Cloud; gedegen is het nieuwe sexy
In de blog: “Wat WC Eend en Public Cloud met elkaar gemeenschappelijk hebben”, heb je kunnen lezen dat public cloud weliswaar door de grote cloud providers als de nieuwe standaard is bestempeld, maar wellicht helemaal zo standaard niet zou moeten zijn. Steeds vaker bereiken ons geluiden uit de markt (onder andere via IDC, Computable en onze eigen klanten) dat organisaties applicaties of gegevens van een publieke cloud hebben gemigreerd naar een private cloud of een (eigen) datacenter en een hybride cloud strategie kiezen. Bijvoorbeeld door een deel (Computable schrijft zelfs de helft) van de publieke-cloud-applicaties in de nabije toekomst te verplaatsen naar een private of on-premise omgeving.
Cloud repatriëring
Bijzonder is dat door IDC met name Europese bedrijven genoemd worden – speciaal de Nordics en de Benelux – als de partijen die voor een deel van de workload een terugtrekkende beweging maken, meer dan bijvoorbeeld Amerikaanse bedrijven. Tevens is onderzocht welke overwegingen aan het repatriëren ten grondslag lagen. Uit dit onderzoek blijkt dat veel bedrijven die ooit de ‘public cloud first’ strategie volgden, tegen hogere kosten aan liepen, prestaties zagen afnemen en nieuwe uitdagingen op het gebied van compliance ondervonden.
De strategie om alle workloads naar dezelfde public cloud te migreren wordt door deze bedrijven herzien naar een workload specifieke overweging: ‘Wat vraagt een type workload van een IT-omgeving en wat is daar een optimaal cloudplatform voor?’
Als we deze repatriëring trend nader onder de loep nemen vermoeden wij dat bij de initiële besluitvorming, leidend tot de ‘public cloud first’ strategie, wat te snel is gehandeld. Wellicht is zelfs voorbijgegaan aan een belangrijk onderdeel van zo’n proces: De waarom-vraag minstens 5 keer stellen. Niet ingewikkeld qua theorie, maar in de praktijk vaak toch lastig om deze ‘oefening’ goed uit te voeren en de juiste mensen hierbij te betrekken.
Gedegen is ACC ICT
Bij ACC ICT hebben we daar de nodige ervaring mee, zowel met het te snel naar de conclusie toe redeneren als de oneindige zoektocht naar het naadje van de kous. Al doende leert men. Maar goed, we hebben door onze rijke historie (opgericht in 1977), natuurlijk ook al de nodige tijd gehad om van onze fouten te leren. Wij staan, naast innovatie, bekend om IT-continuïteit, gedegen processen en een nuchtere benadering: ‘liever goed dan effe snel’. Dat klinkt op het eerste gehoor niet zo ‘sexy’ als de nieuwste ‘fast, hip and happening IT kids on the block’. Echter het begint er zo langzamerhand op te lijken dat gedegenheid, continuïteit en nuchterheid misschien wel sexy-er is dan ooit. Wij stellen onze klanten al heel lang minstens een aantal keer de ‘waarom’-vraag: Waarom wil je dit? Wat is het business critical deel van je omgeving? Wat zijn de karakteristieken van dat deel? Wat levert het je op? Wie profiteert van een migratie en op welke punten? Hoe draagt dit bij aan het bereiken van je doel? En: Hoe ziet de organisatie er over 5 jaar uit, waar werk je naartoe?
Ook als een klant bij ons met een concrete hulpvraag komt om alles naar de cloud te verhuizen stellen wij ‘de waarom-vraag’ opnieuw. Verleidelijk en het gemakkelijkst is om gewoon ‘ja’ te zeggen, een offerte uit te brengen en de boel te migreren. Dat klinkt zelfs als klantgericht. Het is des te moeilijker en soms ook best confronterend en vervelend voor een klant als wij eerst op de rem trappen en blijven doorvragen op iets waarvan de ander zegt: dat stadium waren we al voorbij.
Echter, wij geloven heilig dat deze stap vooraf gaat aan een gedegen besluit tot migratie naar (en evenzo goed repatriëring uit) de cloud: De strategie van de organisatie onder de loep nemen en daarop gebaseerd de strategie van IT uitwerken. Van daaruit inzichtelijk maken wat een overstap op gaat leveren en welke risico’s daar mogelijk mee gepaard gaan. Terug naar de tekentafel, om het doel niet te verwarren met het middel.
Download hier de whitepaper: Vergelijking public clouds - Azure vs AWS vs Google Cloud.
Conclusie
De moraal van dit verhaal? Even snel en goed gaan niet samen. Laat je niet verleiden tot snelle beslissingen. Sta bij iedere nieuwe IT-ontwikkeling eerst uitgebreid stil bij je strategie. Doe dan onderzoek naar de nieuwe trends, stel jezelf 5 keer die waarom-vraag. Betrek een sparring partner bij je proces waar je je ideeën aan kunt toetsen en die je dan nog eens vraagt: waarom wil je dit ook alweer? Vervelend? Absoluut! Gas geven is leuker dan remmen. Overigens geven we graag gas, maar wel als alle lichten gecheckt zijn en op groen staan. Dus wij zeggen vol overtuiging: ‘gedegen is het nieuwe sexy.’ Luister hier de Podcast – Cloud ready (of toch niet?).