November 7, 2022

Kubernetes 1.18: meer functionaliteit en een verbeterde betrouwbaarheid

Kubernetes 1.18 wordt door het ontwikkelteam een fit-en-finishrelease genoemd. Er is namelijk enorm veel werk verzet om de bètafuncties en stabiele functies te verbeteren en gebruikers zo een betere ervaring te bieden.

 

De Kubernetes-community heeft een flinke inspanning geleverd om nieuwe functies aan Kubernetes 1.18 toe te voegen. Daarnaast is de betrouwbaarheid van Kubernetes verbeterd en is de bestaande functionaliteit uitgebreid. We zetten de belangrijkste verbeteringen voor je op een rij.

Wil je weten of jouw organisatie klaar is voor Kubernetes? Download hier de whitepaper voor overstappen naar Kubernetes.

De introductie van Windows CSI-ondersteuning voor Kubernetes

In Kubernetes 1.18 is de alfaversie van CSI Proxy voor Windows uitgebracht. CSI Proxy maakt CSI-stuurprogramma’s op Windows mogelijk door containers in Windows de gelegenheid te geven om bevoorrechte opslagbewerkingen uit te voeren.

Ingress uitbreiden en de verouderde annotatie vervangen

Kubernetes 1.18 herbergt twee belangrijke toevoegingen aan Ingress: een nieuw PathType-veld en een nieuwe IngressClass-resource.

  1. In het veld PathType kun je specificeren hoe paden moeten worden vergeleken. Naast het standaard implementatie-specifieke type zijn er nu nieuwe Exact- en Prefix-padtypen.
  2. De IngressClass-resource wordt gebruikt om een type Ingress binnen een Kubernetes-cluster te beschrijven. Ingresses kunnen de klasse waaraan ze zijn gekoppeld specificeren door een nieuw IngressClassName-veld te gebruiken.

Kubernetes Topology Manager

De Topology Manager maakt de NUMA-uitlijning van CPU’s en apparaten (zoals SR-IOV VF’s) mogelijk. Zo kun je jouw workloads uitvoeren in een omgeving die is geoptimaliseerd voor lage latentie. Voorafgaand aan de introductie van de Topology Manager, namen de CPU en Device Manager onafhankelijk van elkaar beslissingen over de toewijzing van middelen. Dit kan leiden tot ongewenste toewijzingen op systemen met meerdere sockets, waardoor de prestaties van kritieke applicaties afnemen.

Server-side Apply

De nieuwe versie van de functionaliteit ‘Server-side Apply’ volgt en beheert wijzigingen in velden van alle nieuwe Kubernetes-objecten. Zo weet je altijd welke bronnen je wanneer hebt veranderd.

Wil je meer weten over Kubernetes 1.18? Neem gerust contact met ons op.


Deel deze post
Ronald Kers
Ronald behoort tot de harde kern die meer dan 10 jaar in dienst is bij ACC ICT. Als contentmarketeer schrijft Ronald graag over technologische ontwikkelingen binnen de IT-branche. Met een achtergrond als system administrator weet hij als geen ander complexe materie in begrijpelijke taal uit te leggen.