March 13, 2017

Hoe je configuration management aanpakt met SaltStack

In dit blogartikel bespreek ik de configuration management tool SaltStack. Wat is het precies en waar kun je het voor gebruiken? Het zit zo: het beheer van complexe omgevingen met grote aantallen (virtuele) servers wordt in steeds meer IT-omgevingen gangbaar. Een configuration management tool helpt om het beheer van dit soort omgevingen te vereenvoudigen en de workload te verkleinen.

Het werk van een gemiddelde IT-afdeling begint in veel opzichten op dat van een hostingprovider te lijken. Door de ontwikkeling van internet en cloud computing beheert de IT’er bij een grote organisatie al snel tientallen of misschien wel honderden (virtuele) servers. Deze aantallen zorgen voor complexiteit en een hoge workload. Hoe los je dit op? Bij ACC ICT gebruiken we meerdere configuration management tools om onze omgevingen te beheren. SaltStack is één van die tools.

SaltStack: de voordelen

Met SaltStack kun je (virtuele) servers eenvoudig inrichten en aanpassen. Serverconfiguraties sla je op als een soort template (salt state) en pas je toe op andere servers (minions).

Wat zijn de voordelen van deze werkwijze?

Bespaar tijd. Configuraties op grote aantallen servers aanpassen gaat sneller als je een configuratie maar één keer hoeft te maken: in de salt state op de master. Voorbeelden hiervan zijn de uitrol van certificaten, DNS-entries en firewall-instellingen. Voor elk type server maak je als beheerder een salt state aan, zodat je configuraties over dat type servers kunt uitrollen.

Voorkom menselijke fouten. Voor mensen geldt: wie werkt, maakt fouten. Dat geldt niet voor computers. Als je configuraties geautomatiseerd wijzigt via configuration management, is de kans op fouten en problemen een stuk kleiner.

Documenteer je serveromgeving. Als je een configuration management tool gebruikt om een servercluster te beheren, is deze tool automatisch een prima omgeving om de documentatie van dat cluster bij te houden.

Maak een schaalbare omgeving, ideaal voor ‘cattle’. Of je nou een enkel cluster beheert of een hele reeks, de configuraties hoeven maar één keer aangepast te worden. Een master kan minions voorzien. Dit maakt SaltStack ideaal voor het beheer van cattle: grote aantallen (virtuele) servers die samen één doel hebben. Uitval van een server is in die situatie niet erg, er wordt direct een andere machine bijgeschakeld. Voor meer uitleg over de verschillen tussen pets en cattle lees je dit blog artikel van Paul Bijleveld: acc-ict.com/cloud-pets-versus-cattle.

Gebruik het voor werkplekbeheer. Ook het uitrollen van applicaties over servers en pc’s is uit te voeren met SaltStack. Het kan dus ook een instrument zijn voor werkplekbeheer!

Gebruik open source. SaltStack is open source. De tool brengt dus geen peperdure licenties met zich mee en de community helpt mee aan de ontwikkeling van de tool. Dat laatste is weer het gevolg van een nadeel, want de ontwikkelaar heeft geen leger developers tot zijn beschikking.

 

Er zijn meer tools voor configuration management en SaltStack is zeker ook niet het enige stukje gereedschap dat we hier bij ACC ICT voor dit doel gebruiken. Als ervaringsdeskundigen zijn wij in ieder geval enthousiast. Iemand die niet bekend is met het fenomeen krijgt het snel onder de knie en iemand die er wel bekend mee is heeft het binnen no-time aan de praat. Bovendien biedt het master-minion pushmodel voordelen ten opzichte van software die dit model omkeert. Het zorgt ervoor dat je als beheerder de volledige controle hebt over configuraties die je uitrolt.

Heb jij grote aantallen servers in beheer? Dan is SaltStack een goede eerste stap om de beheerlast te verminderen.


Deel deze post
Ronald Kers
Ronald behoort tot de harde kern die meer dan 10 jaar in dienst is bij ACC ICT. Als contentmarketeer schrijft Ronald graag over technologische ontwikkelingen binnen de IT-branche. Met een achtergrond als system administrator weet hij als geen ander complexe materie in begrijpelijke taal uit te leggen.