November 7, 2022

‘’Iets toevoegen aan de werkvreugde van mijn collega’s, daar krijg ik energie van!’’

Maak kennis met onze Office Manager en tevens onze rots in de branding; Nicole Laukens. Nicole is al bijna zeven jaar werkzaam bij ACC ICT. Toen ze bij ACC ICT binnenkwam was de IT-branche geheel nieuw voor haar, maar inmiddels heeft ze haar weg helemaal gevonden. Ze vertelt ons over haar rol binnen het bedrijf en over de verhuizing naar het nieuwe kantoorpand.

Voordat ze bij ACC begon had Nicole nog geen ervaring de IT-branche. Ze heeft de opleiding Sporteconomie gevolgd en voorheen heeft ze onder andere gewerkt op de communicatieafdeling van een drukkerij. ‘Ik had totaal geen technische kennis toen ik bij ACC begon en eigenlijk nog steeds niet. Haha,’ zegt Nicole. Dat ze niet over een technische achtergrond beschikte heeft haar nooit tegengehouden om bij ACC te werken. ‘Ik heb natuurlijk wel uitleg gekregen en inmiddels werk ik hier al bijna zeven jaar, dus dan krijg je wel wat mee. Maar binnen mijn rol als Office Manager is technische kennis niet noodzakelijk,’ zegt Nicole. Als office manager houdt ze zich voornamelijk bezig met de administratie en de facturatie. Daarnaast rapporteert Nicole elke week de productiviteitscijfers tijdens de Weekly en maakt ze elke maand managementrapportages voor het managementteam. Verder is Nicole verantwoordelijk voor het wagenparkbeheer, facilitaire zaken, organiseren van bedrijfsuitjes en was zij dé spin in het web tijdens de verhuizing naar ons nieuwe kantoorpand.

Het aantal dames binnen het bedrijf groeit in rap tempo

Toen Nicole zeven jaar geleden binnenkwam bij ACC, was het bedrijf net verhuisd naar de vorige locatie op de Edisonbaan in Nieuwegein. Nicole was de elfde medewerker die bij het bedrijf kwam werken. Sindsdien is het bedrijf alleen maar gegroeid en het aantal medewerkers meer dan verdubbeld. ‘Ik ben de eerste Office Manager bij ACC. Hiervoor voerde Werner (operations manager) deze taken uit, maar op een gegeven moment had Werner er geen tijd meer voor. Aangezien hij het steeds drukker kreeg met operationele taken, werd het dus tijd om dat werk uit te besteden,’ vertelt Nicole.

De IT-wereld wordt over het algemeen gezien als een echte ‘mannenwereld’ en aan Nicole werd dan ook de vraag gesteld of ze dit wel wilde. ‘Ik vond het geen probleem, want bij toeval heb ik altijd gewerkt in een mannenomgeving. Ik wist eigenlijk niet beter, dus ik heb er totaal geen moeite mee,’ vertelt Nicole. Een aantal jaar is Nicole de enige dame geweest bij ACC, maar tegenwoordig groeit het aantal dames binnen het bedrijf in rap tempo. ‘Dat is een leuke ontwikkeling’, zegt Nicole. Het aantal dames binnen het bedrijf breidt zich niet alleen uit, maar over de hele linie verandert en groeit de organisatie. ‘Toen ik kwam was er één functie voor sales en marketing binnen het bedrijf en nu is er een afdeling voor zowel sales als marketing. Dat zorgt natuurlijk ook voor andere verhoudingen binnen de organisatie. Voorheen waren er alleen maar IT’ers, nu is twee derde IT’ers en bestaat een derde uit marketing, sales en management. Hierdoor is de sfeer en dynamiek veranderd,’ aldus Nicole.

Bij groeien hoort ook verhuizen naar een nieuw groot kantoorpand

Niet alleen het aantal dames breidt zich binnen ACC uit, maar over de hele linie groeit het bedrijf. Bij dit groeiend aantal medewerkers en met het oog op de ambitie van ACC om door te groeien naar 50 medewerkers, is het bedrijf verhuisd naar een nieuw kantoorpand. Voordat de verhuizing plaats kon vinden is het nieuwe kantoorpand eerst flink verbouwd. Nicole was verantwoordelijk voor deze verbouwing en het managen van dit grote project. Ze was de spin in het web en hield contact met alle betrokken partijen. Ook werd er een projectgroep opgericht, die bestond uit een multidisciplinair team zodat alle afdelingen gehoord werden. Dit team verzamelde informatie vanuit de hele organisatie zodat er door iedereen meegedacht kon worden over de indeling en inrichting van het nieuwe kantoorpand. En zo konden we aan bijna alle wensen voldoen.

Ons nieuwe kantoor zorgt letterlijk voor meer verbinding tussen medewerkers

We hebben voor de indeling van het kantoorpand bij alle medewerkers geïnventariseerd hoe en waar zij het liefst werken. ‘De meeste collega’s vinden het fijn om op een vaste plek in een afgesloten ruimte te werken. We hebben daarom gekozen iedereen een eigen vaste werkplek aan te bieden en te kiezen voor een zogenaamde cellenstructuur. Alle medewerkers hebben hierdoor een eigen werkplek en werken met een beperkt aantal personen in één kantoorruimte. Uiteraard wilden we het niet teveel compartimenteren, daarom hebben we gekozen om veel met glas te werken,’ legt Nicole uit. ‘Om de verbinding te behouden tussen de eerste en tweede verdieping, hebben we gekozen voor een interne trap. Deze trap maakt de verdiepingen tot één geheel, dit zorgt voor verbinding tussen de medewerkers. Ik denk dat dit een van de beste keuzes is geweest die we in het pand hebben gemaakt,’ zegt Nicole.

