November 7, 2022

Public cloud services worden populairder, maar zorgen om beveiligingsrisico’s blijven

Een in 2019 gepubliceerdsectorrapport suggereert dat het gebruik van public cloud services (AWS,Microsoft Azure of Google) door organisaties in de komende twee jaar mogelijk verdubbelt. Wel blijft de combinatie beveiliging-public cloud voor veel organisaties een struikelblok.

Toenemende cloudadoptie

Naar verwachting maakt in 2021 bijna de helft van alle zakelijke IT-gebruikers gebruik van cloud services. Dit blijkt uitonderzoeksresultaten die zijn gepubliceerd in het rapport ‘Public CloudTrends in 2019 en Beyond’ van Spiceworks. De verwachtingen om over te stappen naar de cloud zijn iets hoger gespannen voor kleine bedrijven (organisaties met één tot 99 werknemers). Het rapport vermeldt dat kleine bedrijven naar verwachting 53% van hun werkbelasting naar een publieke cloud zullen overbrengen, vergeleken met 46%voor middelgrote bedrijven, en 41% voor enterprises.

Services die men het meest waarschijnlijk in de cloud zou uitvoeren zijn websites (55procent) en e-mail (54 procent). De verwachte werkbelastingen op locatie zijn databaseservers (59 procent) en oplossingen voor identiteitsbeheer (57procent). De nieuwe, sterk opkomende technologieën die interesse in de cloudopwekken zijn onder andere edge computing, serverless computing en containers.

Beveiliging als struikelblok

Wat vooral opvalt is dat beveiliging in combinatie met de public cloud voor organisaties nog steeds een struikelblok is. Slechts 35 procent van de respondenten is van mening dat publiekecloudproviders betere beveiliging bieden dan wat IT-professionals momenteel bieden voor hun eigen servers op locatie. Bijna een derde (30 procent) geeft zelfs aan een cloudgerelateerde beveiligingsuitdaging te hebben meegemaakt. Enterprises koppelen hier zelfs een hoger cijfer aan, namelijk bijna 50 procent.

Een interessant detail is dat ook overstappen van en naar cloud services door organisaties als een hoofdpijndossier wordt ervaren. Volgens het rapport denkt meer dan de helft van de IT-besluitvormers dat het moeilijk is om een deel van de werklast van hun organisatie over te dragen van de ene naar de andere (public) cloudprovider.

Onafhankelijke cloudinfrastructuur

De flexibiliteit van public cloud serviceproviders als Amazon AWS, Microsoft Azureof Google biedt vaak uitkomst, maar soms vragen wet– en regelgeving of gemaakte afspraken om een andere oplossing. In de onafhankelijke cloudinfrastructuur van ACC ICT bieden we onze opdrachtgevers volledige controle over hun applicatiesen data. ACC ICT is de specialist in het bouwen van multi-cloud OTAP-oplossingen voor onlinedienstverleners, softwareontwikkelaars en organisaties die extreem afhankelijkzijn van één of meerdere applicaties. Onze DevOps- en systeemexperts ondersteunen u bij het opzetten en het migreren van en naar de cloud. We zorgen voor optimale connectiviteit tussen de verschillende (cloud)omgevingen, zonderdaarbij concessies te doen aan de beveiliging.

Deel deze post
Ronald Kers
Ronald behoort tot de harde kern die meer dan 10 jaar in dienst is bij ACC ICT. Als contentmarketeer schrijft Ronald graag over technologische ontwikkelingen binnen de IT-branche. Met een achtergrond als system administrator weet hij als geen ander complexe materie in begrijpelijke taal uit te leggen.