November 7, 2022

Bescherming voor cryptovaluta in Windows Server 2022

In 2019 schreven we over nieuwe features in de Windows Server 2019. Ook in 2021 nemen we de laatste Windows Server-versie onder de loep. Want een nieuwe versie van Windows Server brengt natuurlijk ook nieuwe features met zich mee. We hebben de vijf meest opvallende features omtrent security op een rij gezet.

De bronafbeelding bekijken

1 – Veilige kerntechnologie

Windows Server 2022 biedt extrabeveiligingsfuncties voor besturingssystemen en hardware via ‘Secured-Core’ servertechnologie.

Secured-core server biedt meerlaagse bescherming tegen bedreigingen. Dit wordt bereikt door Trusted Platform Module2.0 en System Guard. Beide systemen zorgen ervoor dat Windows Server kan opstarten met minimaal risico op firmware gebaseerde kwetsbaarheden.

2 – Speciale bescherming voor cryptovaluta

Windows Server 2022 brengt nieuwe functies om de beveiliging van cryptocurrency-mining te waarborgen.

Door de explosieve groei van de cryptocurrency-industrie wordt deze steeds vaker geconfronteerd met de dreiging van ransomware-aanvallen. De Secured-core-technologie ondersteunt op Virtualization-Based Security (VBS) en op hypervisor gebaseerde code-integrity(HVCI) die systemen beschermen tegen de EternalBlue-exploit.

Deze exploit wordt vaak gebruikt doorhackers om de cryptocurrency-instellingen te doorbreken. VBS isoleert kritiekedelen van het besturingssysteem, zoals de kernel, van de rest van het systeem.

3 – Verbeterde containerisatie

Containers blijven de focus van Microsoft aangezien ze veel worden gebruikt in moderne softwareontwikkeling, om de ontwikkeling van applicaties en implementatie van nieuwe features, securitypatches, etc. eenvoudiger en kosteneffectief kunnen maken.

Microsoft Server 2022 krijgt daarom meer ondersteuning voor Windows-containers, met een dunne en veilige hypervisor om de afhankelijkheden tussen het besturingssysteem van de host en applicaties in containers te verminderen.

Het wordt ook mogelijk om toepassingen uit te voeren die afhankelijk zijn van Azure Active Directory met Group Managed Services Accounts (gMSA) zonder dat het domein lid wordt van de containerhost.

Windows Admin Center maakt het daarnaast ook gemakkelijker om .NET-toepassingen in containers te plaatsen, zodat je jouw toepassingen kunt hosten op Azure Container Registry en ook kunt implementeren op andere Azure-services waaronder AKS, oftewel Azure Kubernetes Service.

Wil je meer weten over werken met Azure Kubernetes Service? Lees hoe Travel Diaries hun kosten in Azure met 50% heeft verlaagd.

Windows Server 2022 biedt ook demogelijkheid om specifieke adapters in clusternetwerken op te nemen of uit te sluiten. Daarnaast vermindert de overhead die gepaard gaat met het runnen van een software gedefinieerd netwerk met naadloze en eenvoudige integratie van Windows SDN-tools met Kubernetes.

4 – Hybride cloud

Windows Server 2022 zal verbeterde Hybrid Cloud-mogelijkheden hebben, aangezien Microsoft belangrijke verbeteringen in Azure Arc uitrolt. Met Azure Arc kun je Windows Server on-premise beheren in multi-cloudomgevingen vanaf één enkel eenvoudig bedieningspaneel.

Je kunt eenvoudig de beheermogelijkheden van Azure beheren en implementeren, waaronder Azure Policy,Azure Defender en Azure Monitor.

Windows Server 2022 heeft een verbeterd Windows Admin Center v2103 met krachtige beheermogelijkheden en functies voor virtuele machines.

5 – Migratie van opslag

In Windows Server 2022 kan je NetApp-arrays migreren naar Windows Server en deze integreren met clusters. NetApp-arrays worden gebruikt voor veilige en geoptimaliseerde opslag in NAS- en SAN-omgevingen voor gegevensanalyse en schijf gebaseerde back-ups.

DFSN-migratie wordt ook ondersteund in Windows Server 2022. Je kunt de Admin Center-GUI gebruiken om roots te integreren en over te dragen voor een naadloze migratie van DFSN.

Windows Server 2022 biedt ook integratietussen Azure File Sync Cloud met SMS. Met Azure File Sync kun je een aantal Azure-bestandsshares cachen op een on-premise Windows Server of VM.

Conclusie

Met de nieuwe integratie kan je de status van je bestandsoverdrachten tussen Azure File sync en de synchronisatiedoelserver zien. Dit helpt je de opslagcapaciteit bij te houden, bestandsoverdrachten te pauzeren en te hervatten en de prestaties in realtime te evalueren. Windows Server 2022 heeft ook hogere overdrachtssnelheden en inventarisvalidatie

Tegenwoordig draait alles om veiligheid en dat is bij Windows Server 2022 niet anders. Het is goed om te zien dat deze ontwikkelingen met Windows Server 2022 verder gaan, ook nu steeds meer bedrijven overstappen naar de cloud.

Deel deze post
Ronald Kers
Ronald behoort tot de harde kern die meer dan 10 jaar in dienst is bij ACC ICT. Als contentmarketeer schrijft Ronald graag over technologische ontwikkelingen binnen de IT-branche. Met een achtergrond als system administrator weet hij als geen ander complexe materie in begrijpelijke taal uit te leggen.