November 7, 2022

IT-outsourcing is hot: deskundig advies en 100% beschikbaarheid zijn belangrijk

Uit een recent onderzoek van managementbureau Quint en Whitelane Research blijkt dat veel Nederlandse bedrijven hun IT-diensten uitbesteden om zich meer te kunnenfocussen op het verbeteren van hun kernactiviteiten en dienstverlening. Ook kostenbesparing is een belangrijke reden om IT te outsourcen. 79 procent van de respondenten verwacht de komende twee jaar een vergelijkbaar of groter deel van de IT-activiteiten te outsourcen. De meeste IT-outsourcing wordt verwacht in de financiële sector, gevolgd door de maakindustrie. Binnen de publieke sector is de bereidheid om IT te outsourcen het laagst. 86 procent van de ondervraagdebedrijven is tevreden over de samenwerking met de IT-outsourcingspartner.

Van outsourcing naar cloudsourcing

Wat we wel zien is dat de markt van traditionele outsourcing gestaag krimpt. Outsourcing (IT-systemen, inclusief apparatuur en technici, onderbrengen buiten de eigen organisatie) maakt steeds meer plaats voor cloudsourcing. Met cloudsourcing bedoelen we het geheel of gedeeltelijk gebruiken van oplossingen vanuit de publieke cloud. Bekende en populaire voorbeelden zijn SaaS, IaaS en PaaS.

100% beschikbaarheid

Ondanks de uitkomsten van het Quint-onderzoek roept de term IT-outsourcing bij veel bedrijven nog altijd de nodige vragen op. Denk bijvoorbeeld aan vragen als:

●      Is het uitbesteden van IT-diensten nu echt goedkoper?

●      Kan ik mijn IT-omgeving 24/7 zonder problemen benaderen?

Deze vragen zijn niet onlogisch, vooral omdat de wensen en eisen op ICT-gebied per bedrijf verschillen. Met name de beschikbaarheid van bepaalde IT-diensten is van belang, zeker nu organisaties steeds afhankelijker worden van hun IT-omgeving. Bij ACC ICT beschikken we over het vakmanschap om voor en met bedrijven de meest specifieke klantvragen te vertalen naar hoog-beschikbare IT-oplossingen. De norm die we hanteren? 100% beschikbaarheid van de gewenste IT-omgeving. Deze beschikbaarheid wordt gewaarborgd door ACC ICT’s eigengeavanceerde infrastructuur, die is opgebouwd uit ultramoderne datacenters.

Deskundig advies is onontbeerlijk

De continue beschikbaarheid waar wij voorstaan wordt gecompleteerd door deskundig advies. Hoewel cloud computinguitkomst biedt voor diverse omgevingen, is niet elke onderneming al volledige ‘cloud-ready’. Een organisatie die op cloudgebied nog grote stappen moet zetten, heeft vaak meer aan een hybride IT-omgeving, waarbij de ICT-specialist zich richt op zowel conventionele oplossingen als cloudoplossingen. Enkel en alleen werken met cloud-diensten als SaaS en IaaS is dan ook geen doel an sich. Omdat de wensen op ICT-gebied per bedrijf verschillen, is deskundig advies van een gerenommeerde IT-partij noodzakelijk om tot de juiste oplossing te komen. Vanzelfsprekend staat daarom de klantvraag bij ACC ICT altijd centraal. Dankzij een ervaren team van professionals en de eigen datacenter-onafhankelijke infrastructuur, is ACC ICT in staat om bij de meest uiteenlopende ICT-vraagstukken de voor- en nadelen inzichtelijk te maken. De ervaring leert dat de best passende ICT-omgeving vaak niet 100% traditioneel of 100% cloud blijkt te zijn.

Opvallend is daarom dat de helft van de cloud- of outsourcende organisaties tevreden zegt te zijn over de eigen kennis en kunde op het gebied van sourcing-strategie. Volgens Alex van den Bergh, directeur sourcing-advies bij Quints, overschatten deze organisaties zichzelf. Volgens Van den Bergh is het ‘begrijpelijk’ dat bedrijven moeite hebben met transities op ICT-vlak ‘omdat ze er niet vaak mee te maken hebben’. Juist daarom is het volgens de directeur sourcing-advies‘ zorgwekkend’ dat organisaties zichzelf geregeld overschatten.

Op zoek naar een specialist op het gebied van IT-outsourcing?

Het is op IT-gebied altijd verstandig en verantwoord om zelfoverschatting uit te bannen en professionele hulp in te schakelen. Of het nu gaat om traditionele IT-outsourcing of cloudsourcing (SaaS, IaaS en PaaS), bij ACC ICT helpen wij je graag met het realiseren van jouw ideale IT-omgeving. Zowel op technisch als financieel vlak geven wij je deskundig advies.

Deel deze post
Paul Bijleveld
Paul Bijleveld is Managing Director en Senior Partner bij ACC ICT. Hij houdt zich bezig met het uitzetten van de strategie, de ontwikkeling van de organisatie én collega's en de innovatie van cloudinfrastructuren. Om fit te blijven sport hij 3x per week. Driften vindt hij de allerleukste activiteit in de regen. Paul schrijft graag over complexe IT-vraagstukken die herkenbaar zijn voor veel organisaties.