen over complexe cloudinfrastructuren, waardoor je kunt rekenen op coherente (AI-)analyses en snelle reacties op bedreigingen.

Azure Key Vault

Azure Key Vault is een cloudservice voor het veilig opslaan van gevoelige en geheime informatie zoals API-sleutels, wachtwoorden, certificaten of cryptografische sleutels.

Azure Firewall

Azure Firewall is een beheerde netwerkbeveiligingsdienst die je Azure Virtual Network en de bronnen daarin beschermt. De firewall is volledig in te stellen naar je eigen veiligheidsbehoeften en heeft een uitstekende beschikbaarheid en schaalbaarheid. Met Azure Firewall kun je applicatie- en netwerkregelsets maken en handhaven om aan de behoeften van jouw omgeving te voldoen. De dienst is ook volledig geïntegreerd met Azure Monitor, die het mogelijk maakt om logs te verzamelen en te analyseren. De Azure Firewall maakt tevens gebruik van de Microsoft Threat Intelligence feed om jouw netwerk te beschermen tegen bekende onveilige sites.

Azure-security: 8 best practices

Mooie cybersecuritytools en -functionaliteiten zijn één ding. Maar zonder een goede set best practices en een helder digitaal veiligheidsbeleid hebben al die snufjes maar een beperkte waarde. Met de nu volgende best practices maak je écht serieus werk van jouw Azure-security.

1. Gebruik role-based access control (RBAC)

In het geval van role-based access control ken je rechten niet toe op individuele basis, maar op grond van positie, afdeling of locatie. Elke rol gaat gepaard met vaste toegangs- of bewerkingsrechten. Het grote veiligheidsvoordeel van RBAC in Azure? Je voorkomt dat bij het aanmaken van een nieuw gebruikersaccount rechten worden toegewezen voor diensten of locaties waar de medewerker geen toegang tot behoort te hebben. Daarnaast biedt RBAC een duidelijk overzicht van wie toegang heeft tot welke informatie. Dit vereenvoudigt het beheren van toegangsrechten aanzienlijk.

2. Maak van multifactorauthenticatie de standaard

Door van multifactorauthenticatie (MFA) de verplichte standaard te maken binnen je Azure-omgeving en organisatie, moeten gebruikers twee of meer authenticatiestappen doorlopen om toegang te krijgen tot een applicatie, dienst, database, apparaat of document. Dit maakt het werken in Azure een stuk veiliger.

Is dat niet voldoende? Dan kun je nog een stap verder gaan door just-in-time of contextbewuste toegangscontrole in te voeren. Bijvoorbeeld: administratieve toegang kan aan een gebruiker worden verleend voor een specifieke taak gedurende een bepaalde periode. Na afloop van deze periode vervalt de administratieve toegang automatisch. Organisaties die gebruikmaken van IAM-diensten zoals Microsoft Active Directory, kunnen deze oplossingen integreren met Microsoft Entra ID en Rolgebaseerde Toegang (RBAC) implementeren voor hun gebruikers. Deze integratie vermindert de noodzaak om je hele identity management systeem te vernieuwen bij het gebruik van Azure. Bovendien ondersteunt Azure single sign-on (SSO), wat zorgt voor een naadloze gebruikerservaring.

3. Blijf veiligheidsconfiguraties continu beheren en monitoren

In de cloud ontstaan dagelijks nieuwe aanvalsmethoden. Daarom is het essentieel om een proces te ontwikkelen waarmee je de beveiligingsstatus van Azure continu kunt waarborgen. Hier komt continue monitoring om de hoek kijken. Deze aanpak helpt om inbreuken en configuratiefouten te voorkomen die anders over het hoofd zouden worden gezien. Om de werklast te minimaliseren, kies je een monitoringoplossing die gemakkelijk te implementeren is en die kan worden afgestemd op de specifieke behoeften van je organisatie.

Maak gebruik van tools zoals Microsoft Defender for Cloud voor een fundamenteel inzicht in de beveiliging van je Azure-omgeving. De secure score-functie helpt om je beveiligingsstatus te meten en kan dienen als uitgangspunt. Het is echter verstandig om daarnaast gespecialiseerde tools voor cloudbeveiligingsbeheer (CSPM) te gebruiken.

Streef niet alleen naar beter inzicht in je beveiligingsstatus, maar implementeer ook een proces om ontdekte kwetsbaarheden te verhelpen. Aangezien beveiliging een gezamenlijke inspanning vereist, is het belangrijk om elk team dat Azure gebruikt duidelijk te maken dat beveiliging een gedeelde verantwoordelijkheid is, en hen te ondersteunen bij het aanpakken van kwetsbaarheden.

4. Breng Azure-abonnementen onder in management groups

Heb je veel Azure-abonnementen binnen je organisatie? Dan kan het managen van zaken als toegang en compliance voor al die abonnementen best een complexe klus zijn. Azure management groups bieden een overkoepelend bereik. Je organiseert abonnementen in containers (de management groups) en past jouw beheervoorwaarden toe op deze groepen. Alle abonnementen binnen een beheergroep nemen automatisch de voorwaarden over die op de groep van toepassing zijn.

