De cloud: van Pets versus Cattle naar Pets én Cattle
Cloud computing is al jaren een term en begrip in IT-land. In het begin was het voor het bedrijfsleven meer een hype dan werkelijkheid, in de afgelopen jaren heeft het echter daadwerkelijk voet aan de grond gekregen. Toch twijfelt menig IT-manager of IT-beheerder nog steeds. Is het verstandig om mijnapplicatie in de cloud onder te brengen? En waar is dit dan van afhankelijk? Om te helpen een afweging te maken, riep een prominent medewerker van Microsoft ooit de metafoorpets versus cattle in het leven.
Een pet (oftewel huisdier) wordt met liefde verzorgd, krijgt een naam en staat zijn baasje dicht aan het hart. Cattle (oftewel vee), staat minder dicht bij de eigenaar en wordt niet zelden gezien als een middel om geld te verdienen. Nu de vertaalslag. Wie voor het cloud tijdperk al servers beheerde, herkent zich in de ‘pet’-omschrijving: zorg goed voor (kostbare) servers, geef ze een creatieve naam en wees altijd bedacht op mogelijke issues. Hoe belangrijker een applicatie is voor de organisatie, hoe hoger de druk op IT om goed voor de server te zorgen en bijvoorbeeld uitwijk en back-up in te regelen.
Maar hoe zit dat dan vandaag de dag, nu de doorsnee organisatie veel sterker afhankelijk is van IT en specifieke applicaties? In mijn optiek verlangt vrijwel iedere moderne organisatie een hoge schaalbaarheid en continuïteit van haar IT-omgeving. De vraag is: wat is die beschikbaarheid je waard? En realiseer je dat met Pets, of met Cattle?
De cloud: pets versus cattle
Cloudtechnologie heeft namelijk een andere benadering geïntroduceerd. Voor enterprise applicaties(pets) was het voorheen noodzakelijk om de complete infrastructuur en het bijbehorende serverpark redundant uit te voeren. Dit om te voorkomen dat uitval van hardware leidt tot stilstand van de applicatie. Een dergelijke applicatie kan nu in een ‘standaard’ private of public cloudomgeving goed gedijen, maar de zorg voor de server blijft een belangrijk thema.
In de cattle-benadering is het functioneren van de applicatie niet afhankelijk van individuele servers of de ingeregelde uitwijk. Nee, een (virtuele) server wordt bij disfunctioneren simpelweg vervangen door een nieuwe, zonder dat een eindgebruiker of eindklant daar ooit iets van merkt. Denk aan webapplicaties, aangeboden door online dienstverleners, die altijd bereikbaar moeten zijn voorgebruikers. Een dergelijke cloud native applicatie vaart wel bij een uitermate snel schalende cloudoplossing, waarop beschikbaarheid kan worden gerealiseerd door bij uitval van een server automatisch een nieuwe server op te schakelen.
Cloud: Pets én Cattle
Kortom, zowel het huisdier als de kudde vee hebben hun eigen voor- en nadelen. Maar dat betekent niet dat een organisatie bij een gang naar de cloud verplicht wordt te kiezen tussen de ene of de andere oplossing. Voor elk proces of onderdeel van een organisatie is de vraag opnieuw te stellen: welke propositie past hier het best bij? Voor sommige applicaties of bedrijfsonderdelen is een kudde vee ideaal, in andere gevallen wil je de data in kwestie en de controle over de omgeving bij jezelf houden. Het mooie van de huidige fase in het cloudtijdperk is dat de verschillende vormen gecombineerd kunnen worden. Hierdoor is het mogelijk voor één applicatie bijvoorbeeld de back-end servers als ‘pet’ te behandelen, waarbij tegelijkertijd de front-end server een cattle-behandeling ondergaan. De metafoor waar deze blogpost om begonnen is, zou dan ook niet Pets versus Cattle, maar Pets én Cattle moeten zijn.
Paul Bijleveld is Managing Director van ACC ICT.
Niets missen over huisdieren, vee, en de private-, publieke- en hybride cloud? Volg ACC ICT op Youtube, Twitter en LinkedIn.