Nicole vertelt dat Paul – managing director van ACC - ook veel zelf ontworpen en getekend heeft tijdens het voortraject. Hij heeft bijvoorbeeld de lunchruimte bedacht, die ook als  ruimte kan dienen voor de kwartaalmeetings. ‘Ons doel was om een plek te creëren waar we met z’n allen kunnen zitten tijdens bijvoorbeeld een kwartaalmeeting. Dat is nog best een uitdaging, want naast dat het sfeervol moet worden, moet het ook multifunctioneel zijn. Paul kwam elke ochtend met een nieuwe schets, haha,’ vertelt Nicole. Na de verbouwing van 3,5 maand was het in september 2021 dan eindelijk zover; ACC kon verhuizen naar het nieuwe kantoorpand. De aanloop naar de verhuizing toe was voor het bedrijf nog wel even spannend, want veel werkzaamheden hebben in de laatste paar weken plaatsgevonden. Nicole vertelt dat ze soms met haar handen in het haar zat, bijvoorbeeld toen op 13 september het plafond nog open was en er nog geen één glaswand stond. Ze dacht toen: “Ik weet niet hoe we ooit op 24 september kunnen verhuizen”. Gelukkig is dit uiteindelijk helemaal goed gekomen en verliep de verhuizing heel soepel. ‘Op de bewuste vrijdag (24 september) zijn we verhuisd en maandag kon iedereen probleemloos in het nieuwe kantoor werken. Dat was een hele opluchting!’ aldus Nicole.

Naast de spannende momenten heeft Nicole de verbouwing en verhuizing als een heel leuk project ervaren. Het voortraject, waarbij de indeling van het kantoorpand moest worden bepaald vond ze het leukst. Het brainstormen en de knopen doorhakken samen met het projectteam en het architectenbureau was iets waar ze veel energie uit haalde. Ook vond ze het heel fijn dat ze echt iets concreets en tastbaars voor de hele organisatie kon betekenen. ‘Dat maakt mijn werk erg zinvol; echt iets voor de organisatie betekenen en iets toevoegen aan de werkvreugde van mijn collega’s. En het wordt gewaardeerd, want ik krijg heel veel positieve reacties’ zegt Nicole.

Bekijk hieronder een rondleiding door ons nieuwe kantoor

Bedrijfsuitjes

‘Gelukkig is verhuizen geen vast onderdeel mijn werkzaamheden én hoef ik me na dit project ook niet  te vervelen want ook de bedrijfsuitjes, evenementen én presentjes vallen onder mijn verantwoordelijkheid’, vertelt Nicole. Nicole zorgt er namelijk voor dat er na iedere kwarttaalmeeting met de gehele organisatie een etentje gepland wordt. Nu, in coronatijd, probeert ze het op een andere manier te doen. Zo heeft ze na één van de kwartaalmeetings van vorig jaar borrelhapjes bij alle medewerkers thuis laten bezorgen. Om beurten zag je iemand achter zijn scherm vandaan gaan om de hapje in ontvangst te nemen, super leuk. En zo heb je, weliswaar via Zoom, toch nog een gezamenlijk ‘momentje’. ‘Ik heb gedurende de eerste lockdown het voortouw genomen om onze collega’s iedere week een hart onder de riem te steken door een presentje te sturen. Qua ‘waarde’ stelde het weinig voor, maar dat mensen op een gegeven moment blij waren dat het woensdag was omdat er dan iets afgeleverd werd was leuk. Dat stimuleerde het teamgevoel enorm. En wat ik zeg,  uiteindelijk ging het om bijvoorbeeld cadeaubonnen van Pathé thuis, fruit, een boek, een onesie, etc. geen dure dingen ofzo’, vertelt Nicole. Daarnaast organiseert Nicole minstens één keer per jaar een bedrijfsuitje met alle medewerkers. ‘We zijn bijvoorbeeld een keer gaan skiën in SnowWorld,’ vertelt Nicole. ‘En het jubileumfeest met onze relaties, ter ere van ons 40-jarig bestaan was echt een succes. Maar… het weekendje naar Antwerpen met (bijna) alle collega’s spande de kroon! We hebben toen zoveel lol gehad. Met name door het spel The Game. We werden ongemerkt een spel ingeloodst en op een geven moment wist niemand meer wat nu echt en wat in scene gezet was. Geweldige verhalen! Dit jaar bestaat ACC 45 jaar, Nicole hoopt dat we dit uitgebreid kunnen vieren: ’Het zou toch leuk zijn als we, met corona achter de rug, met alle collega’s én onze relaties het 45-jarig jubileum van ACC ICT in het spiksplinternieuwe kantoorpand kunnen vieren!’

Deel deze post
Marloes Lucas Luyckx
Marloes heeft een brede interesse in Marketing, HR en Employer Branding en is trendwatcher en contentmarketeer bij ACC ICT. Marloes schrijft bij ACC ICT prachtige verhalen over collega's en nieuwe ontwikkelingen binnen ACC.