November 7, 2022

OTAP-hosting outsourcen? Drie belangrijke zaken om op te letten

Of het nu gaat om e-commerce, softwareontwikkeling, DevOps of online-dienstverlening: bij online zakendoen komt veel kijken. Denk aan het ontwikkelen en onderhouden van een website of applicatie, online klantcontact, facturatie en nog veel meer.

Veel van deze diensten kun je uitbesteden. Maar wat zijn je verwachtingen als het gaat om managed OTAP-hosting? Door jezelf af te vragen hoe jij het beheer en de hosting ziet, intern of extern, kun je je verwachtingen op een rij zetten. Dit helpt bij de keuze om deze diensten al dan niet uit te besteden. In dit artikel geven we een aantal voorbeelden van vragen die je jezelf kunt stellen bij de keuze van een technologiepartner. De vragen zijn verdeeld over drie thema’s: de hostingpartner, -omgeving en -dienstverlening.

De hostingorganisatie

Het geldt in principe voor elk bedrijf, maar is ook van toepassing op hostingpartijen: de mensen die er werken zijn de belangrijkste succesfactor. Stel jezelf daarom altijd de volgende vragen:

  1. Heeft mijn bedrijf de juiste mensen én middelen om een managed OTAP-omgeving op te zetten?
  2. Welke kosten zijn verbonden aan het omscholen van medewerkers tot professionele (systeem)beheerders?
  3. Gaan deze (beheer)werkzaamheden ten koste van de tijd om software te ontwikkelen?
  4. Heeft mijn bedrijf mensen die het beheer willen uitvoeren? Los van de competenties moet je jezelf ook afvragen of ze het wel leuk vinden.
  5. Welke kosten zijn eraan verbonden om deze werkzaamheden uit te besteden?
  6. Hoe verhouden deze kosten zich tot het intern uitvoeren van de werkzaamheden?
  7. Veel ontwikkelaars omarmen de nieuwste technieken (bijvoorbeeld Docker). Zijn dergelijke technieken voor mij interessant? En zo ja: hoe blijf ik qua kennis up-to-date?
  8. Wat gebeurt er met de gehoste OTAP-omgeving als mijn technologiepartner failliet gaat?

Daarnaast kun je je afvragen of één technologiepartner voldoende is. Soms heb je er meer nodig omdat één partij niet aan alle verwachtingen kan voldoen. Dit zijn belangrijke vragen die je moet beantwoorden om inzichtelijk te krijgen of het zinnig is om outsourcing te overwegen.

De hostingomgeving

Naast het stellen van de juiste vragen aan en over de hostingpartner, is het belangrijk om goed na te denken over de kosten en het opzetten van de managed OTAP-omgeving.

  1. Wil ik de hostingomgeving inrichten volgens het OTAP-principe?
  2. Wil ik een omgeving die (on)afhankelijk is van een preferred supplier? Denk aan een stroomleverancier, serviceprovider of datacenter.
  3. Wat zijn mijn eisen en die van mijn klant voor wat betreft de locatie van opgeslagen data (geografische scheiding, hoeveel kilometer, binnen Nederland)?
  4. Kies ik voor een private, publieke of hybride cloud voor mijn managed OTAP-omgeving?
  5. Hoe wil ik dat de uitrol plaatsvindt binnen de fases van de OTAP-omgeving?
  6. Welke tools hebben we hierbij nodig?
  7. Hoe kan ik omgevingen op- en afschalen en wat heeft dat voor effect op de kosten?
  8. Wat is een optimale ‘uptime’ (beschikbaarheid) van de OTAP-omgeving? Bepaal de RPO en RTO.
  9. Zijn de beschikbaarheidseisen voor iedere fase van de OTAP-omgeving hetzelfde?

Het belang van deze vragen moet je niet onderschatten. Ze leren je of je zelf kunt omgaan met het opzetten van een OTAP-omgeving of dat je dit beter kunt uitbesteden aan een technologiepartner.

De dienstverlening

Het in kaart brengen van je OTAP-omgeving is één ding: maar het is minstens zo belangrijk om na te gaan hoe de dienstverlening van de hostingpartner geregeld en geborgd is. De volgende vragen kunnen je hierbij helpen:

  1. Welke certificaten moet ik hebben wat betreft kwaliteit en informatieveiligheid?
  2. Hoe kan ik aan de AVG/GDPR (blijven) voldoen?
  3. Hoe word ik op de hoogte gehouden als er issues zijn met de hosted OTAP-omgevingen?
  4. Kan ik 24/7 beschikbaar zijn voor mijn klanten? Heb ik hier de juiste mensen en tools voor?
  5. Hoe communiceer en documenteer ik eventuele problemen, zowel intern als extern?
  6. Hoe en wanneer kan de klant contact opnemen over omgevingen?
  7. Zijn ondersteunende tools interessant en hoe gebruiken we deze?
  8. Hoe regel ik beheerprocessen: handmatig of automatisch?

Download hier de whitepaper: OTAP-ontwikkelstraat en lees je in over de fases waaruit OTAP bestaat, wat de vereisten zijn waaraan deze moet voldoen, welke rol een uitwijklocatie in de ontwikkelstraat speelt en wat de impact is van onderliggende IT-platform op de OTAP-werkwijze.

Conclusie

Bij het kiezen van een technologiepartner -intern of extern (outsourcing) - voor je OTAP-omgeving komt veel kijken. Stel de juiste vragen over het personeel, de organisatie, de omgevingen en de dienstverlening van je technologiepartner, of die nu intern of extern is. Dit voorkomt verrassingen en problemen in de toekomst.

Als ervaren, onafhankelijke hostingpartner en specialist in het opzetten van managed OTAP-omgevingen helpt ACCICT je graag bij het beantwoorden van de bovenstaande vragen.

Deel deze post
Ronald Kers
Ronald behoort tot de harde kern die meer dan 10 jaar in dienst is bij ACC ICT. Als contentmarketeer schrijft Ronald graag over technologische ontwikkelingen binnen de IT-branche. Met een achtergrond als system administrator weet hij als geen ander complexe materie in begrijpelijke taal uit te leggen.