Vermijd risico’s bij een faillissement van je hostingprovider of softwareleverancier
Hoewel het een scenario is dat je niet mee hoopt te maken, kan het natuurlijk gebeuren dat een hostingprovider ofsoftwareleverancier failliet gaat. Vanuit het oogpunt van IT-continuïteit is het belangrijk dat je in zo’n geval toegang blijft behouden tot jouw data en de bedrijfskritische applicaties. Onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat dit bewustzijn in de praktijk nogal eens ontbreekt.
Failliete reisorganisaties en garantiefondsen
Zeker als bedrijven of consumenten van doen hebben met gerenommeerde en bekendepartijen, wordt er vaak niet goed nagedacht over de risico’s die gepaard gaan met een faillissement van de leverancier. De reisbrancheorganisatie ANVR, deConsumentenbond, de ANWB en het garantiefonds SGR pleiten bijvoorbeeld voor de wettelijkebescherming van consumenten tegen faillissementen van luchtvaartmaatschappijen.Het verschil tussen een failliete reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij is dat je alleen in het eerste geval geld terugkrijgt bij een bankroet van dedienstverlener. Een veelvoorkomend probleem, want de afgelopen drie jaar gingenmaar liefst zestien Europese luchtvaartmaatschappijen failliet.
Een voorbeeld: ICTroom failliet verklaard
Ookhostingproviders en softwareleveranciers kunnen natuurlijk getroffen worden door een faillissement, waarbij de analogie met de luchtvaartsector opvallendis. Sterker, het komt vaker voor dan menigeen denkt. Dat ook grote spelers kunnen bezwijken, blijkt wel uit het omvallen van ICTroom. Dit bedrijf gold als eenspecialist in het bouwen en inrichten van datacenters en is actief (in totaalheeft ICTroom circa 250 datacenters) in Nederland, Duitsland, Frankrijk,België, Scandinavië en IJsland. Ook de aan ICTroom verbonden Nederlandse bv’s (Onsite Projects, NL Onsite en Nordics Onsite) zijn failliet verklaard. Opvallend, aangezien deze business juist snel groeide op het moment waarop het faillissement werd uitgesproken.
Onzekerheid bij klanten na een faillissement
Een faillissement van jouw hostingprovider of softwareleverancier is dan ook een groot risico in een tijd waarin vrijwel alle organisaties voor hun dagelijkse bedrijfsvoering afhankelijk zijn van de SaaS-oplossingen die ze gebruiken. Het niet functioneren van applicaties of diensten leidt tot inkomstenderving en ontevreden klanten, terwijl bedrijven ook hoge boetes riskeren als privacygevoelige gegevens in de verkeerde handen vallen. Dit laatste is vooral sinds de invoering van de AVG een zeer delicate kwestie.
Vermijd risico’s met een continuïteitsregeling
Wat kun je doen om de bovengenoemde risico’s een stap voor te zijn? Het begint allemaal met bewustwording. Breng allereerst goed in kaart wat de mogelijke consequenties voor jouw bedrijf en andere betrokkenen zijn wanneer je softwareontwikkelaar óf hostingprovider op de fles gaat. Selecteer daarna de partij die de voor jouw organisatie belangrijksterisico’s het beste opvangt. Een goed plan en een gedegen voorbereiding helpen om de schade te beperken.
Een continuïteitsregeling biedt een bepaalde mate van bescherming en garantie bijeen faillissement van de softwareontwikkelaar of hostingprovider. De regeling voorkomt bijvoorbeeld dat bij een faillissement van jouw softwareontwikkelaardata verloren gaan en persoonsgegevens op straat komen te liggen. Het beheer van de SaaS-applicaties wordt bij een faillissement tijdelijk overgenomen door een stichting om jou als klant genoeg tijd te gunnen om naar een structurele oplossing te kijken. Zo krijg je de kans om zorgvuldig te bepalen waar je jouw data wil onderbrengen.
De hardware van een bedrijf valt bovendien niet in handen van curatoren of schuldeisers. Hierdoor kunnen (privacygevoelige) klantgegevens gewoon worden overgedragen aan de rechtmatige eigenaren. De regeling draagt er tevens zorg voor dat zowel de data als de online-applicaties overgaan in de handen van de rechtsopvolgers van het failliete softwarebedrijf of de hostingprovider.