November 7, 2022

Kubernetes 1.24: de top 5 verbeteringen

Het is zover, op 3 mei 2022 wordt Kubernetes 1.24 gereleaset. Deze release brengt in totaal 46 verbeteringen, die te vergelijken zijn met de 56 van Kubernetes 1.22 en de 45 van Kubernetes 1.23. Wederom zullen er weer boordevol nieuwigheden tussen zitten. Wat kun je verwachten van Kubernetes 1.24? In deze blog lees je onze top 5 verbeteringen.

1. Dockershim verwijderen

Docker bevindt zich sinds het begin in het Kubernetes landschap. Naarmate er andere opties voor container runtime naar voren kwamen, ontstond er een initiatief om deze te standaardiseren onder de Container Runtime Interface (CRI). Vervolgens is Dockershim ontworpen als een dunne software-laag om Docker als container runtime te gebruiken. Dockershim is verouderd in versie 1.20 en zal in versie 1.24 worden verwijderd. Dit is een kritieke wijziging, vooral wanneer je vertrouwt op de Docker-engine, zoals het uitvoeren van Docker-opdrachten in een pod of vertrouwen op de Docker-registerconfiguratie op het knooppunt. Als je Docker gebruikt als je container-runtime en nog steeds Dockershim gebruikt, is het tijd om deze te verwijderen en over te schakelen naar een CRI-compatibele runtime.

2. Kubelet

De kubelet is een Kubernetes-agent die op elk knooppunt wordt uitgevoerd en functioneert als een brug tussen de Kubernetes-API en de knooppuntservices. Kubernetes 1.24 biedt een nieuwe Prometheus-statistiek voor de kubelet die het aantal Out-Of-Memory-gebeurtenissen registreert die in een container plaatsvinden. Dit biedt dieper inzicht in terugkerende problemen in Kubernetes-bewerkingen wanneer geheugenbeperkingen niet voldoen aan containergebruik en -behoeften. Met behulp van deze nieuwe statistiek kunnen SRE's de hoofdoorzaak van een probleem beter begrijpen en beter bepalen of het een terugkerend probleem is of een randgeval. Snellere probleemoplossing, dus meer tevreden gebruikers.

3. Networking SIG

Networking SIG is verantwoordelijk voor componenten, API’s en interfaces om de netwerkmogelijkheden van workloads en Kubernetes-clusters bloot te leggen. De kube-proxy draait in elke Kubernetes node. In eerste instantie probeerde kube-proxy om twee poorten te openen die door IPv6ZeroCIDR en IPv4ZeroCIDR werden getriggerd. De eerste poging slaagde, maar de tweede mislukte. In Kubernetes 1.24 wordt dit probleem verholpen doordat de nodeAddresses van proxies alleen nog de adressen bevat voor zijn IP-familie. Kubernetes 1.24 bevat ook een aplpha feature dat mogelijk maakt om service IP ranges voor statische en dynamische IP toewijzing te reserveren.

Pods kunnen met elkaar communiceren in Kubernetes via de Service resources. Er worden in Kubernetes op twee manier IP-adressen aan Service-bronnen toegewezen. Dit is statisch met gebruikersspecificatie of dynamisch vanuit een IP-bereik. Bij het kiezen van een statisch IP kunnen gebruikers echter een toegewezen IP selecteren, wat connectiviteitsproblemen zal veroorzaken. Kubernetes 1.24 maakt het mogelijk om twee reeksen te scheiden voor cluster IP-toewijzing.

4. Cloud Provide SIG

Cloud Provider SIG richt zich op het ontwikkelen en onderhouden van cloud provider integraties als extensies of add-ons. Add-ons zijn uitbreidingen die met Kubernetes werken om nieuwe functionaliteiten toe te voegen. Clusterbeheerders configureren en installeren de cluster add-ons op hun Kubernetes clusters. In Kubernetse 1.24 is de cluster add-on voor het dashboard van Kubernetes verwijderd. Als je Kubernetes-clusters maakt en de dashboard add-on installeert, moet je je scripts en tooling herzien.

5. CSI volume status monitoring

De mogelijkheid om een zijspan te laden om de status van persistente volumes te controleren, is een welkome toevoeging. De clusterbeheerder kan nu beter en sneller reageren op de gebeurtenis. Denk bijvoorbeeld aan persistente volumes dat buiten Kubernetes verwijderd wordt. Dit zal de betrouwbaarheid van je Kubernetes-cluster verbeteren.

Conclusie

Het is goed dat er voortdurend vooruitgang geboekt wordt bij verbeteringen van Kubernetes, waardoor nieuwe clusters een steeds veiliger voortuitzicht bieden voor zowel gebruikers als operators. Lijkt het je leuk om op de hoogte te blijven over de nieuwste ontwikkelingen omtrent Kubernetes? Meld je hier aan voor de komende meetups over Kubernetes.

Download hier de whitepaper: overstappen naar Kubernetes waarin belangrijke zaken worden besproken zoals wat de kenmerken en toepassingen zijn van Kubernetes, hoe je je ontwikkelteam voorbereidt op het werken met Kubernetes, wat Kubernetes oplevert en nog veel meer!

Deel deze post
Ronald Kers
Ronald behoort tot de harde kern die meer dan 10 jaar in dienst is bij ACC ICT. Als contentmarketeer schrijft Ronald graag over technologische ontwikkelingen binnen de IT-branche. Met een achtergrond als system administrator weet hij als geen ander complexe materie in begrijpelijke taal uit te leggen.