5. Ga uit van zero-trust

Als je kijkt naar de bredere beveiligingsstrategie is zero-trust meestal de beste aanpak voor het veilig houden van je Azure-omgeving. Dit houdt in dat je in beginsel het principe ‘never trust, always verify’ omarmt. Bij zero-trust ligt de nadruk niet alleen op het beschermen van de perimeter, maar ook op het opsporen en aanpakken van laterale dreigingen binnen je netwerk door middel van microsegmentatie. Bij zero-trust is altijd sprake van verifiëren en autoriseren op basis van alle beschikbare gegevenspunten.

6. Filter en controleer netwerkverkeer

Met Azure Network Security Groups en firewalls filter en beheer je effectief netwerkverkeer binnen jouw virtuele Azure-netwerk. Je kunt de filters baseren op IP-adressen, protocollen en poorten, waardoor je verschillende beveiligingsniveaus toepast op gevoelige knooppunten in je service-infrastructuur.

7. Beveilig je opslag goed

Opslag is een van de belangrijkste onderdelen van je IT-ecosysteem. Dit onderdeel goed en veilig inrichten zorgt ervoor dat je in elke situatie snel de juiste gegevens paraat hebt en voldoet aan de belangrijkste regels op het gebied van data- en privacybescherming (AVG, ISO, branchespecifieke standaarden). Met een combinatie van diensten en technologieën als Azure Disk Encryption, blob encryption, file encryption en veilige datatransfers, creëer je een veilige plek voor al je gevoelige en bedrijfskritische data. Met Azure Backup maak je bovendien probleemloos en veilig back-ups van al je belangrijke gegevens, wat goed nieuws is voor de bedrijfscontinuïteit. 

8. Monitor activity logs

Activity logs zijn essentiële hulpmiddelen voor het vinden van bedreigingen die rondwaren of -waarden in je Azure-omgeving. Door activity logs goed bij te houden en te lezen, kun je de oorsprong van een probleem of bedreiging vaak haarfijn tot de kern en het prille begin herleiden. Zo loop je niet achter de feiten aan, herken je bedreigingen tijdig en zorg je ervoor dat ze zich niet uitbreiden (met alle schadelijke gevolgen van dien) binnen je IT-ecosysteem.

9. Kies voor een layered security aanpak

Een gelaagde beveiligingsstrategie, ook wel defense-in-depth genoemd, draait om het toepassen van uitgebreide beveiligingsmaatregelen op meerdere niveaus van je infrastructuur, zoals de applicatielaag, de besturingssysteemlaag, de netwerklaag en de toegangscontrolelaag.

Kort samengevat zorgt een gelaagde beveiligingsstrategie ervoor dat er geen enkel punt van falen is. Zelfs als de beveiligingsmaatregelen op één niveau tekortschieten, kan de aanval op een volgend niveau worden gestopt.

  • Netwerkbeveliging: Maak gebruik van diverse diensten, zoals Azure Firewall, netwerkbeveiligingsgroepen en DDoS-bescherming.
  • Gegevenslaag: Beveilig data zowel in rust als tijdens transport met encryptie en certificaten.
  • Applicatielaag: Begin bij de code met de juiste beoordelings- en testprocedures, en overweeg ook het beheer van API’s en webtoepassingsfirewalls (WAF’s).
  • Detectie en preventie van bedreigingen: Gebruik diensten zoals Microsoft Defender for Cloud, Azure Advanced Threat Protection en Microsoft Sentinel.·  

Conclusie

Een goede cybersecurity is van cruciaal belang als je zonder problemen het beste uit de vele mogelijkheden van Azure wilt halen. De juiste securitytools en -maatregelen helpen je om gebruikersgegevens te beschermen, de integriteit van je applicaties te behouden en downtime door digitale inbraken en cyberaanvallen te voorkomen. Gelukkig biedt Azure een breed en divers spectrum aan handige veiligheidsdiensten en -oplossingen. Tegelijkertijd is het belangrijk om zelf waakzaam te blijven en een heldere securitystrategie te ontwikkelen en te implementeren.

Dat kan nog best een uitdagende klus zijn om alle aspecten van Azure-beveiliging goed te beheren en te weten welke combinatie van tools en best practices op dit moment voor jouw organisatie van toepassing zijn. Onze Azure specialisten kunnen je daarbij helpen. Met onze Managed Azure service is beveiliging van jouw cloudomgeving een van de belangrijkste onderdelen.

Deel deze post
Ronald Kers
Ronald behoort tot de harde kern die meer dan 10 jaar in dienst is bij ACC ICT. Als contentmarketeer schrijft Ronald graag over technologische ontwikkelingen binnen de IT-branche. Met een achtergrond als system administrator weet hij als geen ander complexe materie in begrijpelijke taal uit te leggen.