May 7, 2020

Wat maakt een applicatie stateless of stateful?

In IT-omgevingen spelen stateless en stateful applicaties een cruciale rol bij het optimaliseren van softwareontwikkeling en infrastructuur. Het onderscheid tussen deze twee benaderingen bepaalt in grote mate hoe applicaties schaalbaar zijn, hoe ze beheerd kunnen worden en welke invloed ze hebben op de performance van je omgeving. Voor organisaties die werken met Kubernetes, CI/CD-pijplijnen en diverse cloud-diensten is het belangrijk te begrijpen hoe stateless en stateful applicaties functioneren, zodat ze strategische keuzes kunnen maken voor hun infrastructuur.

In dit artikel nemen we onder de loep wat een applicatie stateless of juist stateful maakt en hoe je deze kennis kunt gebruiken om je IT-omgeving te optimaliseren.

Wat betekent 'state' in applicaties?

‘State’ verwijst naar een toestand die kan veranderen. Dit omvat bijvoorbeeld interacties met andere services, gebruikersinstellingen, of data die wordt gelezen en geschreven naar tijdelijke opslag of geheugen. Of een applicatie stateless of stateful is, hangt af van hoe ze met deze 'state' omgaat.

Stateless applicaties

Een stateless applicatie is een applicatie die geen informatie over de status opslaat zodra deze opnieuw wordt uitgevoerd. Elke keer dat de applicatie start, begint ze als het ware ‘schoon’. Een voorbeeld hiervan is de calculator-app op je telefoon: bij elke nieuwe start begint ze op nul en onthoudt ze geen eerdere berekeningen.

Voor moderne IT-infrastructuren, waarin schaalbaarheid en snelle implementatie belangrijk zijn, bieden stateless applicaties veel voordelen. Denk aan containers binnen Docker, waar stateless applicaties snel kunnen worden ingezet vanuit de Docker Hub. Doordat stateless applicaties niet afhankelijk zijn van specifieke opslag of servers, kunnen ze makkelijk worden herstart of vervangen, zonder dat dit impact heeft op de gebruiker.

ACC ICT kan helpen bij het creëren van deze veerkrachtige infrastructuren. Met onze Managed Kubernetes-dienst kunnen stateless applicaties eenvoudig worden beheerd en opgeschaald, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over serveruitval of complexe storage-systemen. Wij zorgen ervoor dat je altijd over de juiste omgeving beschikt om je applicaties snel en efficiënt in te zetten.

Stateful

Een stateful applicatie daarentegen onthoudt de status waarin ze zich bevond, zelfs na herstart. Dit betekent dat ze essentiële gegevens bewaart, zoals gebruikersvoorkeuren of recent geopende bestanden. Veel applicaties die we dagelijks gebruiken – zoals e-commerceplatforms of databases – moeten bijvoorbeeld klantgegevens of sessies bewaren, wat hen stateful maakt.

Het managen van stateful applicaties vereist betrouwbare en veilige opslag. Hierbij is het belangrijk dat je kiest voor een solide infrastructuur waarin je kunt vertrouwen op continue beschikbaarheid en redundante opslag. ACC ICT biedt oplossingen, zoals Managed Hybrid Cloud en Managed Multi Cloud, waarbij we zorgen voor veilige opslag en schaalbaarheid. Zo ben je verzekerd van optimale performance, zonder dat je risico loopt op data-verlies of uitval bij hardwarestoringen.

Stateless en Stateful

Moet alles dan stateless?

Naarmate containers in bredere zin worden gebruikt, zijn de grenzen aan lege stateless-containers maar al te duidelijk geworden. Veel van de toepassingen die nu in containers worden gebruikt, zijn niet geschreven met containertechnologie in het achterhoofd. Het zijn bestaande ‘legacy’-applicaties die zijn omgebouwd voor het gebruik in of met containers. Deze applicaties zijn meestal stateful en zijn waarschijnlijk sterk afhankelijk van bepaalde data (states). Het volledig stateless maken van deze applicaties is heel veel werk en in de praktijk bijna ondoenlijk.

Door vooraf goed te plannen en te bepalen wat de applicatie in jouw specifieke geval nodig heeft, kun je de performance, schaalbaarheid en de beheersbaarheid van jouw IT-omgeving optimaliseren. Of je daarbij het beste kunt opteren voor stateless of stateful, hangt af van jouw persoonlijke behoeften en wensen. Een belangrijk voordeel van stateless is dat je nog steeds kunt werken op de cliënt als de server tijdelijk niet beschikbaar is. De status van een transactie gaat niet verloren. De server wordt opnieuw opgestart, en de transactie wordt hervat (Rest). Maar voor veel toepassingen en taken voldoen ook deels stateful-applicaties die zijn geoptimaliseerd voor het gebruik met containers.

Welke optie past bij jouw organisatie?

De keuze tussen stateless en stateful hangt af van de behoeften van je applicaties en IT-omgeving. Stateless applicaties zijn ideaal wanneer je behoefte hebt aan hoge schaalbaarheid en snelle herstart bij uitval. Maar voor applicaties die belangrijke gegevens of gebruikerssessies moeten onthouden, zijn stateful oplossingen vaak onmisbaar.

Conclusie

Zowel stateless als stateful applicaties hebben hun eigen sterke punten en toepassingsgebieden. Het kiezen van de juiste aanpak hangt af van jouw specifieke behoeften. Door een slimme combinatie van stateless voor schaalbaarheid en stateful voor essentiële data-opslag, kun je je IT-omgeving flexibel en toekomstbestendig maken.

Wil je weten hoe ACC ICT je kan helpen met het inrichten van een optimale applicatieomgeving, of het nu gaat om stateless of stateful? Neem dan gerust contact met ons op.

Deel deze post
Ronald Kers
Ronald behoort tot de harde kern die meer dan 10 jaar in dienst is bij ACC ICT. Als contentmarketeer schrijft Ronald graag over technologische ontwikkelingen binnen de IT-branche. Met een achtergrond als system administrator weet hij als geen ander complexe materie in begrijpelijke taal uit te leggen.