November 7, 2022

Wat is een continuïteitsregeling?

Of je nu een techbedrijf, verzekeraar, retailer, overheidsinstelling of zorgorganisatie bent: zonder een goede digitale infrastructuur en de juiste applicaties komen je processen en business onherroepelijk tot stilstand. Kortom, een goed werkend IT-ecosysteem is een voorwaarde voor het waarborgen van de bedrijfscontinuïteit.

Maar wat als je IT-leverancier, cloudprovider of hostingpartner onverhoopt failliet gaat? Kun je dan nog wel bij je data en bedrijfskritische applicaties? En hoe weet je zeker dat er bij een eventuele overdracht geen datalekken ontstaan? Een goede continuïteitsregeling biedt in zo’n geval uitkomst. Maar wat is een continuïteitsregeling? En welke typen zijn er? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over deze handige vangnetten tegen IT-malheur.

Wat is een continuïteitsregeling?

Je kunt een continuïteitsregeling zien als een soort verzekering. Ze biedt hosting- en IT-dienstverleners namelijk de mogelijkheid om hun diensten voort te zetten als ze getroffen worden door een faillissement. De regeling voorkomt dat de dienstverlening abrupt stopt en klanten in de kou komen te staan. In de meeste gevallen draagt een stichting verantwoordelijkheid voor het beheren en behouden van de IT-omgeving en noodzakelijke expertise. Daarnaast voorkomt de continuïteitsregeling een verlies van expertise, terwijl de stichting die de regeling uitvoert ook een migratieplan ontwerpt en voorkomt dat data en persoonsgegevens verloren gaan.

RTO en RPO

Als je het hebt over IT-continuïteit, zijn er twee belangrijke sleutelbegrippen: RPO en RTO. Recovery point objective (RPO) is de hoeveelheid gegevensverlies (de RPO-drempel) die een organisatie zich kan permitteren voordat de productiviteit, omzet en reputatie in het gedrang komen. De RPO is vaak afhankelijk van diverse variabelen. Denk bijvoorbeeld aan het type gegevens (de acceptabele drempelwaarde voor het verliezen van bedrijfskritische data zal lager liggen dan de grens die je hanteert voor relatief triviale informatie) en de status van configuratie.

Lees ook de blog: Recovery time objective (RTO) en recovery point objective (RPO).

Met recovery time objective (RTO) bedoelen we de tijd die nodig is om alle applicaties en systemen te herstellen na een storing. RTO wordt meestal gemeten vanaf het moment dat de storing optreedt, en niet vanaf het moment dat het IT-team in actie komt. De start van de storing is namelijk het moment dat gebruikers en klanten zijn getroffen. Bij het berekenen van een voor jouw acceptabele RTO moet je rekening houden met drie aspecten:

 • Hoeveel downtime kan jouw organisatie zich veroorloven zonder in de problemen te komen?
 • Wat zijn je budget en mogelijkheden voor het herstellen van systemen, applicaties en bestanden?
 • Wat is er nodig voor het volledig herstellen van gegevens en systemen?

Het mooie is dat je in een continuïteitsregeling glashelder en haarscherp vast kunt leggen wat voor jou acceptabele of noodzakelijke RPO- en RTO-waarden zijn. De RTO kan bijvoorbeeld helpen bij het bepalen van een tijdsvenster voor het migreren van je applicaties en data naar de omgeving van een andere provider als de vaste IT-dienstverlener failliet gaat.

Datacenteronafhankelijke infrastructuur

Het uitvoeren van een continuïteitsregeling gaat sneller en soepeler als je gebruikmaakt van een datacenteronafhankelijke infrastructuur. Dit betekent dat je infrastructuur in de cloud terugvalt op de diensten van meerdere datacenters. Een goede vorm van risicospreiding, aangezien je IT-continuïteit niet in gevaar komt als één datacenter wegvalt door een faillissement of calamiteit.

Een datacenteronafhankelijke infrastructuur maakt je ook onafhankelijk van geografische locatie, ISP, de infrastructuur voor het beheer, stroomleverancier, apparatuur en fabrikant. Valt apparatuur uit? Omdat de infrastructuur volledig redundant (dubbel) is uitgevoerd, zorgen failover-mechanismen ervoor dat de infrastructuur blijft functioneren en IT-continuïteit gegarandeerd is.

