Monitoring in de public cloud: 7 best practices
Cloudcomputing is in de afgelopen decennia uitgegroeid van een nichetechnologie tot een veelgebruikte oplossing voor organisaties. Tegenwoordig maken de meeste organisaties gebruik van cloudtechnologie, vaak in de vorm van hybride cloudoplossingen. Cloudtechnologie kan worden gebruikt voor verschillende toepassingen, zoals software hosting, platformbeheer en IT-infrastructuur. Met name de public cloud biedt veel praktische voordelen, zoals gebruiksgemak en flexibiliteit. Echter, de toegenomen populariteit van de public cloud vraagt om goede monitoring om de beschikbaarheid en veiligheid van de cloudomgeving te waarborgen. Gelukkig zijn er diverse tools en best practices beschikbaar om monitoring in de public cloud professioneel aan te pakken. In dit blogartikel lees je alles wat je moet weten over monitoring in de public cloud.
De voordelen van cloudmonitoring
Voordat we ingaan op de verschillende typen cloudmonitoring en de best practices, is het belangrijk om eerst te benadrukken wat het nut ervan is. Hieronder een opsomming van de voornaamste voordelen.
- Door de cloud continu en zorgvuldig te monitoren, slinkt de kans op kostbare datalekken en veiligheidsincidenten.
- Het bewaken van cloudactiviteiten en -prestaties maakt het makkelijker om de performance op peil te houden en de gezondheid van je IT-infrastructuur te bewaken.
- Met een goede monitoring maak je optimaal gebruik van de schaalbaarheid van de public cloud. Je stemt resources precies af op je behoeften en workloads en voorkomt zo over- of onderbenutting van je cloudomgeving. Bovendien houd je zo greep op de kosten.
- Cloudmonitoring maakt het makkelijk om eindgebruikers een optimale IT-ervaring te bieden. Je weet wat ze nodig hebben en kunt daar de cloudomgeving naar inrichten.
De verschillende typen cloudmonitoring
De cloud is, anders dan de monolithische systemen van weleer, geen singulaire entiteit. Het is veeleer een verzameling componenten, waarbij elk onderdeel zijn eigen rol speelt bij het realiseren van optimale performance en beschikbaarheid. Samen vormen de verschillende bouwstenen en services een veelzijdig en flexibel ecosysteem dat fungeert als een samenhangende eenheid.
Wil je het overzicht en de controle houden over (het functioneren van) je complete cloudomgeving? Dan is het verstandig om in te zetten op verschillende typen cloudmonitoring. Denk bijvoorbeeld aan de onderstaande varianten.
Websitemonitoring
Je kijkt met deskundige ogen naar de hoeveelheid traffic, beschikbaarheid en het resourcegebruik van je website(s) om je ervan te verzekeren dat de uptime en functionaliteit optimaal zijn.
Databasemonitoring
Dit is een techniek waarbij je een kritisch licht werpt op de query's en toegangsverzoeken die databases verwerken, maar tevens de integriteit en beschikbaarheid van data monitort en in kaart brengt wat je databases aan resources verbruiken. Dit type monitoring is erg belangrijk, aangezien het leeuwendeel van de applicaties in de cloud sterk afhankelijk is van databases. Veel performanceproblemen van applicaties hebben hun wortels in een niet optimaal functionerende database.
VM-monitoring
Virtual machines (VM’s) zijn als gevirtualiseerde softwareversies van fysieke computers eveneens belangrijke onderdelen van een (publieke) cloudomgeving. Met VM-monitoring volg je de status en gebruikers van elke VM. Zo weet je zeker dat elke virtuele machine presteert op het toppunt van haar kunnen.
Virtuele netwerkmonitoring
Deze vorm van monitoring focust zich vooral op de connectiviteit en de operationele gezondheid van belangrijke netwerkonderdelen. Zo voorkom je dat een overdaad aan digitaal verkeer een netwerk overrompelt en verbindingen eruit komen te liggen.
Monitoring van cloudopslag
Bij dit type monitoring richt je de aandacht op de beschikbare opslagruimte en de processen die het systeem provisioneert aan VM’s, clouddiensten databases en applicaties. Het monitoren van cloudopslag helpt je ook bij het afleiden van waardevolle inzichten uit de data die je genereert.
Lees ook de blog: Azure vs AWS vs Google Cloud: welke cloudprovider kiezen?
7 tips en best practices voor cloudmonitoring
Maar waar moet je allemaal op letten als je serieus werk wilt maken van cloudmonitoring? We geven je een aantal tips en best practices waarmee je van deze werkwijze een succes maakt.
