November 7, 2022

Datacenter onafhankelijke infrastructuur van ACC ICT

ACC ICT heeft een datacenter onafhankelijke cloudinfrastructuur. Deze cloudinfrastructuur vormt het fundament voor de IT-omgevingen van onze opdrachtgevers.

Een migratie naar onze private hybrid cloud hoeft niet over één nacht ijs te gaan. Wanneer hardware nog niet afgeschreven is, wordt er een tussenstap gemaakt met colocatie (housing) of uitwijk in onze datacenter onafhankelijke infrastructuur. Aan de hand van de begrippen als Recovery Point Objective (RPO) en Recovery Time Objective (RTO) maken wij afspraken over  met onze opdrachtgevers.

Of het een volledig gehoste omgeving is of colocatie (housing), uitwijk of backup, het fundament moet flexibel, veilig en hoog beschikbaar zijn. Onze datacenter onafhankelijke infrastructuur realiseert deze voorwaarden. Bij het ontwerp stond één vraag centraal: “Is er een beter alternatief?”

Wat maakt onze cloudinfrastructuur zo uniek

Onafhankeiljk van datacenter

Onze cloudinfrastructuur gebruikt meerdere datacenters. De continuïteit van de verschillende IT-omgevingen wordt niet bedreigd bij langdurige uitval van één datacenter, aangezien er dan altijd nog andere datacenters actief zijn.

Onafhankelijk van geografische locatie

De datacenterlocaties bevinden zich steeds op minstens 25 kilometer afstand van elkaar. Dit voorkomt dat een overstroming, brand of grootschalige stroomstoring de infrastructuur bedreigt.

Onafhankelijk van Internet Service Provider

Wij gebruiken eigen Provider Independent IP-adressen, die volledig automatisch via meerdere verschillende Internet Service Providers (ISP's) worden geadverteerd. Praktisch betekent dit dat de diensten via onze eigen publieke IP-reeksen gelijktijdig via gescheiden en geografisch verdeelde internetkoppelingen ontsloten worden.

Onafhankelijk van infrastructuur voor beheer

Wij beheren onze infrastructuur via een afzonderlijke redundant gekoppelde beheerinfrastructuur. Via deze Out of Band (OOB)-infrastructuur kunnen wij te allen tijde onderhoud plegen of wijzigingen aanbrengen, ongeacht de status van de datacenter onafhankelijke infrastructuur zelf.

Onafhankelijk van stroomleverancier

Door onze keuze voor meerdere onafhankelijke (geografisch gescheiden) datacenters zijn we niet gebonden aan één stroomleverancier.

Onafhankelijk van apparatuur

Onze infrastructuur is volledig redundant uitgevoerd. Dit geldt niet alleen voor verbindingen, maar ook voor de apparatuur in de verschillende datacenters. Als apparatuur uitvalt, zorgen failover-mechanismes ervoor dat de infrastructuur blijft functioneren en IT-continuïteit gegarandeerd is.

Een voorbeeld: de storage-units repliceren iedere vijf minuten data naar een ander datacenter, waardoor RPO (Recovery Point Objective) beteugeld wordt tot dit tijdsbestek van vijf minuten. Support van fabrikant of leverancier is dus niet nodig wanneer een storage-unit volledig onderuit gaat.

Onafhankelijk van fabrikant

Wij zorgen dat we beschikken over reserveonderdelen, zodat wij en onze opdrachtgevers bij een incident nooit afhankelijk zijn van partners, leveranciers of fabrikanten. Onze infrastructuur is opgebouwd met apparatuur van verschillende fabrikanten. Zo zijn wij nooit het slachtoffer van structurele problemen of mankementen bij een van hen.

De datacenters

De cloudinfrastructuur bestaat in de basis uit een glasvezelinfrastructuur die als redundante fiberring is opgebouwd. Alle componenten en datacenters zijn van minimaal twee onderlinge koppelingen voorzien. Als de fiberring op een willekeurige plek wordt onderbroken, dan bereikt het dataverkeer in tegengestelde richting en zonder onderbreking de bestemming.

De volgende datacenters zijn opgenomen in onze cloudinfrastructuur:

  • AM5 (Equinix) Schepenbergweg 42, 1105 AT, Amsterdam
  • AM7 (Equinix) Kuiperbergweg 13, 1101 AE, Amsterdam
  • Nikhef Science Park 105, 1098 XG, Amsterdam
  • North C Datacenters Amsterdam Kabelweg 48a, 1014 BB, Amsterdam
  • North C Datacenters Delft Heertjeslaan 1, 2629 JG, Delft
  • Iron Mountain (EvoSwitch) J.W. Lucasweg 35, 2031 BE, Haarlem

Deel deze post
Paul Bijleveld
Paul Bijleveld is Managing Director en Senior Partner bij ACC ICT. Hij houdt zich bezig met het uitzetten van de strategie, de ontwikkeling van de organisatie én collega's en de innovatie van cloudinfrastructuren. Om fit te blijven sport hij 3x per week. Driften vindt hij de allerleukste activiteit in de regen. Paul schrijft graag over complexe IT-vraagstukken die herkenbaar zijn voor veel organisaties.