November 7, 2022

Recovery Time Objective (RTO) en Recovery Point Objective (RPO)

Wat zijn de belangrijkste risicofactoren binnen jouw IT-infrastructuur?

Een moderne organisatie kan niet zonder  IT-continuïteit. Hosting kan een uitkomst zijn om dit te realiseren, maar is zeker niet altijd het wondermiddel. Veel hangt af van de voorwaarden op het gebied van Recovery Time Objective (RTO) en Recovery Point Objective (RPO).

Wat zijn de basisvoorwaarden? Beschikbaarheid, flexibiliteit, informatiebeveiliging, geografische locatie, wetgeving en de gevolgen van een faillissement. Er zijn nogal wat aspecten die invloed hebben. Download hier de whitepaper: RTO en RPO toepassingen voor maximale continuïteit en lees je in over belangrijke zaken zoals oplossingen die downtime voorkomen of tot een minimum beperken en vijf mogelijkheden om RTO en RPO te beheersen. 

RTO en RPO helpen je om de voorwaarden te bepalen en het belang van IT-continuïteit vast te stellen:

●       Recovery Time Objective (RTO). Downtime voorkomen we natuurlijk koste wat het kost. Stel dat er toch een calamiteit plaatsvindt die ervoor zorgt dat een applicatie offline gaat: hoe lang duurt het dan voordat de IT-omgeving met de desbetreffende applicatie weer volledig functioneert? Dit drukken we uit in een tijdseenheid: Recovery Time Objective (RTO). Een voorbeeld: een RTO van twee uur garandeert dat de applicatie in het meest extreme geval twee uur offline is.

●       Recovery Point Objective. Naast RTO is er een tweede factor die bepalend is voor de impact van downtime: de hoeveelheid data die verloren gaat. Ook dit wordt uitgedrukt in een tijdseenheid. Een RPO van vier uur betekent dat in het ongunstigste geval alleen de data die verwerkt werden in de laatste vier uur voorafgaand aan het moment van uitval verloren gaan. Alle data die voor dat moment verwerkt werden, blijven behouden. Voor RPO geldt ook dat dit een maximale waarde is. In de praktijk kan er minder data verloren gaan, maar nooit méér.

Oplossing op maat

Aan de hand van een Recovery Time Objective en Recovery Point Objective is het eenvoudiger om het belang van beschikbaarheid in te schatten. Voor de ene organisatie is een on-premises-oplossing met backup in een datacenter passend, een andere organisatie heeft juist behoefte aan een colocatieoplossing of volledig gehoste IT-omgeving binnen de datacenteronafhankelijke infrastructuur. De business bepaalt wat het beste bij jouw organisatie past.


Deel deze post
Ronald Kers
Ronald behoort tot de harde kern die meer dan 10 jaar in dienst is bij ACC ICT. Als contentmarketeer schrijft Ronald graag over technologische ontwikkelingen binnen de IT-branche. Met een achtergrond als system administrator weet hij als geen ander complexe materie in begrijpelijke taal uit te leggen.