1. Stel KPI’s op
Niet elk klein raderwerkje binnen je cloudomgeving vereist evenveel aandacht of is even essentieel voor je business. Met het opstellen van goede KPI’s en metrics identificeer je de aandachtspunten die het belangrijkst zijn voor je business en de gebruikers- en klantervaring.
2. Groepeer componenten binnen de public cloud
Omdat cloudomgevingen erg complex zijn, is het van cruciaal belang om de relaties tussen individuele resources en componenten te begrijpen. Dat doe je door ze te groeperen en informatie over onderlinge afhankelijkheden in het monitoringsysteem in te bouwen. Het resultaat? Een beter begrip van hoe een probleem binnen één onderdeel van de public cloud invloed uitoefent op de bredere cloudomgeving en de ervaring van eindgebruikers.
3. Houd de kosten doorlopend in de gaten
De enorme schaalbaarheid is een van de fijnste eigenschappen van de public cloud. Toch schuilt er een addertje onder het gras. Juist omdat het zo makkelijk is om naar wens resources op te schalen, moet je bij een intensief gebruik van de public cloud wel de kosten doorlopend goed in de gaten houden. Organisaties die niet goed en structureel monitoren op kosten en gebruik binnen de public cloud, lopen soms tegen onverwachte en gepeperde rekeningen aan.
4. Gebruik de ingebouwde monitoringstools
Alle vooraanstaande leveranciers van public clouds bieden je de mogelijkheid om cloudactiviteiten binnen jouw organisatie monitoren. Meestal zijn dit in het cloudplatform ingebouwde tools die gebruikmaken van API’s of scripts en geleverd worden zonder meerkosten. Door alles te loggen, houd je nog scherper in de gaten wat zich allemaal binnen je cloudomgeving afspeelt.
5. Blijf structureel scannen op kwetsbaarheden en toegang
De verschillende onderdelen van je public cloud structureel scannen op kwetsbaarheden is een essentieel onderdeel van cloudmonitoring. Dit betreft niet alleen het speuren naar virussen of malware, maar ook het controleren van toegangsverzoeken van gebruikers of apparaten buiten je kantoor of organisatie. Technologieën als SIEM en SOAR geven je bovendien de mogelijkheid om incidenten en kwetsbaarheden te analyseren en in de juiste (dreigings)context te plaatsen.
6. Stel goede baselines op voor applicatiegebruik
Niet alle applicaties binnen je organisatie worden even intensief gebruikt. Er zijn verschillende niveaus van basisactiviteit. Het is belangrijk dat je weet wat voor elke applicatie normaal is, zodat jouw oplossing voor het monitoren van de cloud automatisch servers of VM’s toevoegt of verwijdert om topprestaties te behouden als een applicatie de basislijn over- of onderschrijdt.
7. Breng alle data samen in één centrale omgeving
Gegevens die voortkomen uit cloudmonitoring haal je vaak uit verschillende bronnen en informatieomgevingen. Zorg dat je ze samenbrengt op één plek, zodat ze gemakkelijk toegankelijk en consistent zijn en je een holistisch, eenduidig beeld van de cloudprestaties krijgt.
Conclusie
De opkomst van cloudtechnologie heeft ervoor gezorgd dat het overgrote deel van alle organisaties cloudtechnologie gebruikt, vaak in de vorm van hybride cloudoplossingen waarbij public en private clouds worden gecombineerd. Het gebruik van public cloud biedt veel praktische voordelen voor organisaties, zoals gebruiksgemak, snelle gegevensverwerking, makkelijk schalen en alleen betalen voor wat je gebruikt. Monitoring van de public cloud is echter nodig om het beste te halen uit assets en applicaties in de cloud en de beschikbaarheid en veiligheid van je cloudomgeving te waarborgen. Er zijn diverse manieren, tools en best practices voorhanden om monitoring in de public cloud professioneel aan te pakken, zoals websitemonitoring, databasemonitoring, VM-monitoring, virtuele netwerkmonitoring en monitoring van cloudopslag. Om serieus werk te maken van cloudmonitoring zijn er zeven tips en best practices die kunnen helpen, zoals het opstellen van KPI's en het groeperen van componenten binnen de public cloud.
Heb je een specifieke vraag na het lezen van deze blog? Neem contact met ons op en wij kijken graag met je mee waar verbeteringen mogelijk zijn met betrekking tot je huidige cloudmonitoring.