Continuïteit voor beide partijen: de beschikbare regelingen

Continuïteitsregelingen zijn er in verschillende soorten en maten. Samen met de Universiteit Utrecht hebben we bij ACC ICT twee innovatieve continuïteitsregelingen ontworpen die de onzekerheid rondom de beschikbaarheid van je IT-voorzieningen wegnemen. We laten je zien op welke ondersteuning en zekerheden je kunt rekenen als je kiest voor deze regelingen.

Lees hier meer over onze continuïteitsregelingen.

Business Continuity Edition

De Business Continuity Edition is een prima oplossing voor elke type organisatie. Groot of klein, publiek of privaat en commercieel of zonder winstoogmerk: de regeling voorkomt datalekken en borgt de continuïteit van de IT-omgeving.

Een faillissement heeft geen invloed op de IT-omgeving van onze klanten, en wel om de volgende redenen:

 • De online-omgeving, apps en applicaties (SaaS) blijven minstens drie maanden functioneren.
 • Alle functionaliteiten blijven gehandhaafd. Hier horen ook de uitwijk, back-ups en beschikbaarheidsgaranties bij.
 • Onze IT-specialisten blijven het dagelijkse beheerswerk uitvoeren.
 • Data en persoonsgegevens komen niet op straat te liggen. Dit betekent dat je geen data verliest of reputatieschade oploopt.
 • Jouw klantdata worden overgedragen aan de rechtmatige eigenaren. Hiermee voorkom je gegevensverlies en datalekken.
 • We ondersteunen jouw klanten minstens drie maanden en faciliteren een eventuele migratie naar een nieuw cloudplatform.

Developers Edition

De Developers Edition is speciaal ontworpen en ontwikkeld voor softwarebedrijven. Denk bijvoorbeeld aan SaaS-leveranciers, ERP-specialisten en security-experts. De regeling beschermt de continuïteit van SaaS-diensten als het softwarebedrijf zelf of een andere partij in de keten failliet gaat. Met deze zekerheid brengen softwarebedrijven de kwaliteit van hun SaaS-diensten naar een nog hoger niveau én voldoen ze aan de meest extreme continuïteitseisen.

Als je kiest voor de Developers Edition, profiteer je van de volgende waarborgen:

 • De online-omgeving, apps en applicaties (SaaS) blijven minstens drie maanden functioneren.
 • Je behoudt alle functionaliteiten, inclusief de uitwijk, back-ups en beschikbaarheidsgaranties.
 • Onze IT-specialisten blijven het dagelijkse beheerswerk uitvoeren.
 • Hardware valt niet in handen van schuldeisers.
 • Er gaat geen data verloren.
 • Data en persoonsgegevens komen niet op straat te liggen. Dit betekent dat je geen data verliest of reputatieschade oploopt.
 • Jouw klantdata worden overgedragen aan de rechtmatige eigenaren. Hiermee voorkom je gegevensverlies en datalekken.
 • We ondersteunen jouw klanten minstens drie maanden en faciliteren een eventuele migratie naar een nieuw cloudplatform.

Geen onzekerheid

Een faillissement levert vaak onzekerheid op die je kunt missen als kiespijn. Zoals je ziet is een goede continuïteitsregeling een prima manier om jouw IT-continuïteit te borgen en alle onzekerheden weg te nemen. Code, klantdata, technische expertise en het voorkomen van datalekken: het is met een continuïteitsregeling allemaal geregeld. Het resultaat? Business as usual, behoud van je serviceniveau en een IT-omgeving die gewoon op volle toeren blijft draaien!

Ben je benieuwd naar onze diensten en continuïteitsregelingen? Neem hier contact of stuur je vraag naar info@acc-ict.com.


Deel deze post
Ronald Kers
Ronald behoort tot de harde kern die meer dan 10 jaar in dienst is bij ACC ICT. Als contentmarketeer schrijft Ronald graag over technologische ontwikkelingen binnen de IT-branche. Met een achtergrond als system administrator weet hij als geen ander complexe materie in begrijpelijke taal uit te leggen.